Incendiu devastator în Ucraina

0 175

În noaptea de 26 spre 27 septembrie curent, la depozitul de muniție al Ministerului Apărării din Ucraina situat în apropierea localității Kalinovka (regiunea Vinnitsa) a avut loc un incendiu puternic (foto) care a declanșat  explozii în serie ale obuzelor de artilerie stocate în interiorul acestuia.

Izbucnit în jurul orelor 22.00, pârjolul a cuprins circa 10% din totalul de 188 mii tone de muniții din spațiul cu arsenalul unității militare amplasat pe o suprafață totală de aproximativ 60 hectare, la vreo 20 kilometri  de centrul administrativ al regiunii (oraș cu peste 370.000 de locuitori).

Cei doi ofițeri superiori vinovați de izbucnirea incendiului (un colonel și un locotenent-colonel), aflați în stare avansată de ebrietate în momentul producerii catastrofei soldate cu o victimă și evacuarea a circa 30.000 de oameni, au fost deja suspendați din funcție.

Potrivit declarației procurorului militar șef al Ucrainei, Anatoliy Matios, făptașii asigurau protecția depozitelor cu echipament pentru rachete cu rază lungă de acțiune “Tochka-U” fiind în stare de “intoxicare alcoolică totală”, cazuri similare întâlnindu-se frecvent în tara vecină.

 Pe lângă evacuarea locuitorilor din regiune, autoritățile au recurs la închiderea spațiului aerian pe o rază de 50 km de zona incendiului, schimbarea rutelor a 14 trenuri și blocarea circulației pe traseele Vinnitsa – Kiev și Zhitomir – Mogilev-Podolsky.

Sosit la fața locului, șeful Executivului, Vladimir Groysman, a declarat un factor extern drept “versiune de lucru” a cauzei incendiului, excluzând varianta inflamației spontane. Cu toate acestea, în Registrul unic al investigațiilor preliminare din Ucraina informația cu privire la exploziile din Kalinovka a fost înscrisă cu calificarea prealabilă “diversiune”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.