Moscova a chemat ONU să promoveze eliminarea amendamentelor la legea ucraineană privind educația

0 197

Delegația Federației Ruse la sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (Geneva) a cerut eliminarea “modificărilor discriminatorii” la Legea Educației din Ucraina (noua versiune a căreia a intrat în vigoare la 28 septembrie, curent), solicitându-i Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului oferirea asistenței tehnice Kievului în procesul menționat.

Remarcând “violarea gravă” a drepturilor minorităților naționale de către actul normativ specificat, Dmitriy Vorob’yev (reprezentantul delegației ruse) le-a adresat autorităților de la Kiev un apel în vederea anulării imediate a acestuia.

Documentul care a provocat o reacție negativă în unele țări europene, din cauza încălcării drepturilor minorităților naționale, prevede o reformă profundă a întregului sistem educațional, iar cea mai mare critică au cauzat-o prevederile legislative privind limba de instruire. Astfel, începând cu anul 2018, clasele cu predare în “limbile minorităților naționale” vor rămâne doar în școala primară, pe când procesul de studii în licee și instituții de învățământ superior se va realiza exclusiv în limba ucraineană.

Reprezentanții din șapte țări au criticat deja modificările la legea specificată, proteste la diferite niveluri exprimându-și: Polonia, România, Ungaria, Grecia, Republica Moldova, Bulgaria și Federația Rusă.

Leave A Reply

Your email address will not be published.