SUA au extins perioada blocării finanțării schimburilor cultural-educaționale cu Federația Rusă

0 213

Președintele Statelor Unite a extins termenul de interdicție a finanțării de către guvernul federal a schimburilor cultural-educaționale cu unele state (inclusiv cu Federația Rusă, adoptând decizia în cauză în baza legii cu privire la protecția victimelor traficului de ființe umane și ale violenței din 2000.

Potrivit dispoziției prezidențiale (care-i vizează pe conducătorii băncilor americane și pe reprezentantul SUA la Fondul Monetar Internațional), Washington-ul nu va mai acorda “ajutoare neumanitare și necomerciale”, interzicând finanțarea participării la programele de schimburi educaționale culturale a oficialităților și a funcționarilor guvernamentali din Eritreea, Coreea de Nord, Rusia și Siria în anul fiscal 2018. Totodată, Donald Trump a recunoscut posibilitatea unei astfel de cooperări cu Moscova, declarând-o corespunzătoare intereselor naționale ale tarii sale.

Spre deosebire de sancțiunile “tradiționale”, măsurile respective nu presupun oprirea intrării în țară a unor oarecare persoane, înghețarea activelor persoanelor fizice și ale organizațiilor sau interzicerea stabilirii contactelor de afaceri cu acestea.

În legislație nu sunt menționate țările respective, stabilirea de către președinte a statelor care vor fi vizate de legea în cauză efectuându-se de către liderul de la Casa Albă anual: de regulă, înaintea zilei de 1 octombrie (data începerii anului fiscal următor în Statele Unite). Ultima dată o asemenea decizie a luat-o Barack Obama, în 2016.

Deoarece, în cazul corespunderii “asistenței și finanțării” intereselor Statelor Unite, legea permite o abatere, în baza mențiunii respective o prevedere separată a dispoziției președintelui Trump reprezintă o excepție pentru Rusia, Eritreea și Siria (decizii similare fiind adoptate și în privința statelor ex-sovietice Belarus, Uzbekistan și Turkmenistan).

Astfel, Casa Albă, pe de o parte, își demonstrează poziția vizavi de situația privind comerțul cu sclavi în aceste țări, iar, pe de altă parte, își rezervă posibilitatea acționării în interese proprii (în cazul dat, operând în vederea îmbunătățirii situației în domeniu).

Leave A Reply

Your email address will not be published.