Putin pledează pentru resuscitarea relațiilor cu SUA

0 172

Cu prilejul ceremoniei de prezentare președintelui Putin a scrisorii de acreditare de către Jon Huntsman (noul Ambasador al SUA în Federația Rusă), Dmitry Peskov (secretarul de presă al șefului statului) a remarcat consecvența susținerii de către liderul de la Kremlin a necesității reanimării relațiilor bilaterale dintre Washington și Moscova în interesul întregii lumi. În pofida existenței anumitor probleme în relațiile bipartite dintre SUA și Federația Rusă, purtătorul de cuvânt al președintelui rus și-a exprimat speranța “aducerii unei contribuții semnificative la cauza restaurării relațiilor” “prejudiciate de acțiunile Washingtonului” de către noul conducător al misiunii diplomatice americane.

În cadrul ceremoniei de prezentare a scrisorilor de acreditare de către ambasadorii străini, declarându-se nemulțumit de nivelul relațiilor ruso-americane în momentul de față, Vladimir Putin s-a pronunțat pentru o “cooperare constructivă, previzibilă și reciproc avantajoasă” cu Statele Unite, o colaborare bazată pe “respectarea strictă” a “principiilor egalității”, a “intereselor naționale” și a “neamestecului în afacerile interne”. Iar noul Ambasador a l-a asigurat pe președintele rus de intenția activării întru restabilirea încrederii între Moscova și Washington.

Născut la 26.03.1960, Jon Meade Huntsman, Jr. (fiul milionarului filantrop Jon Huntsman Sr.), noul Ambasador al SUA în Federația Rusă, a fost cel de-al 16-lea guvernator al statului Utah, servind administrația a patru președinți americani. Încercând a obține nominalizarea din partea republicanilor pentru alegerile prezidențiale din 6 noiembrie 2012, la 15.01.2012 el s-a retras din cursa prezidențială, susținându-l pe Mitt Romney (cel de-al 70-lea guvernator al statului Massachusetts). În anii 1992-1993, a condus Ambasada SUA în Republica Singapore, iar în perioada 2009-2011 – reprezentanța diplomatică a Statelor Unite în Republica Populară Chineză.

J. M. Huntsman l-a succedat pe John Tefft, care a condus Ambasada SUA în Rusia din 19.11.2014.

Leave A Reply

Your email address will not be published.