Ungaria i-a propus Rusiei unificarea eforturilor pentru efectuarea presiunilor asupra Ucrainei

0 170

Efectuarea presiunilor comune asupra Kievului le-a propus autorităților de la Moscova vicepreședintele Comitetului pentru Afaceri Internaționale al Parlamentului Ungariei, Marton Gengeshi, vădit nemulțumit de “pasivitatea” comunității internaționale în problema privind “încălcarea drepturilor minorității maghiare” din țara venină.

Menționând insuficiența eforturilor Budapestei în vederea determinării unei reacții din partea Uniunii Europene (de regulă, foarte active în problemele apărării drepturilor omului și a libertăților fundamentale), deputatul i-a imputat Bruxelles-ului aplicarea standardelor duble, calificând drept “rușinoasă” reacția Statelor Unite ale Americii în contextul aprobării legii menționate de către Ambasada SUA la Kiev.

Nedumerit de acțiunea specificată a oficialilor americani, M. Gengeshi a relevat necesitatea convingerii țărilor vecine (inclusiv a Federației Ruse) în vederea formării unui front comun împotriva Ucrainei, reamintind posibilitatea folosirii de către țara sa a dreptului de veto în negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană.

La 25 septembrie curent, președintele Poroshenko a semnat noua lege “Cu privire la educație”, potrivit prevederilor căreia copiii reprezentanților minorităților naționale vor studia mai întâi materiile în limba lor maternă, în clasele 5-9 li se vor introduce obiecte cu predare în limba ucraineană, iar în liceu vor ajunge să studieze în ucraineană aproape toate disciplinele.

Luna trecută, Budapesta a depus o plângere la o serie de organizații internaționale împotriva adoptării de către Rada Supremă a legii menționate, invocând asuprirea de către prevederile actului legislativ a drepturilor minorității maghiare din Ucraina, iar șeful diplomației ungare, Peter Siyarto (în poză), a cerut întreprinderea măsurilor de urgență în vederea blocării acesteia.

Leave A Reply

Your email address will not be published.