“Tancul zburător”

0 111

Până la finele anului, în dotarea Forțelor Aerospațiale Ruse vor ajunge cele mai noi avioane de asalt “Su-25SM3” (“Supergrach”), aparate de zbor cu un inițial potențial uriaș și caracteristici unice, capabile să lovească țintele pe câmpul de luptă și ziua, și noaptea, în orice condiții meteorologice. Datorită sistemului de protecție aeriană, aeronava este practic invulnerabilă pentru mijloacele de apărare antiaeriană, fiind considerată, pe bună dreptate, “cea mai dificilă de doborât” din lume.

Până la finele anului, peste zece avioane noi “Su-25SM3” vor fi puse în funcțiune în Districtul militar sudic și în Centrul de instruire a personalului aviatic al Forțelor Aerospațiale nr. 4, iar anul viitor cele mai noi aparate de zbor de acest tip vor apărea în unitățile de asalt ale aviației din Transbaikal și Orientul Îndepărtat.

Noul aparat de zbor reprezintă o modernizare profundă a avionului de asalt “Su-25” (“Grach)”, intrat în funcțiune la începutul anilor ’80 ai secolului trecut.

Creată la inițiativa proiectantului de aeronave Oleg Samoylovich, un veteran de război și fost proiectant-șef adjunct al Biroului de proiectare experimentală “Sukhoi” (una dintre cele mai importante întreprinderi ruse de elaborare a tehnicii aviatice), aeronava reprezintă, de facto, implementarea ideii privind realizarea unui “tanc zburător” capabil să atace din zbor diferite obiective.

Datorită blindării și multiplelor modificări (inclusiv a instalării unor arme mai precise, cu modalități mai performante de orientare către țintă, dar și capacităților sporite de contracarare a atacurilor avioanelor de asalt), “Su-25SM3” are o capacitate de luptă sporită, iar dotarea cu două motoare îi permite continuarea zborului și revenirea la locul de plecare și în cazul distrugerii unuia dintre acestea.

Leave A Reply

Your email address will not be published.