Ucraina le-a propus Georgiei și Republicii Moldova constituirea unui front comun împotriva Federației Ruse

0 137

În cadrul conferinței de presă consacrate întrunirii speciale a miniștrilor de externe ai țărilor GUAM (Tbilisi, 8.10.2017), șeful diplomației ucrainene, Pavlo Klimkin (foto), a calificat Rusia drept “provocare comună” pentru integritatea teritorială și suveranitatea statelor din cadrul acestei inițiative regionale cvadripartite, remarcând necesitatea unificării eforturilor în vederea “împotrivirii” acestei “provocări” și, totodată, chemând autoritățile georgiene și moldovene să formeze un front comun împotriva Moscovei.

În comunicatul comun (semnat la finalul reuniunii), reprezentanții statelor-membre ale GUAM și-au reafirmat dorința continuării “cooperării strânse” și tendința amplificării relațiilor economice pe bază de reciprocitate.

În luna martie curent, în articolul pentru “The Guardian”, P. Klimkin a numit Moscova “cea mai mare amenințare la adresa securității și a unității Occidentului din 1945”, punând pe seama sancțiunilor împotriva Kremlinului “reducerea treptată a capacității Rusiei privind destabilizarea situației în Europa și în întreaga lume”.

Potrivit ministrului de externe de la Kiev, “obișnuința” Moscovei să “respecte doar puterea”, impunând-o “imuabil” în relațiile internaționale, face posibile orice tratative cu autoritățile de acolo exclusiv cu condiția acceptării poziției lor “de forță” de către conlocutori.

Leave A Reply

Your email address will not be published.