Gangsteri cu epoleți FSB

0 210

Sinuciderea, în arestul Comitetului de Investigații al Federației Ruse, a liderului grupării mafiote destructurate vara aceasta în orașul siberian Tyumen’, Sergey Gilev, sporește improbabilitatea descoperirii tuturor crimelor comise de către “gangsterii cu epoleți FSB”.

Capturarea membrilor structurii criminale constituite în 2008 (“specializate” în “extorcarea oamenilor de afaceri” și “comiterea asasinatelor la comandă”) a fost posibilă doar după includerea în activitatea de investigare a unei echipe operative constituite special în acest scop.

Intenționând stabilirea controlului asupra oamenilor de afaceri care efectuau tranzacții ilegale și transferuri de bani în strainătate, membrii grupării recurgeau la lichidarea celor care le refuzau “serviciile de protecție”.

După depistarea și reținerea de către angajații poliției a clientului unui asasinat la comandă, acesta a dezvăluit numărul de telefon al asasinului (care s-a dovedit a fi un angajat al FSB), iar la interogatoriu a mărturisit crimele comise, divulgând numele complicilor.

Potrivit anchetei, trei membri ai grupării (Aleksey Korotkov – fost angajat al Secției Asistare Măsuri Operative din cadrul Direcției regionale Tyumen’ a FSB, Aleksandr Kobylin – antrenorul de sambo al personalului operativ, Sergey Gilev – presupusul lider al grupării, lunetist în trupele FCB) erau ofițeri activi ai FSB (unii chiar participanți la “misiuni speciale” și “acțiuni militare”), iar unul (deocamdată, aflat în căutare) – colaborator al poliției.

Tuturor acestora li se incriminează “lichidarea”, între anii 2008-2016, a peste 10 oameni de afaceri (majoritatea – antreprenori locali), a unui muncitor de naționalitate tadjică (omorât în fața unui businessman pentru a-l determina să împartă profiturile) și a doi taximetriști (uciși pentru a intra în posesia automobilelor acestora).

Participarea membrilor grupării criminale la operațiuni armate în diferite puncte fierbinți din Rusia le-a permis trecerea cu succes a verificărilor anuale, inclusiv a testului poligraf.

După destructurarea bandei, întreaga conducere a Direcției regionale Tyumen’ a FSB a fost demisa, iar șeful subdiviziunii (generalul-maior Vadim Pyatiletov) – pensionat.

De fapt, în ultimii zece ani, asemenea evenimente în regiunea menționată n-au fost un lucru neobișnuit: doar în perioada 2010-2012 cel puțin șase antreprenori au dispărut în capitala regională și în împrejurimile sale, dintre aceștia doar unul fiind găsit în viață.

Leave A Reply

Your email address will not be published.