Exerciții comune ale forțelor speciale în apropierea Chișinăului

0 153

Militarii din Republica Moldova, România și SUA vor lua parte la exercițiile “JCET-2017” (“Joint Combined Exchange Training-2017”) preconizate a se desfășura, în perioada 1-4 noiembrie curent, la Baza Militară de Instruire a Armatei Naționale din Bulboaca, situată la doar câțiva zeci de kilometri de Chișinău.

Potrivit declarației comandantului Batalionului cu destinație specială, locotenent-colonelul Ion Ojog, scopul exercițiului îl constituie dezvoltarea capacităților ostașilor în vederea realizării misiunilor speciale, instruirea comună și schimbul de experiență dintre militarii trupelor speciale din cele trei țări (care vor efectua inclusiv salturi cu parașuta și trageri specifice).

În cadrul exercițiilor desfășurate conform planului de instruire al Armatei Naționale pentru anul 2017, ofițerii și subofițerii din cele trei state vor efectua: trageri specifice pe timp de zi și noapte din armamentul din dotare, exerciții tactice cu trageri de luptă și salturi cu utilizarea completelor de parașutare “MC-6/T-11” (în poză).

Deși, de la începutul anului, în țara vecină au avut loc, concomitent, mai multe exerciții comune moldo-americane, președintele Dodon s-a declarat, în repetate rânduri, împotriva aderării Republicii la NATO și contra participării ostașilor moldoveni la exercițiile militare ale Alianței.

Conform Constituției, Republica Moldova este un stat neutru, iar din 1994 cooperează cu NATO în cadrul planului individual de parteneriat. În pofida existenței la Chișinău a Centrului de Informare al Alianței Nord-Atlantice, studiile sociologice relevă opunerea majorității cetățenilor aderării țării la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Leave A Reply

Your email address will not be published.