A fost dezvăluită cauza principală a arahnofobiei

0 179

Efectuând un experiment cu sugari, cărora le arătau imagini de artropode, șerpi și flori, oamenii de știință de la Institutul german “Max Planck” au făcut o descoperire uimitoare: frica de păianjeni este o trăsătură umană inerentă la nivel genetic.

Lucrarea științifică despre fenomenul menționat a fost publicată în revista de specialitate “Frontiers in Psychology”, un comunicat de presă fiind disponibil și pe site-ul “Science Alert”.

Există mai multe explicații ale fricii de animale otrăvitoare, aceasta putând fi dezvoltată atât în procesul evoluției cât și apărută datorită influenței culturii. Pentru a determina cauzele exacte ale fricii de șerpi și păianjeni, cercetătorii au verificat reacția copiilor de șase luni, remarcând următoarele: desenele cu animale periculoase au cauzat la aceștia dilatarea pupilelor cu 0,14 milimetri, pe când imaginile unor flori sau pești au provocat o midriază aproape de patru ori mai slabă. Diferența specificată a relevat o creștere a nivelului noradrenalinei: hormonul precursor al adrenalinei, implicat în reacțiile de stres.

Potrivit opiniei cercetătorilor, copiilor de la naștere le este frică de șerpi și păianjeni, teama respectivă fiind inerentă în evoluția umană. Deși omul modern nu se confruntă atât de frecvent cu animale care-i amenință viața, starea de “frică”, senzația de “timiditate”, necesitatea precauției, reprezentând factori extrem de  importanți în “arta supraviețuirii”, se transmit genetic de la o generație la alta.

Leave A Reply

Your email address will not be published.