Federația Rusă intenționează suspendarea activității în cadrul “Curții de la Strasbourg”

0 179

Moscova preconizează reducerea finanțării Consiliului Europei și suspendarea cooperării cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), actualmente fiind în așteptarea aprobării (în prima lectură) de către Duma de Stat a proiectului de buget pe anul 2018.

Potrivit estimărilor oficialilor de la Kremlin (care au dispus încetarea participării delegației ruse la APCE, “supărându-se” pe sancțiunile politice ale acestui organ statutar al Consiliului Europei, în general, și pe imposibilitatea alegerii noilor judecători ai Curții Europene a Drepturilor Omului, în special), măsura respectivă ar permite diminuarea contribuției anuale cu 7-10 mln. USD.

Motivând deciziile Moscovei privind înghețarea cotizațiilor pentru APCE și punerea în aplicare a hotărârilor CEDO prin imposibilitatea participării la procesul de selecție a judecătorilor, Vladimir Dzhabarov, prim-vicepreședintele Comitetului Consiliului Federației pentru afaceri externe (în poză), a calificat acțiunea Kremlinului drept reacție la “deciziile injuste ale CEDO față de Rusia”, avertizând cu înghețarea plăților către UE și “părăsirea CEDO”, în cazul continuării “atitudinii părtinitoare” a Bruxelles-ului față de țara sa.

Deoarece implementarea deciziilor “Curții de la Strasbourg” constituie o clauză esențială a prezenței în cadrul structurii respective, iar înghețarea plăților reprezintă o suspendare a cooperării cu țara specificată, practic, acțiunea în cauză ar putea determina eliminarea Federației Ruse din “marea familie europeană”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.