Nazarbayev a aprobat noul alfabet kazah în latină

0 191

Președintele Nursultan Nazarbayev (foto) a aprobat modificarea “slovei” limbii materne, semnând decretul “Cu privire la transferul alfabetului limbii kazahe de la chirilică la grafia latină”, pentru asigurarea realizării prevederilor documentului însărcinând Guvernul de la Astana cu următoarele: a) constituirea Comisiei Naționale pentru trecerea alfabetului limbii kazahe la grafia latină; b) asigurarea trecerii etapizate a alfabetului kazah la scriptul latin până în anul 2025; c) întreprinderea altor măsuri (inclusiv cu caracter organizatoric și legislativ) în vederea realizării prevederilor actului juridic menționat.

Decizia cu privire la înlocuirea alfabetului chirilic cu cel latin a fost făcută publică în cadrul întâlnirii cu șeful Administrației Prezidențiale, Adilbek Dzhaksybekov, și prim-adjunctul acestuia, Marat Tazhin, întâlnire în timpul căreia N. Nazarbayev a remarcat natura activă a discuției asupra ultimei versiuni a proiectului alfabetului kazah cu caractere latine, evidențiind sprijinul public pentru opțiunea propusă (în special, existenta unui consens între oamenii de știință, lingviști, politicieni și reprezentanți ai Adunării Poporului din Kazahstan).

După ce i s-au raportat rezultatele activității Grupului de lucru în vederea implementării proiectului privind trecerea limbii de stat la alfabetul latin, președintele a relevat atenția asupra importanței unei tranziții graduale și sistemice a alfabetului kazah la grafie latină.

Controlul asupra implementării prezentului act (emis de către organul suprem al puterii de stat și pus în aplicare chiar de la data publicării) îi va fi atribuit Administrației Prezidențiale de la Astana.

Vorbitorii de kazahă (o limbă altaică, membră a grupului vestic al limbilor turcice, răspândită mai ales în Kazahstan și Rusia) au fost forțați a utiliza alfabetul chirilic încă din vremea aflării la cârma Uniunii Sovietice a lui Iosif Stalin, unul dintre cei mai cruzi dictatori, intrat în istorie ca “tiranul paranoic”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.