Revoltătoarea “afacere Manafort”

0 185

Scandalul legat de implicarea Kremlinului în campania electorală a președintelui Donald Trump a generat o serie de arestări, începând cu fostul “șef al serviciului PR”, Paul Manafort (în poză), și asociatul acestuia în afaceri, Rik Geyts. Cei doi sunt vizați de 12 capete de acuzare (inclusiv complot împotriva Statelor Unite și conspirație pentru spălarea banilor), procurorii imputându-le obținerea a zeci de milioane de dolari pentru activitatea de lobby în interesul Ucrainei (în anii 2006-2015), spălarea banilor și încălcarea legii cu privire la înregistrarea agenților străini. Deși prin conturile “offshore” au trecut peste 75 mln. USD, personal P. Manafort este acuzat de spălarea a 18 mln. USD.

De fapt, acțiunile acestora, “coordonate” de către ex-președintele Viktor Yanukovych, au vizat în special sancțiunile impuse Ucrainei, alegerile și dosarul penal intentat împotriva fostului prim-ministru Yulia Tymoshenko.

Acuzațiile au fost formulate în cadrul anchetei privind presupusa imixtiune a Moscovei (favorizarea lui Donald Trump) în alegerile prezidențiale americane din 2016 și eventualele contacte dintre apropiații actualului președinte al Statelor Unite și oficialii ruși.

La fel ca și Kremlinul, Trump a respins acuzațiile privind presupusele legături cu Rusia, calificând ancheta drept “vânătoare de vrăjitoare”.

De facto, cele 31 pagini ale actului de inculpare nu conțin vreo referire directă la campania prezidențială a lui D. Trump și nici măcar nu sugerează existența anumitor înțelegeri secrete între staff-ul electoral al candidatului republican și autoritățile de la Kremlin în vederea influențării ilicite a rezultatelor scrutinului.

Potrivit unor date, Biroul Federal de Investigații din SUA (FBI) deja studiază peste 10 transferuri bancare (în valoare totală de circa 3 mln. USD) efectuate, în anii 2012-2013, către mai mulți agenți economici americani din partea companiilor “offshore” asociate cu Manafort. Cel puțin patru tranzacții au fost efectuate de către compania de consultanță “Global Endeavour” (înregistrată în Saint Vincent și Grenadinele din Insulele Caraibe) care ar fi colaborat cu fostul președinte Yanukovych, transferând peste 750 mii USD din Ucraina în ultimele luni ale ocupării de către acesta a funcției supreme în stat.

Deși vara trecută, chiar în toiul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, Biroul Național Anticorupție din Ucraina a făcut publice copiile documentelor, potrivit cărora Manafort ar fi putut primi 12,7 mln. USD din banii nedeclarați ai Partidului Regiunilor din Ucraina, acest fapt n-a fost confirmat de către anchetatori. Cu toate acestea, conducerea Departamentului investigații speciale din cadrul Procuraturii Generale de la Kiev a confirmat înscrierea dosarului penal intentat pentru spălarea de către Manafort a banilor câștigați în Ucraina în perioada președinției lui Yanukovych în cadrul anchetei Procuraturii Generale.

Desigur, nu poate fi exclusă aflarea printre persoanele acuzate de spălare de bani a cetățenilor ucraineni, deși faptul respectiv nu pare să influențeze politica Kievului în viitorul apropiat. Să nu uităm: la un moment dat, anume Biroul Național Anticorupție al Ucrainei a dezvăluit informațiile cu privire la primirea de către Manafort a “banilor lui Yanukovych”. Faptul respectiv a și contribuit esențial la complicarea relațiilor dintre Kiev și Donald Trump (pe atunci, doar candidat la președinție).

Probabil, anume acest “dosar ucrainean”, transmis de către autoritățile de la Kiev reprezentanților justiției din SUA, a slăbit considerabil poziția de atunci a lui Trump și ipostaza de acum a lui Manafort. În situația actuală, consecvența și perseverența anchetatorilor americani i-ar putea “deconspira” pe unii oligarhii ucraineni care i-au plătit serviciile lui Paul Manafort cu “bani americani”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.