Kievul contestă existența pornirilor anti-poloneze în Ucraina

0 147

Reacționând la declarația șefului diplomației poloneze, Vitold Vaschikovsky, privind intenția autorităților de la Varșovia în vederea interzicerii intrării în țară persoanelor cu evidente porniri anti-poloneze, oficialii Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei (în poză) au negat existența “în interiorul frontierelor” sale a unor asemenea sentimente, menționând “atitudinea pozitivă fată de Polonia” a majorității ucrainenilor, “în pofida diferențelor în estimările trecutului istoric complex”, și, totodată, pledând pentru consolidarea continuă a cooperării bilaterale (inclusiv în domeniul cercetării istorice), “atât în ​​interesul celor două popoare, cât și spre binele întregii Europe”.

Anterior, în Ucraina s-au produs mai multe acte de vandalism orientate împotriva populației poloneze. Un incident avuse loc în regiunea Lvov, unde a fost aruncat în aer monumentul dedicat polonezilor omorâți, în 1944, de către forțele “SS”(Schutzstaffel – organizație paramilitară fascistă, baza partidului nazist) din cadrul Diviziei “Galicina” (formațiune de ucraineni care luptaseră de partea Germaniei național-socialiste). Un caz similar a fost înregistrat la cimitirul polonez din rezervația istorico-memorială națională “Bykovnyanskiye mogily” (regiunea Kiev), pe memorialul căruia persoane necunoscute au pictat cu vopsea simbolica unității tactice militare amintite. Reprezentanții Ministerului polonez de externe au reacționat la aceste două “întâmplări” cu note de protest, iar omologii lor de la Kiev au condamnat acțiunile specificate.

În vara anului 2016, Seimul de la Varșovia a adoptat hotărârea cu privire la recunoașterea zilei de 11 iulie drept Zi Națională a comemorării victimelor genocidului comis de către naționaliștii ucraineni împotriva locuitorilor celei de-a doua Republici Poloneze în anii 1943-1945.

Conform versiunii Varșoviei, autorii masacrelor săvârșite în perioada menționată (susținători ai Organizației Naționaliștilor Ucraineni – Armata Insurecțională Ucraineană) au comis mai multe crime împotriva populației poloneze din Volyn’, Galicia de Est și provinciile sud-estice ale celei de-a doua Republici Poloneze.

În declarația adoptată, Rada Supremă a condamnat hotărârea Seimului privind recunoașterea “masacrului de la Volyn’” drept genocid, calificând-o extrem de periculoasă atât pentru “experiența politico-diplomatică”, cât și pentru perspectivele relațiilor bilaterale dintre cele două țări.

Leave A Reply

Your email address will not be published.