Ucraina se pregătește să întrerupă relațiile diplomatice cu Rusia

0 186

La proiectul de lege privind reintegrarea Donbass-ului (adoptat în prima lectură de către Rada Supremă – foto) a fost depus un amendament care “va stabili definitiv” ruperea relațiilor diplomatice cu Federația Rusă la nivel legislativ, a comunicat deputatul Ivan Vinnik, reprezentantul fracțiunii parlamentare “Blocul Petro Poroshenko”.

Calificând menținerea relațiilor diplomatice cu o țară agresoare drept “crimă din partea ministerului ucrainean de externe”, parlamentarul a constatat ruperea de facto a acestora la momentul actual (lipsa ambasadorilor și activarea în reprezentanțele respective a diplomaților “nu de rangul întâi”), pledând pentru fixarea la nivel legislativ a situației create (deși, deocamdată, acțiunea specificată nu pare să facă parte din planurile șefului statului).

Ținând cont de apropierea lui Vinnik de “Frontul Popular” al lui Arseniy Yatsenyuk, putem califica amendamentul respectiv drept răspuns al ministrului de interne Arsen Avakov (unul dintre cei mai influenți membri ai formațiunii politice specificate) lui P. Poroshenko (care nu i-a protejat fiul de la acuzații de corupție).

Cel mai probabil, până la urmă, amendamentul lui Vinnik va fi aprobat, deși, potrivit declarației deputatului, sensul modificării a fost “oarecum distorsionat”: deoarece întreruperea relațiilor diplomatice reprezintă o prerogativă a Executivului, scopul îmbunătățirii îl reprezentase exclusiv atenționarea membrilor Guvernului asupra imposibilității declarării Rusiei drept țară agresoare, însă cu menținerea relațiilor diplomatice dintre cele două state.

Deocamdată, documentul n-a fost supus dezbaterii în cadrul Comisiei Legislativului pentru Securitate Națională și Apărare (care a decis amânarea pentru ziua de astăzi a analizării amendamentelor la proiectul de lege privind reintegrarea Donbass-ului).

Deși decizia privind suspendarea raporturilor diplomatice cu Rusia fusese chiar aprobată de către Comisia Radei Supreme pentru Afaceri Externe, deocamdată autoritățile ucrainene n-au întreprins acțiuni concrete în acest sens.

Pentru prima dată, Kievul vehiculase intenția ruperii raporturilor diplomatice cu Federația Rusă la doar câteva luni după anexarea Crimeii de către Moscova. În vara anului 2014, actualul Ambasador al Ucrainei în SUA, Valeriy Chalyy (pe atunci, șef adjunct al Administrației Prezidențiale de la Kiev), remarcase analizarea de către conducerea țării a eventualității încetării relațiilor diplomatice cu Rusia.

Leave A Reply

Your email address will not be published.