19 martie 1944, al Doilea Război Mondial: în cadrul Operațiunii Margareta I, trupele naziste au ocupat Ungaria

0 1.245

1990 – La Târgu Mureş, confruntările violente între români şi maghiari au căpătat amploare, mai multe persoane fiind ucise sau rănite. Luptele de stradă s-au soldat cu cinci victime (doi români şi trei maghiari) şi cu aproximativ 300 de răniţi. Înarmaţi cu bâte, topoare, lanţuri şi cocktail-uri Molotov, românii şi maghiarii au devastat oraşul Târgu Mureş şi localităţile din împrejurimi.

Tensiunile izbucniseră cu câteva zile înainte, pe 15 martie, când etnicii maghiari au sărbătorit Revoluţia ungară de la 1848. Pe acest fond, situaţia din Târgu Mureş a degenerat în demonstraţii violente încurajate atât de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), aflată sub conducerea lui Domokos Geza, cât şi de Uniunea „Vatra Românească, al cărei lider era Radu Ciontea.

De o parte şi alta s-au aruncat diverse acuze, românii spunând că statuia lui Avram Iancu a fost vandalizată, iar maghiarii arătând că etnicii minoritari sunt hărtuiţi şi privaţi de drepturi.

Pe 19 martie, românii s-au adunat cerând demiterea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Kincses Elod, ceea ce a aprins scânteia, pentru că, la scurtă vreme, Târgu Mureşul a fost luat cu asalt de oameni înarmaţi care au devastat sediile partidelor.

În timpul luptelor, 20 de persoane au fost rănite grav. A doua zi, violenţele au continuat cu şi mai multă îndârjire, abia în următoarele zile, autorităţile reuşind să instaureze liniştea în oraş.

1958 – A fost creat Parlamentul European, for consultativ al Uniunii Europene.

Parlamentul European este unul din organele Comunităților Europene. Începând cu anul 1979, este ales direct, o dată la 5 ani, prin alegeri generale, libere și secrete. În perioada 1952-1976, membrii Parlamentului European erau numiți de parlamentele statelor membre.

Parlamentul European este reprezentantul democratic al intereselor celor 450 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene.

Parlamentul European are trei sedii: la Strasbourg, Bruxelles și Luxemburg. Structurile politice existente în țările membre se oglindesc în rândul fracțiunilor politice de la nivelul Parlamentului European. În acest parlament există șapte fracțiuni și o serie de deputați independenți.

Deputații din Parlamentul European provin din circa 160 de partide politice diferite, în care aceștia sunt membrii în țările lor de origine.

Parlamentul European este așa-numita cameră a reprezentanților cetățenilor din UE, în timp ce Consiliul Uniunii Europene este organismul reprezentativ al statelor din UE.

1953 – A fost transmisă, pentru prima dată în direct, ceremonia decernării Premiilor Oscar.

1950 – A fost adoptat Apelul de la Stockholm privind interzicerea armei atomice, la sesiunea Comitetului Permanent al Congresului Mondial al Partizanilor Păcii.

1946 – Guiana Franceză, Guadalupe, Martinica şi Reunion au devenit Provinciile Franţei de peste mări.

1944 – Al Doilea Război Mondial: în cadrul Operațiunii Margareta I, trupele naziste au ocupat Ungaria.

Operațiunea Margareta a fost numele planurilor elaborate de Wehrmacht în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru ocuparea Ungariei fasciste și a Regatului României, în ipoteza trecerii iminente a acestor state satelite ale Germaniei naziste de partea Uniunii Sovietice.

Operațiunea Margareta I, de invadare a Ungariei, a fost pusă în aplicare la 19 martie 1944. Trupele hitleriste nu au întâmpinat rezistență la invadarea Ungariei horthiste din partea armatei ungare, operațiunea realizându-se fără vărsare de sânge.

1917 – A venit pe lume Dinu (Constantin) Lipatti, pianist, compozitor și pedagog român; membru postum al Academiei Române.

În 1936, și-a început cariera de pianist concertist cu o serie de concerte în Germania și Italia, reputația sa continuând să crească cu fiecare apariție în public. La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, a revenit la București, unde a dat recitaluri de pian ca solist sau acompaniându-l pe George Enescu.

Printre cele mai inedite compoziții ale sale se numără Fantezie pentru pian, vioară și violoncel Op. 1 (1933), Șătrarii, suită pentru orchestră Op. 2 (1934), Concertino în stil clasic pentru pian și orchestră de cameră Op. 3 (1936), Simfonie concertantă pentru două piane și orchestră de coarde Op. 5 (1938) şi Sonatină pentru mâna stângă (1941).

1915 – Pluto a fost fotografiat pentru prima dată, dar nu a fost recunoscută ca planetă.

1883 – S-a adoptat Legea pentru exploatarea căilor ferate ale statului din România, prin care administraţia căilor ferate a fost încredinţată Direcţiunii generale ale Căilor Ferate Române.

Legea s-a aplicat cu mici modificări până la Legea din 17 iunie 1925.

1877 – Puterile semnatare ale Tratatului de la Paris, din 1856, au semnat, la Londra, un protocol prin care recomandau Turciei să acorde unele libertăţi popoarelor supuse, însă refuzul Turciei a deschis calea războiului.

1865 – A decedat Nicolae Filimon, prozator român, faimos pentru că l-a creat pe Dinu Păturică, eroul primului nostru roman realist românesc, un arivist din stirpea lui Julien Sorel; autor de nuvele romantice și realist-satirice; primul critic muzical român. Cea mai importantă operă a sa este romanul Ciocoii vechi și noi, apărută în 1863.

Filimon a fost corist în trupa Hanrietei Karl și flautist la teatrul lui Papanicola; aceștia sunt anii în care și-a desăvârșit cunoștințele în domeniul teatrului și al muzicii, fiind unul dintre primii noștri cronicari muzicali și teatrali.

Era caracterizat ca fiind un copilandru nalt, rumen, sprintenel, cu plete de țârcovnic.

1851 – Domnitorul Barbu Ştirbei a aprobat înfiinţarea „Pensionatului Domnesc de fete” (ulterior Şcoala Centrală).

Piatra de temelie a edificiului a fost pusă abia la 20.11.1852.

1807 – Războiul celei de-a Patra Coaliții: A început Asediul Danzigului.

A Patra Coaliție împotriva imperiului francez al lui Napoleon a fost învinsă într-un război între 1806–1807. Partenerii coaliției au inclus Prusia, Rusia, Saxonia, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei.

Mulți membri ai coaliției au luptat anterior alături de Franța ca parte a Celei de-a Treia Coaliții și nu a existat nici o perioadă de intervenție a păcii. În 1806, Prusia s-a alăturat coaliției temându-se de creșterea puterii franceze după înfrângerea din Austria și de stabilirea Confederației Rinului sprijinită de francezi.

1693 – După moartea tatălui său, Dimitrie Cantemir a fost numit domn al Moldovei. Înalta Poartă nu l-a confirmat, astfel încât s-a întors la Constantinopol pentru a-şi continua studiile.

Dimitrie Cantemir (n. 26 octombrie 1673 – d. 1723) a fost de două ori domn al Moldovei (1693 şi 1710 – 1711), autor, cărturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, om politic şi scriitor român.

Dimitrie Cantemir a fost primul român ales membru al Academiei din Berlin în 1714.

În opera lui Cantemir, influenţată de umanismul Renaşterii şi de gândirea înaintată din Rusia, s-au oglindit cele mai importante probleme ridicate de dezvoltarea social-istorică a Moldovei de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea.

Leave A Reply

Your email address will not be published.