Tradiții populare românești în Duminica Floriilor

0 167

În Duminica Floriilor se prăznuiește unul dintre cele mai importante evenimente ale vieții pământești a Domnului Iisus Hristos, intrarea în Ierusalim.

Venise vremea ca oamenii să afle că El este fiul lui Dumnezeu și intrarea în Ierusalim avea drept scop să vestească tuturor că a venit Mesia.

Intrarea lui Iisus Hristos a fost una smerită, cu capul plecat și cu obrajii scăldați în lacrimi, fără nicio strălucire, fără cai și care mărețe, ci doar stând pe un asin.

Mântuitorul intra în Ierusalim, iar poporul sălta ținând în mână ramuri de finic și striga: Osana întru cel de sus!
În săptămâna următoare, Iisus a pătimit multe suferințe, culminând cu Răstignirea Sa pe Cruce.

Pelerinajul de Florii trebuie să înceapă și să se sfârșească într-o biserică  si reprezintă o adeverire a biruinței lui Hristos asupra morții lui Lazăr precum și o prevestire a biruinței lui Hristos asupra morții, prin Învierea Sa proprie din morți.

Tradiții și obiceiuri:

De Florii oamenii duc la biserică flori și ramuri de salcie pentru a fi sfințite. În credința populară, „mâțișorii” sfințiți în biserică de Florii, împletiți în coronițe se așează la icoane, deasupra ușilor și ferestrelor, pentru a apăra familia de boli și să aducă noroc. La țara se leagă și în jurul pomilor fructiferi pentru ca aceștia să rodească.

Nu se muncește în această zi, masa trebuie să fie întinsă tot  timpul și este dezlegare la pește. Se spune că de Florii este bine să-ți aerisești toate hainele.

Fetele nu trebuie să își spele părul deoarece vor albi de timpuriu. Se vor spăla în ziua următoare cu fiertură de busuioc în apă, făcută la miezul nopții. Astfel vor avea un păr bogat și frumos.

Fetele trebuie să știe că acesta este o superstiție.Se mai spune că dacă nu cinstești Floriile așa cum se cuvine, te umpli de pistrui. De Florii, mormintele trebuie să fie curățate și stropite cu apă sfințită, crucile se împodobesc cu  flori de primăvară și crengi sfințite de salcie și se dau de pomană plăcinte și gogoși pentru sufletele celor plecați dintre cei vii.

Leave A Reply

Your email address will not be published.