Mihai Eminescu: „Cine combate Biserica numai român nu e”

0 344

Mihai Eminescu, poetul naţional de la a cărui trecere în veşnicie, se împlinesc 129 ani, a fost un mare apărător al Bisericii strămoşeşti căreia i-a recunoscut şi apreciat rolul important în dezvoltarea culturii și a limbii române.

Remarcabile sunt cuvintele sale: „Cine-o combate pe ea și ritualele ei poate fi cosmopolit, socialist, nihilist, republican universal și orice i-o veni în minte, dar numai român nu e”.

El a spus despre „Biserica răsăriteană” că este „de optsprezece sute de ani păstrătoarea elementului latin de lângă Dunăre”.

„Ea a stabilit și unificat limba noastră într-un mod atât de admirabil, încât suntem singurul popor fără dialecte propriu-zise; ea ne-a ferit de înghițirea prin poloni, unguri, tătari și turci, ea este încă astăzi singura armă de apărare și singurul sprijin al milioanelor de români cari trăiesc dincolo de hotarele noastre” (M. Eminescu, Opere, vol. X, Editura Academiei Republicii Socialiste România, Bucureşti, 1989).

De asemenea, Mihai Eminescu împreună cu Ioan Slavici a fost printre primii intelectuali români care au lansat și susținut ideea construirii unei catedrale naționale, ca semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu după Războiul de Independență din anii 1877-1878, un edificiu bisericesc cu valoare de simbol național

Leave A Reply

Your email address will not be published.