25 august 1891,Thomas Edison a obţinut brevetul de invenţie pentru filmul de 35 mm

0 794

2012 – Robotul spaţial Curiosity, care a ajuns pe Marte în urmă cu două săptămâni, a transmis că temperaturile pe această planetă sunt mai mari de zero grade.

Această descoperire a fost numită importantă pentru ştiinţa mondială de către Institutul Tehnologic din California, eveniment cu care speră să confirme existenţa formelor de viaţă.

În cei doi ani de misiune, robotul Curiosity va încerca să afle dacă mediul marţian a fost propice vieţii microbiene în trecutul acestei planete.

2000 – S-a stins din viaţă Carl Barks, inventatorul personajului de desene animate „Scrooge McDuckˮ (1947), comic american, care şi-a câştigat renumele de „The Duck Man” („Răţoiul”) sau „The Good Duck Artist” („Artistul Răţoi”); de asemenea, a fost numit de către scriitorul Will Eisner „Hans Christian Andersenˮ al cărţilor de comedie.

1998 – România a adoptat o ordonanţă prin care ansamblul din perimetrul central al Municipiului Bucureşti, format din „Centrul istoric” şi „Noul Centru Civic” (Bucureşti 2000), a fost declarat zonă de interes naţional.

1991 – Pilotul de Formula 1, Michael Schumacher, şi-a făcut debutul în Marele Premiu al Belgiei, cel care avea să devină campion mondial al Formulei 1.

1989 – Sonda americană Voyager 2 a ajuns la maximă apropiere de Neptun, ultima planetă pe care a vizitat-o înainte de a părăsi sistemul solar.

1960 – S-a dat startul Ediţiei a XVII-a a Jocurilor Olimpice moderne, desfăşurată la Roma.

1954 – România a participat pentru prima oară la Campionatele Europene de atletism, cu Iolanda Balaş pe locul secund (1,65m).

1933 – România a semnat, la Londra, Actul final al Conferinţei ţărilor exportatoare şi importatoare de grâu, prin care erau prevăzute cote pentru fiecare ţară la exportul de grâne. A fost creat Comitetul consultativ al grâului, a cărui existenţă a fost prelungită până în august 1938.

1930 – A văzut lumina zilei Sean Connery, actor scoţian, cetăţean de onoare al Americii, cunoscut ca interpretul consacrat al personajului „James Bond”, din seria filmelor cu acelaşi nume.

1929 – A avut loc experimentarea cabinei catapultabile de avion, construită în premieră de românul Anastasie Dragomir (inventator din domeniul aviaţiei), eveniment ce a avut loc pe aeroportul Orly, Paris.

Invenţia consta dintr-o aşa-numită celulă paraşutată, un scaun detaşabil şi ejectabil vertical (prevăzut cu două paraşute) dintr-o aeronavă, conceput a fi folosit doar în cazuri de urgenţă.

Un an mai târziu, Dragomir a obţinut patentarea oficială a acelui „cockpit catapultabil” la Oficiul francez de invenţii, sub numele oficial de „Nouveau système de montage des parachutes dans les appareils de locomotion aérienne” („Noul sistem de montare al paraşutelor la aparate de locomoţie aeriană”).

1920 – Armata poloneză, condusă de Jósef Pitsudski, a reuşit să respingă armatele ruseşti în bătălia pentru Varşovia, bătălie ce s-a dovedit a fi decisivă în războiul polono-sovietic pentru independenţa Poloniei.

1908 – S-a stins din viaţă Antoine Henri Becwuerel, fizician francez, laureat al Premiului Nobel în domeniul fizicii (1903), ca urmare a descoperirii fenomenului de radioactivitate spontană. De asemenea, după numele lui a fost denumită unitatea de măsură pentru radioactivitate, „Bequerelˮ, prescurtat Bq, numele lui este gravat pe o placă comemorativă împreună cu alte 72 de nume ilustrate pe Turnul Eiffel, iar un crater de pe Lună şi unul de pe Marte au primit numele său.

1907 – A murit Bogdan Petriceicu Haşdeu, scriitor şi filolog român, pioner în diferite ramuri ale filologiei şi istoriei româneşti, academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, una dintre cele mai mari personalităţi ale culturii române din toate timpurile, membru de onoare al Academiei Române, ca un omagiu al întregii sale opere de până atunci, dar şi ca recunoaştere a spiritului său enciclopedist.

1900 – A murit Friedrich Wilhelm Nietzsche, cel mai important filozof a secolului al XIX-lea, care a exercitat o influenţă considerabilă asupra gândirii filozofice a generaţiilor ce i-au urmat, considerat un filosof vitalist, care a propovăduit toate virtuţile omului sănătos (deşi el a fost toată viaţa un om bolnav), ale omului plin de vigoare, ale omului stăpân pe instinctele sale şi a celui care ştie să susţină pe umerii săi libertatea.

Nietzsche este cel care a spus că Dumnezeu e mort, idee care a primit două interpretări majore: prima susţine faptul că filozoful vorbeşte despre moartea Dumnezeului creştinilor, iar a doua interpretare vorbeşte despre moartea Dumnezeului filosofilor.

Friedrich Nietzsche a dorit să restructureze societatea criticând aspectele culturii moderne, ale filozofiei oficiale universitare, negând ideile de civilizaţie şi pe cele ale democraţiei. Pentru el, doar arta era singurul factor care justifică viaţa.

1891 – Inventatorul şi omul de afaceri american Thomas Edison a obţinut brevetul de invenţie pentru filmul de 35 mm.

Thomas Edison, cunoscut şi ca „Magicianul din Menlo Parkˮ, a fost cel mai prolific inventator al timpului prin aplicarea practică a descoperirilor ştiinţifice (1903 brevete).

Pentru meritele sale, Academia Americană de Arte şi Ştiinţă i-a acordat, în anul 1895, Premiul Rumford pentru activitatea sa din domeniul electricităţii, iar în anul 1915 Medalia Franklin pentru contribuţia sa pentru binele umanităţii.

1875 – Canalul Mânecii a fost traversat de marinarul englez Matthew Webb, devenind primul om care l-a traversat înot, de la Dover la Calais în 21 ¾ ore.

1873 – A văzut lumina zilei Lucia Sturdza Bulandra, una dintre marile figuri ale scenei româneşti, cu roluri remarcabile în dramaturgia universală şi naţională; spirit organizatoric, talent pedagogic, îndrumător şi sprijin pentru generaţii întregi de actori precum Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Dina Cocea. Teatrul L.S. Bulandra îi poartă numele, fiindu-i director din 1947 până la sfârşitul vieţii, pe vremea când se numea „Teatrul Municipal din Bucureşti”.

1867 – A decedat Michael Faraday, fizician şi chimist englez, cel care a descoperit inducţia electromagnetică; a enunţat legea conservării sarcinilor electrice şi a elaborat teoria electrizării prin influenţă.

1859 – În cadrul Conferinţei reprezentanţilor puterilor garante, de la Paris, a fost recunoscută dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

1841 – A văzut lumina zilei Emil Theodor Kocher, chirurg elveţian, cunoscut pentru cercetările sale în domeniul chirurgiei glandei tiroide, pentru care i s-a decernat Premiul Nobel pentru Medicină (1909).

Mai mulţi termeni medicali îi poartă numele: manevra Kocher (în tehnica chirurgicală), sindromul Kocher – Debre – Semelaigne şi instrumente chirurgicale Kocher.

1704 – A fost ocupată strâmtoarea Gibraltar de către trupele militare britanice, aflate sub conducerea amiralului George Roke.

1609 – Astronomul italian Galileo Galilei a inventat primul său telescop terestru cu refracţie.

1425 – S-a constituit prima menţiune documentară a funcţiei de „clucer” în Ţara Românească (persoană care se îngrijea de aprovizionarea Curţii Domneşti).

325 – Primul Sinod Ecumenic de la Niceea a hotărât regulile de stabilire a datei Paştelui pentru Creştini.

Sinodul a fost convocat de către împăratul Constantin cel Mare (avea ca prioritate unitatea Imperiului Roman şi a credinţei creştine), care i-a chemat pe episcopii Bisericii să se reunescă pentru a tranşa ampla dispută asupra ereziei arianismului, doctrină conform căreia Iisus Hristos ar fi fost o „creatură”, şi nu născut din veşnicie şi Dumnezeu adevărat.

Leave A Reply

Your email address will not be published.