SUA și Doctrina Monroe, prin care America Centrală și de Sud sunt în sfera imperialistă de inflență a SUA

0 124

Așadar, nu este o surpriză că SUA susține răsturnarea ordinii constituționale din Venezuela și anularea rezultatului votului pentru funcția de președinte. De aceea este foarte greu ca Nicolas Maduro să se mențină la putere. Singura lui șansă este ca o mare putere mondială să dovedesacă că poate repeta antidotul Assad din Siria pentru a împiedica declanșarea un război civil sau a unei intervenții militare externe în Venezuela. Pînă atunci, bătălia se dă pe planul culegerii informațiilor.

În februarie 2018, adică înainte de alegerile prezidențiale din Venezuela, amiralul Kurt Tidd comandantul Comandamentului Întrunit Sud al SUA (US SOUTH COM) care are în responsabilitate America Centrală și de Sud, a prezentat în fața Congresului SUA scenariul, obiectivele și măsurile care i-au fost transmise de Casa Albă, prin Strategia Națională de Securitate. Conform acestui document, principalul element care asigură hegemonia SUA în zonă este controlul absolut al informațiilor din toate rețelele, de către Pentagon și agențiile de informații ale SUA. În acest sens, agenția americană NSA ( National Security Agency) folosește reţele ultramoderne de interceptare, înregistrare şi analiză, de la distanță, a traficului telefonic fix și mobil, fax, radio și de date din Venezuela, cu ajutorul sateliţilor.

Un satelit american SIGINT interceptează de pe o orbită geostaţionară ( adică permanent fix deasupra Venezuelei ), 24 din 24 de ore, circa 80% din traficul comunicaţiilor terestre militare şi civile. Semnalele fiind retransmise integral la una din cele 20 de staţii de la sol ale NSA din SUA, Honduras, Columbia, Costa Rica, Aruba, Curacao și Brazilia.

Poate o mare putere mondială, aflată pe alt continent, să contracareze planurile făcute de SUA pentru Venezuela ? Răspunsul depinde de cît de capabilă este puterea rivală, să împiedice SUA în culegerea de informații. Și dacă poate să descopere și anihileze căile de infiltrare, finanțare și de organizare a opoziției controlate de SUA.

(Valentin Vasilescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.