Mutarea neașteptată a Moscovei a descurajat Washingtonul

0 183

Rusia nu se grăbește să furnizeze armatei o serie de sisteme de armament. Este vorba, printre altele, de tancurile T-14 ”Armata”, tancul pe platformă cu roți ”Bumerang”, platforma pe șenile ”Kurganeț”, dar și obuzierul mobil ”Koaliția”. Deși sunt cele mai moderne arme din lume. Ceva similar se întâmplă și cu avionul Su-57.

Presa occidentală explică greșit această tergiversare invocând problemele economice ale Rusiei. În realitate, Moscova a preferat să-și investească banii într-un mod mult mai rațional. Ei au fost cheltuiți pentru a pune la punct sistemele hipersonice ”Avangard” și ”Țirkon”.

Pe coasta americană la Oceanul Pacific, Statele Unite au instalat sistemul anti-balistic GMD, amplasat la baza aeriană Wandenberg (statul California) și Fort-Greely, în Alaska. Acest sistem poate intercepta doar rachete balistice în spațiul cosmic. În schimb, ”Avangard” și ”Țirkon” sunt de neatins pentru ele, pentru că zboară la altitudini de 60-80 de kilometri. Același lucru este valabil și pentru sistemele americane AEGIS, care folosesc rachetele SM-3/1B și SM-3/2. Aceste rachete sunt utilizate în scuturile aeriene din Polonia și România. Cu alte cuvinte, Washingtonul a cheltuit miliarde de dolari pentru sisteme absolut inutile.

SUA posedă peste 80 de submarine nucleare, 100 de nave mari, 50 de portavioane și purtătoare de elicoptere, dar și 500 de avioane ”stealth” F-22, F-35, B-1. Oricare dintre aceste arme costă de la 3 până la 1000 de ori mai mult decât rachetele Țirkon. Toate aceste arme sunt exclusiv platforme ofensive. Este cea mai scumpă, dar și cea mai inutilă apărare a teritoriului Statelor Unite.

Miza Statelor Unite pe țări precum Ucraina, România, Polonia, Letonia, Lituania și Estonia și-a pierdut rostul, atâta timp cât Rusia amenință însăși inima Americii: rachetele ”Țirkon” pot să ajungă spre ținte de pe teritoriul american în cinci minute. O situație fără precedent, având în vedere că, în ultimele trei decenii, Moscova nu a amenințat niciodată teritoriul SUA cu o armă pentru care nu există antidot.

Presa americană preferă să nu scrie pe această temă, iar secretarul de stat, Mike Pompeo, a vorbit despre bravadă menită să-i divizeze pe aliații occidentali.

A venit momentul ca liderii politici și militari ai SUA să își schimbe atitudinea față de afirmațiile iresponsabile privind supremația Washingtonului. America nu-l poate înșela sau speria pe președintele Vladimir Putin. Mai ales după ce americanii au închis pentru Rusia piața europeană, au introdus sancțiuni draconice și au mutat zidul NATO la granițele Rusiei.

(Valentin Vasilescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.