Turcia sprijinită de Rusia vrea să elimine influența SUA din Orientul Mijlociu

0 295

Odată cu decizia achiziționării de către Turcia a sistemului antiaerian rusesc S-400, vremea diplomației americane mascate pare să se fi terminat. SUA a reacționat, blocând livrarea avioanelor F-35 de către Turcia, în condițiile în care Turcia a fost partener la dezvoltarea proiectului F-35. Adică Turcia a oferit bani în avans pentru a avea acces la tehnologia respectivă.

Americanii dau vina pe sistemul S-400, luat de Turcia, în detrimentul sistemului american Patriot. Noii conducători militari turci, aleși dintre cei fără stagii în SUA, se pronunță pentru această achiziție întrucât ea este făcută strict pentru securitatea Turciei. Militarii turci au în vedere în primul rând o agresiune din partea aliaților „marelui prieten” care orchestrează lovituri de stat militare, desigur, în numele democrației.

În ultimii ani asistăm la o confruntare diplomatică evidentă între Turcia și SUA + aliații americanilor. Să ne amintim că Turcia a făcut prima mutare, luând la țintă Arabia Saudită, prin publicarea detaliilor asasinării lui Kashoggi. După refuzul SUA, anticipat de Turcia, de a livra F-35, Turcia avea pregătită o mutare similară și în relația directă cu SUA. Ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a anunțat că în cazul în care americanii vor refuza vânzarea de F-35, Turcia va achiziționa avioane de ultimă generație din altă parte. Cavusoglu a și numit alternativele : Su-35 sau Su-57, rusești.

Aceste tranzacții sunt în premieră absolută deoarece e prima dată când Rusia vinde sisteme atât de avansate unei armate străine, membru NATO. Să fie Putin atât de naiv încât să ofere dușmanilor, tehnologia sa de ultimă oră ? Dacă Putin ar reuși extragerea Turciei din zona de influență americană, tranzacțile merită chiar un preț și mai mare. Să ne amintim că recenta întâlnire Putin-Erdogan este a treia întâlnire dintre cei doi oficiali de la începutul anului 2019 și că trendul ascendent al relațiilor Rusia-Turcia a început odată cu lovitura de stat eșuată din Turcia.

Ne întoarcem înapoi la lovitura de stat din 2016, care urmărea asasinarea președintelui Erdogan și care a fost doar o altă încercare disperată de eliminare a unui adversar al SUA. Cu câteva ore înainte, Putin l-a informat pe Erdogan de ceea ce i se pregătea, să părăsească reședința de vacanță de la Marmaris cu 30 minute înainte de atacului comandoului puciștilor, urcându-se la bordul unui avion privat.

Și i-a mai pus la dispoziție un satelit rusesc de comunicații pentru a conduce forțele rămase loiale. Acest ajutor a permis Armatei 1 turcă, comandată de generalul Ümit Dündar, dispusă în jurul Istanbulului, să întoarcă soarta loviturii de stat în favoarea lui Erdogan. Dündar a preluat aeroportul Atatürk de sub controlul puciștilor și a asigurarat aterizarea avionului lui Erdogan.

Totuși lucrurile nu pot rămâne așa la infinit pentru că Erdogan vrea să tranșeze repede problema kurzilor, considerați teroriști de Turcia dar sprijiniți de SUA. Totodată, Erdogan dorește transferarea către serviciile secrete turcești, a tuturor teroriștilor islamiști care mai luptă în nordul Siriei, recrutați și înarmați de CIA și Pentagon, prin intermediul Arabiei Saudite. Pentru a nu le permite să fie redirecționați de SUA spre alte ”primăveri arabe”. Adevăratul scop al lui Erdogan este crearea propriul bloc militar compus din Turcia, Iran și Qatar, ca o contrapondere la un NATO arab dorit de SUA. Dacă Erdogan, sprijinit de Putin, va câștiga partida cu SUA + aliații arabi ai americanilor, raportul de forțe din Orientul Apropiat se va schimba radical, în defavoarea SUA.

(Valentin Vasilescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.