Aromânul Nikola Tesla, cel mai mare geniu în domeniul electricităţii (II)

0 281

După absolvirea cursurilor universitare, Tesla a obţinut un post la Oficiul Telegrafic Central din Budapesta. Geniul său inventiv a fost observat imediat, iar în 1881 a fost promovat director al noii centrale telefonice. În timp ce lucra în această companie a avut primul moment de inspiraţie care avea să-1 propulseze direct către o faimă de scurtă durată.

Într-o după-amiază târzie, se plimba cu un prieten prin parcul din Budapesta. Era o zi superbă de februarie, în anul 1882. Tesla avea o stare de spirit bună şi îşi manifesta bucuria ţopăind şi recitând poezii. Brusc, s-a oprit şi a exclamat: „Fii atent! Fii atent cum îl inversez!” Părea să fie într-un soi de transă, iar prietenul lui s-a cam alarmat din cauza ciudăţeniilor lui, crezând că e bolnav. Într-un târziu, după ce s-a liniştit, Tesla i-a spus: „Nu, nu înţelegi. Am rezolvat problema motorului meu pe bază de curent alternativ”. I-a explicat apoi cum vedea întregul concept în faţa ochilor, ca într-o viziune.

Un câmp magnetic rotitor care să prindă cu gheare invizibile armătura unui motor şi să-1 facă să se rotească în concordanţă cu el. Un concept măreţ în simplitatea lui. Chiar atunci, Tesla a desenat în zăpadă o diagramă a motorului său, pentru a-i arăta prietenului aspectele tehnice ale invenţiei lui. Acest moment a fost primul salt uriaş către industrializarea lumii.

La puţin timp după aceea, lui Tesla i s-a oferit un post în cadrul Companiei Continentale Edison, unde a petrecut mult timp, îmbunătăţind motoarele Edison pe bază de curent continuu. El a inventat şi un sistem de reglare automată a dinamurilor. I se promisese un onorariu substanţial pentru toate inovaţiile pe care le făcuse pentru companie, însă cînd nu a primit acest lucru, mai ales că îl şi ceruse, a demisionat imediat. Dacă l-ar fi plătit, poate că Tesla ar fi rămas în cadrul companiei, iar ei ar fi beneficiat imens de pe urma acestui geniu.

Un membru al companiei i-a sugerat lui Tesla să emigreze în Statele Unite şi să lucreze direct cu Edison. Nu mai avea prea multe oportunităţi în Europa, aşa că, în 1884, tânărul Tesla a sosit în New York, cu doar 4 cenţi în buzunar şi cu o minte plină de idei inovatoare. Până la acel moment, îşi elaborase deja în minte sistemul electric pe bază de curent alternativ. Acest sistem includea transformatoare multiplicatoare şi reductoare pentru o transmisie cât mai eficientă a energiei electrice, alternatoare şi motoare pe bază de curent alternativ care să furnizeze putere mecanică.

Când l-a întâlnit în sfârşit pe celebrul Edison, Tesla i-a descris entuziasmat sistemul său pe bază de curent alternativ, însă răspunsul pe care 1-a primit a fost că-şi „pierde vremea de pomană”. Edison era dedicat total sistemului bazat pe curent continuu şi refuza să se lase influenţat de argumentele aduse de Tesla. Întregul imperiu al lui Edison era construit pe premiza, conform căreia curentul continuu era superior celui alternativ.

Tesla a petrecut aproape 1 an, lucrând pentru Edison, îmbunătăţind şi inventând tehnici noi pentru producerea dinamurilor Edison. Pentru a doua oară, i s-a promis ca va fi răsplătit pentru serviciile sale. Se spune că Edison s-ar fi angajat să-i dea lui Tesla 50.000 de dolari când toate îmbunătăţirile erau terminate şi maşinile erau la centru producţie. Când a venit vremea să-i plătească, Edison a tratat totul ca pe o glumă, aşa că Tesla, deziluzionat, a demisionat încă o dată.

Acum era anul 1885. Comoara pe care o căuta pe pământul făgăduinţei nu părea să vină uşor. Un an de zile a primit orice slujbă josnică pe care-a găsit-o pentru a putea supravieţui. La un moment dat chiar a săpat şanţuri. Supraveghetorul proiectului de săpat şanţuri a fost fascinat de descrierile vizionare ale inovaţiilor electrice despre care-i povestea Tesla şi i l-a prezentat unuia dintre directorii companiei, un om pe nume A. K. Brown. Acest om a avut destulă încredere în el încât să finanţeze un laborator experimental pe 33 – 35 South Fifth Avenue, în New York.

(Profesor Iorgu Eniță)

Leave A Reply

Your email address will not be published.