Aromânul Nikola Tesla, cel mai mare geniu în domeniul electricităţii (III)

0 292

Tesla s-a apucat de lucru şi, în scurt timp, avea o demonstraţie completă a sistemului, gata pentru evaluare. Erau incluse generatoare pe bază de curent alternativ, motoare, transformatoare, linii de transmisie şi lumini. După ce a fost examinat de profesorul W. A. Anthony de la Universitatea Corneli, s-a anunţat că sistemul lui Tesla avea un randament egal cu al celor mai bune dispozitive pe bază de curent continuu care se produceau la acel moment. În 1887, Tesla a solicitat drepturile complete de brevet pentru toate invenţiile sale electrice.

Cererea sa nu a fost aprobată de către biroul de brevete, întrucât s-a considerat că era impropriu ca un singur brevet să acopere o gamă atît de largă de idei. Cei de la biroul de brevete au insistat ca fiecare secţiune importantă să facă subiectul unui brevet separat. În următoarele 6 luni i-au fost acordate 7 brevete SUA, iar în 1888, încă 22 de brevete. Cei de la Institutul Inginerilor Electricieni ştiau acum de existenţa acestui geniu şi l-au invitat pe Tesla la New York pentru a ţine un curs demonstrativ despre sistemul său bazat pe curent alternativ.

Cursul a avut un succes nemaipomenit. Ingineri din lumea întreagă au înţeles acum că transmisia de energie pe distanţe mari nu cunoştea limite. Se deschidea calea către dezvoltarea întregii industrii, dincolo de cele mai fantastice visuri ale omului

Tesla avea 32 de ani când a fost abordat de George Westinghouse, care i-a oferit 1 milion de dolari pentru toate brevetele sale care implicau utilizarea curentului alternativ, plus anumite drepturi de autor. Tesla a fost de acord, cu condiţia ca dreptul de autor să fie de 1 dolar pentru fiecare cal-putere. Deşi aceste drepturi de autor au fost ulterior retrase din cauza dificultăţilor financiare prin care trecea imperiul Westinghouse, între cei doi a rămas, pînă la sfârşitul vieţii, o legătură bazată pe încredere reciprocă. În sfârşit, lui Tesla i se acorda recunoaşterea pe care o merita. America îi stătea la picioare.

Compania General Electric, fondată din profitul companiei Edison, şi-a dat seama că situaţia era foarte clară şi că pentru a supravieţui trebuia să negocieze obţinerea unei licenţe de la Westinghouse, pentru a putea concura în industria electrică, aflată în expansiune rapidă, care se construia pe conceptele curentului alternativ. Cei care luau în calcul exclusiv curentul continuu nu mai aveau nici un viitor.

În 1890, savantul Lord Kelvin a fost numit preşedinte al Comisiei Internaţionale pentru Niagara, înfiinţată pentru a determina cea mai eficientă metodă de a folosi puterea Cascadei Niagara în vederea generării de energie electrică. În 1892, Westinghouse a câştigat contractul pentru instalarea generatoarelor hidroelectrice de 5 000 de cai-putere.

Sistemul de transmisie a fost contractat de cei de la compania General Electric. Întregul sistem era construit conform ideilor lui Tesla. Alternatoarele masive cu cîmpuri exterioare rotitoare şi armături interne staţionare erau proiectate de el; linia de transmisie care includea transformatoarele multiplicatoare şi reductoare a fost construită pe baza conceptului bifazic al lui Tesla. Visul său din copilărie fusese îndeplinit – reuşise să valorifice puterea Cascadei Niagara.

Acum, la 30 şi ceva de ani, Tesla era un om bogat şi îşi permitea să dedice mai mult timp cercetării teoretice. Toată viaţa lui, nu a dat nici un semn că ar avea spirit de afacerist. Producerea banilor nu a fost niciodată un scop principal pentru el şi, atâta vreme cât avea bani să-şi cumpere aparatura de care avea nevoie pentru experimentele sale, Tesla era un om fericit.

Structura lui era aceea a unui descoperitor. Se contopea cu natura şi simţea un imbold neîncetat şi irezistibil de a-i smulge toate secretele şi de a le valorifica pentru a-şi ajuta semenii să progreseze şi să trăiască mai bine. Viziunea sa asupra Cosmosului era că acesta e format dintr-o infinitate de octave de vibraţii electrice. Îşi dorea să înţeleagă interacţiunea oscilaţiilor armonice care stăteau la baza universului.

Explorase deja octavele joase prin intermediul curentului alternativ de 60 de cicluri pe secundă. Acum era pregătit să se aventureze în necunoscut şi să cerceteze regiunile cu frecvenţele ultraînalte ale luminii, ba chiar să meargă dincolo de acestea.

Pentru aceste experimente, el a construit o serie întreagă de oscilatoare electrice care să genereze curenţi de înaltă frecvenţă şi bobine setate să stabilească frecvenţe sau lungimi de undă, pentru a descoperi caracteristicile fiecărui nivel de energie şi aplicaţiile practice pentru fiecare nivel.

Tesla a descoperit că armonicele angrenate erau similare gamei muzicale şi că bobinele lui nu doar că Răspundeau transmisiunilor undelor iniţiale, ci rezonau la intervale armonice deasupra sau sub frecvenţa iniţială. Descoperise natura armonică a materiei. (Va urma)

(Profesor Iorgu Eniță)

Leave A Reply

Your email address will not be published.