(VIDEO) 29 august 1958, s-a născut Michael Jackson, supranumit „Regele muzicii pop”

0 287

2007 – Mitropolitul Varlaam al Moldovei a fost canonizat la 350 de ani de la moartea sa, la Mănăstirea Secu din judeţul Neamţ.

2005 – Uraganul Katrina a lovit America, la limita dintre statele Louisiana şi Mississippi, provocând moartea a cel puţin 1.836 de persoane.

1991 – S-a semnat înţelegerea privind stabilirea relaţiilor diplomatice şi a acordului consular între România şi Republica Moldova.

1966 – Ultimul concert live al formaţiei britanice The Beatles la San Francisco, Candlestick (California), în faţa a 25 000 de spectatori; formaţia cu cel mai mare succes comercial al tuturor timpurilor s-a destrămat în anul 1971.

1958 – S-a născut Michael Jackson, supranumit „Regele muzicii pop”, renumit cântăreţ american, care a adus contribuţii importante muzicii, dansului şi modei; recunoscut ca fiind cel mai de succes artist din toate timpurile; fondator al „Fundaţiei Heal the World”, prin care a donat peste 300 milioane de dolari.

Michael Jackson a fost unul dintre puţinii artişti care au intrat de două ori în „Rock and Roll Hall of Fame”; printre alte realizări se numără şi 13 recorduri Guinness, incluzând recordul pentru „cel mai de succes entertainer din toate timpurile”, 14 premii Grammy, 26 premii American Music Awards, 12 premii World Music Award, 17 single-uri numărul unu în SUA, precum şi vânzări de peste 800 de milioane de discuri.

1953 – A fost creat personajul de desene animate Speedy Gonzales, celebrul şoricel poznaş, cu un accent catalan.

1949 – Uniunea Sovietică a testat prima sa bombă atomică, la Semipalatinsk, Kazakhstan.

1944 – Delegaţia României a plecat la Moscova, pentru încheierea armistiţiului cu Naţiunile Unite prin care era legitimată, practic, ocupaţia sovietică (Uniunea Sovietică, Statele Unite ale Americii şi Regatul Unit al Marii Britanii) ; din delegaţie făceau parte Lucreţiu Pătrăşcanu, Dumitru Dămăceanu, Ştefan Voitec, George Fotino. Convenţia de armistiţiu a fost semnată la 12.09.1944.

1940 – Consiliul de Coroană, ţinut în noaptea de 29-30 august, a analizat comunicatele cu caracter ultimativ ale guvernelor german şi Italian, hotărând acceptatea arbitrajului puterilor Axei asupra tratativelor româno-maghiare privind teritoriile din Ardealul de Nord. Rezultatul acestui arbitraj l-au constituit prevederile „Dictatului de la Viena”, semnat la 30.08.1940.

1936 – În România a avut loc remanierea Guvernului Gheorghe Tătărescu. În urma presiunilor cercurilor guvernamentale din Germania, Italia şi Polonia, precum şi ale forţelor interne de dreapta, Nicolae Titulescu a fost înlăturat de la conducerea Ministerului de Afacerilor Străine.

1936 – În urma presiunilor cercurilor guvernamentale din Germania şi Italia, Nicolae Titulescu a fost înlăturat de la conducerea Ministerului de Externe al României.

1897 – Evreii au adoptat „Steaua lui David” ca simbol oficial al sionismului.

1864 – Domnitorul  Alexandru Ioan Cuza a aprobat comasarea serviciului poştal cu cel telegrafic, iar prin ordonanţa din 3 decembrie 1865 a promulgat prima lege de organizare poştal-telegrafică.

1848 – A avut loc „Adunarea de la Orlat”, în cadrul căreia România a dezaprobat „uniuneaˮ Transilvaniei cu Ungaria .

1842 – S-a desfăşurat „Primul Război al Opiului”, încheiat prin semnarea tratatului de la Nanking, prin care China a fost obligată să acorde privilegii comerciale europenilor și a cedat Regatului Unit insula Hong Kong.

1835 – În Australia a fost fondat oraşul Melbourne.

1632 – A văzut lumina zilei John Locke, filosof şi om politic englez din secolul al XVII-lea, preocupat de societate şi epistemologie, unul dintre întemeietorii deismului, iar filosofia lui a slujit drept punct de plecare materialismului secolului al XVIII-lea. De asemenea, este considerat întemeietorul empirismului modern, al acelui curent care susţine că toate ideile noastre provin din simţuri şi că îşi au fundamentul în experienţă.

A afirmat deseori că toate cunoştinţele provin din experienţa senzorială, iar mintea omului este la naştere ca „o foaie nescrisă”.

1619 – S-a născut Baptiste Colbert, om politic ce a deţinut mai multe funcţii în timpul regelui Ludovic al XIV-lea, printre care şi aceea de controlor general al finanţelor ; datorită politicii fiscale aplicate, a reuşit să consolideze puterea economică a Franţei, astfel încât, datorită lui, regele a devenit unul dintre cei mai puternici monarhi.

1530 – S-a desfăşurat „Lupta de la Viişoara” (judeţul Olt), în urma căreia Moise Vodă a fost înfrânt şi ucis de Vlad; alături de domn a fost omorât şi cumnatul său, Barbu Craiovescu, iar Ştefan Mailat a fost luat prizonier. În timpul domniei lui Vlad Înecatul, în Ţara Românească s-au amplificat divergenţele din cadrul familiei Craioveştilor, ducând la decăderea autorităţii politice a acestor mari boieri olteni.

1526 – Armata otomană, condusă de Suleiman Magnificul, l-a învins și l-a ucis pe regele Ludovic al II-lea,  în bătălia de la Mohács, transformând partea centrală a Regatului Ungariei în pașalâc.

1369 – A fost încheiat tratatul de pace între Ludovic, rege al Ungariei, şi domnitorul Munteniei Vladislav I (Vlaicu Vodă); cel din urmă a acceptat suzeranitatea ungară în schimbul feudei Făgăraşului (Ţara Oltului).

Leave A Reply

Your email address will not be published.