”Apostolul românilor”…Chiar așa?

0 210

Recent l-am sărbătorit pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat. Și am repetat cu gurițele noastre de nenumărate ori sintagma “Apostolul ROMÂNILOR”.. Dar haideți să ne lămurim puțin, este cu adevărat Sfântul Andrei APOSTOLUL ROMÂNILOR?..

Câți dintre noi îl pomenim în fiecare zi în rugăciunile noastre, DUPĂ Preasfânta Treime, după Măicuța Domnului, după Sfânta Cruce și sfântul înger păzitor, după Sfântul Ioan Botezătorul?.. După ce ne rugăm câte puțin la toate persoanele sfinte enumerate mai sus, zicem vreodată: “Sfinte Apostole Andrei, ocrotitorul neamului nostru românesc, apără-ne pe noi, românii din toată lumea, cu harul Domnului nostru Iisus Hristos”?.. Ne amintim oare vreodată în cursul anului de Sfântul Andrei, sau ne amintim doar de titlul acesta pompos, “AL ROMÂNILOR”, în fiecare an pe 30 noiembrie?..

Este Andrei apostolul nostru ocrotitor? Ei bine, câți dintre noi, românii ortodocși, avem icoana lui pe perete?.. Ce fel de ocrotitor al românilor este, dacă nici icoana nu i-o ținem pe perete?.. Și acum aflați de la mine

CUM AR TREBUI SĂ NE RUGĂM..

Aceasta este ordinea în care trebuie să pomenim în rugăciune persoanele sfinte: 1. Preasfânta Treime: Tatăl, Fiul, Sfântul Duh

2. Maica Domnului

3. Sfânta Cruce

4. Sfintele Puteri cerești, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și sfântul înger păzitor

5. Sfântul Ioan Botezătorul

6. Sfântul apostol Andrei, APOSTOLUL ROMÂNILOR

7. Sfântul ocrotitor al parohiei din care facem parte (dacă are sfânt patron, căci s-ar putea ca hramul parohiei să fie la o sărbătoare împărătească, gen “Intrarea Domnului în Ierusalim”, sau “Adormirea Maicii Domnului”, de exemplu). La sfârșit adăugăm sfinții pe care îi avem la inimă mai mult, duhovnicii care ne-au impresionat mai mult, etc.. Ați înțeles acum?.. La fiecare din cei pe care i-am înșiruit trebuie să avem icoană pe perete, căci altfel, ce fel de ortodocși suntem?

Sper ca de aici înainte să-l cinstiți așa cum se cuvine pe APOSTOLUL ROMÂNILOR, iar dacă nu, să încetați cu acest apelativ umflat. Domnul să vă lumineze.

Preotul Sorin Croitoru de la Mantova (Italia)

Leave A Reply

Your email address will not be published.