(VIDEO) In memoriam / Ștefan Sileanu și amurgul fântânilor

0 245

Actorul Ştefan Sileanu s-a născut la 15 noiembrie 1939 în localitatea Cislău, judeţul Buzău.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale” în 1965. A început şi Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, dar a renunţat după doi ani.

A jucat la început la Cluj şi la Târgu Mureş, apoi, din 1976, la Teatrul ”Nottara” din Bucureşti, unde şi-a desfăşurat cea mai mare parte a carierei artistice. Aici a jucat în piese precum “Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă” de Horia Lovinescu, ”Zodia turnătorului” de Jean-Claude Carriere, titlu sub care regizorul Octavian Greavu a reunit piesele ”Girodina”, ”Circuitul normal” şi ”Uşa” ale dramaturgului francez Jean-Claude Carriere, ”Război şi pace” după Tolstoi (rolul prinţului Andrei Bolkonski), ”Pădurea” de Alexander Ostrovski (regizor Tudor Mărăscu), în care a jucat alături de fiica sa, Ana-Maria Sileanu.

Un actor câştigă foarte puţin, după cum bine se ştie. După Revoluţie m-am reapucat de pictură. Absolut întâmplător, o prietenă îşi cumpărase un apartament, voia să-l închirieze şi avea nevoie de nişte tablouri. M-am oferit să i le fac. Am reînnodat trecutul meu de pictor. Am văzut că merge, am intrat în Uniunea Artiştilor Plastici, am început să lucrez, acordând mai mult timp picturii. Cel puţin o dată sau de două ori pe an deschid o expoziţie, pentru că îmi place să am contact cu publicul, chiar dacă nu e acelaşi fel de public.

Consider că este un mare noroc pentru mine faptul că mă pot refugia în pasiunea aceasta, care este foarte veche, şi nu multă lume ştie de ea. E bine ca din când în când să mai ies din atelier şi mă confrunt cu criticii de artă şi cu publicul, care este foarte mulţumit de ceea ce fac. Fac o pictură la care te uiţi cu plăcere, luminoasă, optimistă. Sunt adept al impresionismului şi mare admirator al acestui curent extraordinar.

În 1979 a jucat rolul titular în filmul istoric “Vlad Ţepeş”, în regia lui Doru Năstase.

https://www.youtube.com/watch?v=C5ag5H2t2Vg

Dintre filmele în care a jucat, amintim: “Scopul şi mijloacele” (r. Dan Marcoci, 1982), “Amurgul fântânilor” (r. Virgil Calotescu, 1983), “Raliul” (r. Mircea Drăgan, 1984), “Adela” (r. Mircea Veroiu, 1985), “Trandafirul şi coroana” (r. Domniţa Munteanu, 1991), “Şobolanii roşii” (r. Florin Codre, 1991), “E pericoloso sporgersi” (r. Nae Caranfil, 1993), “Crucea de piatră” (r. Andrei Blaier, 1994), “Craii de Curtea Veche” (r. Mircea Veroiu, 1995), “Don Juan sau dragostea pentru pentru geometrie” (r. Eugen Todoran, 1997), “Despre morţi numai de bine” (r. Claudiu Romila, 2005), “Europolis” (r. Cornel Gheorghiţă, 2010), “Rămâi cu mine” (serial TV, 2013).

Începând cu 1992 s-a dedicat şi pasiunii sale, pictura, participând la numeroase expoziţii colective şi individuale, între care cele din: Bucureşti (1999); Târgu Mureş (2000); Căminul Artei Bucureşti (2001); Galateea, Bucureşti (2003); Muzeul Naţional Cotroceni (2006); expoziţia “Bolta de lumini”, Galeria Regală a Casinoului Sinaia (2010); Sala Savoy a Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase” (2011), Galeria de artă din Râmnicu Vâlcea (2014).

Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1994.

Leave A Reply

Your email address will not be published.