6 august 1917, s-a încheiat Bătălia de la Mărăşeşti, unde armata română a respins puternica ofensivă a armatei germane

0 321

2015Ziua Hiroshimei: Ziua mondială a luptei pentru interzicerea armei nucleare.

Tratatul de neproliferare a armelor nucleare a intrat în vigoare în 1970, şi a fost semnat de 189 de membri, printre care cinci state care au arme nucleare (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi China).

Armele nucleare s-au folosit împotriva oamenilor doar de două ori, şi anume în jurul încheierii celui de-Al Doilea Război Mondial, când SUA au aruncat câte o singură bombă atomică cu fusiune asupra oraşelor japoneze Hiroshima şi Nagasaki. Primul eveniment a avut loc în dimineaţa zilei de 6 august 1945, când Statele Unite ale Americii au aruncat un dispozitiv tip pistol, cu uraniu, având codul „Little Boyˮ asupra oraşului Hiroshima. Al doilea eveniment a avut loc după trei zile, la 9 august 1945, când un dispozitiv tip implozie, cu plutoniu, având codul „Fat Manˮ a fost aruncat asupra oraşului Nagasaki. Norul acestei bombe s-a înălţat mai mult de 18 kilometri deasupra hipocentrului exploziei.

Folosirea acestor două bombe a provocat moartea imediată a aproximativ 100000 – 200000 de oameni (majoritatea civili).

2012Ziua copilului în Argentina

Ziua copilului a fost menţionată prima dată la Geneva, la Conferinţa Mondială pentru protejarea şi bunăstarea copiilor (august 1925), la care 54 de reprezentanţi din diferite ţări au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului.

În anul 1954, Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare stat să dispună de o zi la aşa-numita Ziua copilului.

2012 – Robotul spaţial Curiosity a ajuns, în această dimineaţă, pe Marte, unde va căuta semne propice dezvoltării vieţii.

Lansat pe 26 noiembrie 2011, de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida, Curiosity este un dispozitiv de explorare spaţială de aproximativ o tonă, considerat cel mai sofisticat aparat trimis vreodată de oameni pe altă planetă.

Acesta a atins solul marţian în jurul orei 05:31 GMT (08:31 – ora României), după ce a parcurs o distanţă de 570 de milioane de kilometri.

Curiosity, montat pe şase roţi şi alimentat de un generator nuclear, posedă şi un braţ articulat lung de 2,1 metri, capabil să foreze până la şase centimetri în interiorul rocilor, o premieră pentru misiunile de pe Marte.

Alte instrumente vor monitoriza mediul înconjurător, pentru a detecta în special metanul, adeseori asociat cu prezenţa vieţii pe Terra, dar care a fost găsit deja şi pe Marte în anumite anotimpuri, de o sondă americană ce a fost plasată pe orbita marţiană.

Curiosity va măsura şi radiaţiile care pot să afecteze viitoarele misiuni spre Marte, ce vor avea echipaj uman la bord.

2012Probejenia: sărbătoare populară, cu dată fixă, ce marchează hotarul dintre vară şi toamnă în Calendarul popular. La Probejenie frunza codrului începe să-şi schimbe culoarea, iarba încetează să mai crească, pleacă primele păsări migratoare. Tot în această zi se fac observaţii meteorologice în legătură cu toamna ce urmează.

2005 – În Brazilia a avut loc unul dintre cele mai mari jafuri bancare: 65 milioane de dolari americani.

1990Organizaţia Naţiunilor Unite a decretat un embargou împotriva Irakului şi a autorizat recurgerea la forţă împortiva regimului de la Bagdad.

1973 – Compozitorul şi cântăreţul american Stevie Wonder a suferit un grav accident, răsturnându-se cu maşina, în urma căruia a stat patru zile în comă şi şi-a pierdut complet vederea.

1945Avionul american  B-29 a aruncat prima bombă atomică peste Hiroshima, la ora 08:15 a.m. Au fost ucişi şi răniţi 140000 de persoane, iar 67% din oraş au fost nivelate cu pământul.

1940Carol a abdicat în favoarea fiului său, Mihai, care a devenit pentru a doua oară Rege. S-a instaurat statul naţional-legionar condus de Ion Antonescu şi Horia Sima, iar Regele avea puteri pur simbolice.

1935 – A încetat din viaţă George Vâlsan, geograf român, membru titular al Academiei Române (1920), preşedinte al Societăţii etnografice române şi director al Institutului de geografie din Cluj, pe care l-a înfiinţat şi în jurul căruia a înfiinţat o şcoală geografică românească.

George Vâlsan a conceput geografia ca o ştiinţă a marilor ansambluri teritoriale, private în intregul lor, prin integrarea elementelor componente în unitatea din care fac parte. Teza sa de doctorat, „Câmpia Românăˮ, lucrare fundamentală a literaturii geografice româneşti, a fost primul studiu al unei mari unităţi geografice, în bună măsură actual şi astăzi, mai ales prin aprecierea rolului pe care l-au avut subsidentele locale în dispunerea reţelei hidrografice în evoluţia reliefului.

Savant de reputaţie mondială, Vâlsan a reprezentat România în numeroase congrese internaţionale de geografie, în care a deţinut funcţii importante. Este considerat unul din făuritorii etnografiei moderne naţionale graţie operelor sale cu un caracter teoretico-metodologic, precum şi activităţi privind orientarea cercetării etnografice atât pe teren, cât şi în muzee.

1926 – Înotătoarea americană Gertrude Ederle a fost prima femeie din lume care a traversat Canalul Mânecii. Traversarea a durat mai mult de 14 ore.

1917 – S-a încheiat Bătălia de la Mărăşeşti, unde armata română a respins puternica ofensivă a armatei germane în cadrul Primului Război Mondial. Prin durată şi intensitate, bătălia a fost cea mai mare de pe frontul românesc din tot cursul războiului.

Cele mai dramatice momente ale marii bătălii de la Mărăşeşti au fost luptele de pe platoul Muşcelului (2 – 5 august 1917) şi lupta de la Răzoare (6 august), unde a căzut eroic întreaga companie de mitraliere comandată de căpitanul Grigore Ignat. Pierderile trupelor române în morţi, răniţi sau dipăruţi se cifrează la 610 ofiţeri şi 26800 soldaţi şi gradate; mulţi dintre ostaşii de toate gradele au fost distinşi pentru eroismul de care au dat dovadă, cu ordine şi medalii, iar drapelele unui mare număr de unităţi române au fost decorate cu ordinul Mihai Viteazul.

(foto: Regele Ferdinand și Regina Maria decorează soldații care au luptat pe frontul de la Mărășești)

1895 – A văzut lumina zilei Iuliu Niţulescu, medic român, membru titular al Academiei Române, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale, a cărui activitate s-a axat pe studiul fiziopatologiei metabolismului şi nutriţiei, urmărind problemele bolilor carenţiale (în special a avitaminozelor şi a pelagrei), farmacodinamia acidului nicotinic, fiziopatologia bolilor cronice degenerative cardiovasculare şi hepatice.

1890 – Criminalul William Kemmler, condamnat la moarte, a fost prima persoană executată pe scaunul electric, în inchisoarea Auburn din New York.

Cazul saă a stârnit numeroase controverse, însuşi avocatul său argumenta că procedura era o pedeapsă plină de cruzime.

O relatare preciza următoarele: „În dimineaţa execuţiei, Kemmler a fost trezit la ora 05:00 a.m., îmbrăcat simplu (pantaloni, cămaşă albă). După micul dejun şi câteva rugăciuni, Kemmler a fost dus în camera de execuţie, unde 17 martori urmau să ia parte la moartea sa. Kemmler s-a uitat la scaun şi a zis: „Domnilor, vă doresc noroc. Cred că voi pleca într-un loc mai bun şi sunt pregătit pentru asta”.

1881 – S-a născut Sir Alexander Fleming, bacteriolog scoţian, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină (1945), cel care a descoperit penicilina produsă de mucegaiul Penicillium notatum.

În timpul atacurilor aeriene asupra Londrei, Fleming a cultivat penicilină în toate vasele accesibile şi i-a informat pe americani despre studiile efectuate şi despre efectele penicilinei.

În anul 1921 a descoperit o substanţă, o enzimă naturală care distruge bacteriile, lizozim. În cazul lizozimului, descoperirea a venit în urma cercetărilor efectuate asupra propriilor mucozităţi. Această substanţă apare în secreţiile omului, dar şi în afara organismului uman, având proprietăţi antibacteriene.

1877 – Marele duce Nicolae a adresat domnitorului Carol I noi telegrame în care solicita trecerea Dunării de către întrega armată română. Unităţi ale armatei române au trecut Dunărea şi au luat în primire paza podului de vase Zimnicea-Şiştov.

1867 – S-a înfiinţat Biblioteca Academiei Române, care funcţionează sub egida Academiei Române. Scopul declarat al bibliotecii este acela de a colecta şi conserva în colecţiile sale fondul naţional de manuscrise şi tipărituri, ilustrând istoria şi cultura românească, precum şi istoria şi civilizaţia universală.

1863 – La Londra a intrat în funcţiune primul metrou din lume, de-a lungul sectorului Victoria Street, cu lungimea de 6,3 kilometri. Tracţiunea a fost realizată cu o maşină cu abur.

1660 – A decedat Diego Rodriguez de Silva y Velázquez, unul dintre cei mai cunoscuţi pictori spanioli din secolul al XVII-lea. A fost un reprezentant al stilului baroc, ce s-a remarcat ca portretist la curtea regelui Filip al IV-lea al Spaniei. În acelaşi timp, Velázquez este creatorul unei noi viziuni şi al unui nou mod de zugrăvire a naturii.

Atribuţiile lui Velázquez în calitate de pictor al curţii s-au lărgit în 1636, când a primit titlul de „ayuda de guardarropaˮ, având sarcina decorării apartamentelor regale. În 1643 a fost numit superintendent al colecţiei regale, având ca atribuţie supravegherea lucrărilor de renovare a Alcazarului.

Este cunoscut şi pentru câteva nuduri, cea mai reprezentativă creaţie fiind „Venus la oglindăˮ: trupul zvelt, dar uimitor modelat al zeiţei este văzut din spate, reflexia chipului ei în oglinda de argint este neclară, creând impresia că Venus nu-şi admiră propria frumuseţe, ci mai degrabă urmăreşte pe cel care o priveşte.

Aceste nuduri şi-au câştigat notorietate datorită faptului că în pictura spaniolă a secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea, nudurile de femeie erau o raritate, deoarece Inchiziţia nu permitea o asemenea temă în pictură.

1484 – A început asediul cetăţii Chilia, în timpul campaniei sultanului Baiazid al II-lea, în Moldova; după opt zile, cetatea a fost cucerită de invadatori şi transformată în raia turcească.

Leave A Reply

Your email address will not be published.