24 august 1960, s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură pe Pământ, -88, 30 C, la staţia Vostok (Rusia)

0 322

2008 – A avut loc ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing, China, în cadrul căreia România a obţinut un total de 8 medalii (4 de aur, 1 de argint şi 3 de bronz).

2006 – Uniunea Astronomică Internaţională a redefinit noţiunea de planetă, reclasificând Pluton drept planetă „piticăˮ.

2006 – Regizorul Cristian Nemescu a murit într-un accident rutier; câştigător postmortem al premiului „Un certain regard” la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de la Cannes, din 2007, pentru ultimul său film, „California Dreamin’”.

2000 – S-a deschis Biroul ataşatului juridic al FBI la Bucureşti, la Centrul Cultural American. La deschidere a participat ambasadorul SUA la Bucureşti, James Rosapepe, împreună cu ministrul român de Interne, Constantin Dudu Ionescu, şi cu directorul asistent al Biroului Federal de Investigaţii al SUA, David Alba.

1999 – Echipajul de pe staţia spaţială „Mir”, alcătuit din doi cosmonauţi ruşi, Victor Afanasiev şi Serghei Avdeev, şi un astronaut francez, Jean-Pierre Haignere, şi-a încheiat misiunea, după ce „Mir” a fost exploatată timp de 13 ani.

1981 – A fost condamnat pe viaţă asasinul american Mark David Chapman, pentru uciderea compozitorului şi interpretului John Lennon, fost membru al celebrei trupe pop britanice „The Beatles”.

1968 – Franţa a aprins prima sa bombă cu hidrogen.

1960 – S-a înregistrat cea mai scăzută temperatură pe Pământ, -88, 30 C, la staţia Vostok (Rusia), cunoscută ca „Polul sud al friguluiˮ, unde au loc cercetări, forări ale gheţii.

1951 – A fost semnat, la Moscova, primul acord româno-sovietic pe termen lung, cu privire la furnizarea de ajutor tehnic României, şi la dezvoltarea ulterioară a schimburilor de mărfuri între URSS sşi R.P. Română.

1947 – A văzut lumina zilei Paulo Coelho, scriitor brazilian, autor al unor romane ca „Alchimistul” (s-a aflat pe locul 6 în lume ca vânzări în 2003, unsprezece minute a fost pe primul loc peste tot în lume, a inspirat multe proiecte: un musical din Japonia, piese de teatru din Franţa, Belgia, SUA, Turcia, Italia, temă a două simfonii în Italia şi SUA), „Zahir” (publicat în 2005, s-a situat pe locul trei pe lista de bestselleruri), etc.

Cărţile sale au fost traduse în 67 de limbi şi publicate în peste 150 de ţări, şi dezvoltă drame universale, valabile oriunde şi pentru oricine.

Paulo Coelho este consilier special UNESCO în cadrul programului „Convergenţe spirituale şi dialoguri interculturale”, co-director al Centrului „Shimon Peres” pentru pace, distins cu numeroase premii, medalii şi ordine, printre care cel de Cavaler al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare din Franţa (2000), fondator al „Institutului Paulo Coelho”, care acordă ajutoare copiilor şi bătrânilor din zonele defavorizate ale societăţii braziliene, precum şi membru al Academiei de Litere din Brazilia.

1944 – Asupra Bucureştiului au avut loc bombardamente ale aviaţiei fasciste, care s-au soldat cu distrugerea Teatrului Naţional, a Palatului Regal şi cu zeci de victime.

1918 – A fost constituit la Paris, Consiliul Naţional al Unităţii Româneşti, avându-l ca preşedinte pe Take Ionescu. Consiliul a fost recunoscut de guvernele francez, englez, american şi italian.

1902 – Martin Bercovici, inginer electromecanic, membru titular al Academiei Române, a condus proiectul de electrificare a Capitalei până în anul 1940, datorită căruia toţi locuitorii Bucureştiului au avut posibilitatea să utilizeze energia electrică.

1899 – S-a născut Albert Claude, biolog belgian, laureat al Premiului Nobel în 1974, împreună cu George Palade şi Christian de Duve, pentru „descoperirile de infrastructură celulară, în special a ribozomilor, loc de descifrare a mesajului ereditar şi de biosinteză a proteinelor”.

1884 – S-a stins din viaţă Carol Davila, pe numele său adevărat Carlos Antonio Francesco D’Avila, medic şi farmacist român de origine franceză, cel care a construit un sistem medical care funcţionează şi organizează serviciul sanitar militar şi civil, întemeietor al învăţământului farmaceutic şi al celui veterinar, fondator a numeroase societăţi şi reviste de specialitate („Gazeta spitalelor”, „Monitorul medical”), precum şi a Grădinii Botanice din Bucureşti.

În anul 1861 a creat primul azil de orfane, iar la puţin timp a înfiinţat şi un orfelinat de băieţi. Davila a fost cel care a introdus consultaţiile gratuite în spitale, pentru bolnavii săraci, iar pe cheltuiala lui s-a editat culegerea de poezii populare ale lui Vasile Alecsandri, fiind un mare iubitor de folclor.

1868 – A murit Costache Negruzzi, om politic şi scriitor român din perioada paşoptistă, traducător al unor drame aparţinând scriitorului Victor Hugo, precum şi al poemului „Şalul Negru” de Aleksandr Pushkin. A luptat pentru simplificarea alfabetului, introducerea neologismelor, pentru ca limba română să fie unitară.

În 1840, a apărut în revista „Dacia literară” cu prima nuvelă istorică din literatura română: „Alexandru Lăpuşneanul”, iar în 1846, în „Almanahul de învăţătură”, a apărut cu nuvela istorică „Sobieskii şi românii”.

1865 – A văzut lumina zilei Majestatea Sa Ferdinand I, Rege al României, Principe al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, membru de onoare, protector şi preşedinte al Academiei Române (1890, 1914-1927).

În momentul în care a devenit Rege al României, a depus jurământul solemn şi a promis că va fi un „bun român”.

1820 – A încetat din viaţă Ioan Budai-Deleanu, scriitor, filolog, lingvist, istoric şi jurist, corifeu al Şcolii Ardelene, cunoscător al limbilor latină, germană, franceză şi italiană.

În timpul studiilor de la Viena i-a cunoscut pe Samuil Micu, Petru Maior şi pe Gheorghe Şincai, cu care a împărtăşit convingerile iluministe.

A fost autorul primei epopee în limba română, „poemationul eroi-comic”, „Ţiganiada” sau „Tabăra ţiganilor”, epopee care tratează un subiect alegoric cu tendinţe satirice antifeudale şi anticlericale.

1789 – În timpul Revoluţiei franceze s-a proclamat libertatea presei.

1787 – A izbucnit războiul ruso-austro-turc. România a devenit teatrul operaţiunilor militare, iar austriecii au ocupat mănăstirile Sinaia, Cozia şi Tismana.

1572 – Noaptea Sfântului Bartolomeu: un masacru al protestanţilor din Franţa, din noaptea dintre 23 şi 24 august, în care au fost atacaţi şi masacraţi aproape 30.000 de hughenoţi; a fost un punct culminant al conflictelor purtate între catolici şi protestanţi, ce a dus la declanşarea celui de-al patrulea război civil în Franţa (1572-1573).

1349 – Şase mii de evrei au fost ucişi în Mainz, după ce au fost acuzaţi de răspândirea ciumei bubonice în rândul creştinilor.

410 – Vizigoţii (popor de origine germanică, ce reprezintă ramura apuseană a goţilor) au ocupat Roma, jefuind-o în trei zile.

79 – A erupt vulcanul Vezuviu asupra oraşelor prospere romane Pompei, Herculaneum şi Stabie, acoperindu-le de lavă şi ucigând mii de persoane. Oraşele, acoperite de un strat gros de material vulcanic şi noroi, nu au fost reconstruite niciodată, în schimb, în secolul al XVIII-lea, Pompei şi Herculaneum au fost redescoperite şi excavate, scoţând la iveală probe arheologice despre viaţa de zi cu zi a civilizaţiei antice.

În vremea Imperiului Roman, în Pompei trăiau 20.000 de oameni, printre care negustori, meşteşugari şi fermieri care exploatau solul bogat al regiunii, cultivând viţă-de-vie şi pomi fructiferi.

Herculaneum a fost un oraş în care au locuit 5.000 de oameni, era văzut ca destinaţie turistică, preferată a romanilor bogaţi. Denumit după eroul mitologic Hercule, Herculaneum găzduia vile opulente şi băi romane grandioase.

La prânz, în ziua de 24 august 79, vârful Vezuviului a explodat, propulsând în stratosferă un nor de cenuşă în formă de ciupercă. În următoarele 12 ore, cenuşă vulcanică şi pucioasă au invadat oraşul Pompei, obligându-i pe locuitori să fugă.

Pentru oraşul Herculaneum, un vânt din vest a protejat oraşul de faza iniţială a erupţiei, însă un nor gigantic de cenuşă încinsă şi de gaz a coborât pe panta vestică a Vezuviului, înconjurând oraşul şi omorându-i pe cei care au rămas acolo. Acest nor mortal a fost urmat de un şuvoi de noroi vulcanici şi piatră, care a îngropat oraşul.

Leave A Reply

Your email address will not be published.