Ivan Patzaichin: Victoriile, eterna memorie a unui sportiv

0 361

Ivan Patzaichin, multiplu campion european, mondial şi olimpic la kaiac-canoe, fost antrenor al lotului olimpic de kaiac-canoe, s-a născut la 26 noiembrie 1949 în localitatea Mila 23, judeţul Tulcea. A început să practice sportul la Tulcea, la 18 ani fiind transferat la secţia de kaiac-canoe a clubului Dinamo, unde a reuşit o carieră sportivă excepţională.

La prima participare la Olimpiada din Mexic, în 1968, când, la prima cursă individuală, am condus 900 de metri, aveam o barcă avans deja şi m-am întors să văd unde sunt adversarii, în momentul acela am înţepenit de spate şi n-am mai putut să vâslesc, am alunecat, pur şi simplu, până la finiş, am fost al şaptelea. Ghinion, dar am luat aurul împreună cu Serghei Covaliov. Cum a fost la München? În primul rând doream să arăt cine sunt pentru că mulţi ziceau că am luat aur, în Mexic, datorită lui Serghei. M-am pregătit patru ani pentru aur. Am plecat în cursă hotărât pe treabă, dar în 25 de metri mi s-a rupt pagaia. Am ridicat ciotul, mâna spre arbitri, dar nimic, regulamentar era să oprească şi să se reia startul, nu s-a întâmplat aşa, arbitrii s-au făcut că nu văd. Simţeam că înnebunesc, dar ce era să fac? Mi-a venit ideea să continui aşa, să vâslesc cu ciotul ăla. Când eu treceam de primul sfert, unii terminau cursa. Încet, încet, mă îndreptam spre final, spectatorii, care nu ştiau că vâsleam cu un băţ, mă aplaudau, mă susţineau ca pe ultimul care vrea să termine cursa. Am ajuns la final, numai că oficialii mă dăduseră abandon. Evident că am contestat, argumentele au fost după regulament şi mi s-a admis contestaţia. După recalificări, sigur că am luat aurul…

În cei 17 ani dedicaţi sportului de performanţă a câştigat peste 40 de titluri de campion naţional şi peste 30 de campion balcanic. A fost campion european în 1969. A cucerit de opt ori medalia de aur, de şapte ori pe cea de argint şi de alte şapte ori pe cea de bronz la Campionatele Mondiale. Cele mai mari performanţe le-a obţinut la Jocurile Olimpice, la care a fost prezent la cinci ediţii (1968 – 1984), cucerind de patru ori aurul olimpic: Mexic 1968 (C2 1.000 m), Munchen 1972, (C1 1.000 m), Moscova 1980, (C2 1.000 m) şi Los Angeles 1984 (C2 1.000 m), şi de trei ori medalia de argint (1972, 1980 şi 1984).

Se retrage din activitatea competiţională, în 1984, dedicându-se antrenoratului, la început la clubul unde şi-a desfăşurat întreaga carieră, Dinamo. În 1983 a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, iar în anul 2008 a susţinut lucrarea de dizertaţie la masterul Educaţie fizică şi managementul structurilor şi activităţilor sportive. În 1986 este promovat, ca antrenor, la lotul naţional, pentru ca din 1995 să fie numit antrenor coordonator al lotului naţional olimpic.

A reuşit să câştige peste 150 de titluri ca antrenor al lotului naţional şi olimpic de kaiac-canoe, calitate în care a fost prezent la Olimpiadele din 1992 – Barcelona, 1996 – Atlanta, 2000 – Sydney, 2004 – Atena, 2008 – Beijing. În perioada 1990-1998 a contribuit la obţinerea a două medalii la Jocurile Olimpice, 23 la Campionatele Mondiale şi zece la cele europene. În 2000, sportivii pregătiţi de Patzaichin au cucerit trei medalii de argint la Campionatele Europene de la Poznan şi o medalie de aur şi una de bronz la Jocurile Olimpice de la Sydney. A fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de Kaiac-Canoe şi vicepreşedinte al Comitetului Olimpic Român (ales în 1990).

La 1 decembrie 2004, colonelul în rezervă Ivan Patzaichin din Ministerul Administraţiei şi Internelor a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea), în rezervă. În septembrie 2009, Ivan Patzaichin a anunţat că a renunţat la funcţia de la lotul naţional de kaiac-canoe. Este Maestru Emerit al Sportului şi Antrenor Emerit, preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Sport Columbofil şi al Asociaţiei Hipice Eclipse Racing, asociaţie privată a crescătorilor de cai de curse.

Întotdeauna m-au atras locurile natale şi, ca oricare, când te apropii de locul tău de naştere simţi ceva aparte. Eu, după ce trec podul peste Dunăre, simt aerul acela al Deltei, simt acea atmosferă specială de acolo. Sigur că acum merg mult mai des ca atunci când eram sportiv, dar mi-am propus să mă întorc la oameni, la cei care m-au învăţat să mă descurc în viaţă, să respect şi să fiu respectat. Regulile pe care le-am învăţat acasă nu o să le uit niciodată şi sunt convins că m-au călăuzit în viaţă şi în întreaga mea carieră. De mai mult timp, de prin anii ’96-’97, mă frământau tot felul de gânduri, cum să vin în sprijinul localnicilor, cumva să-i răsplătesc pentru ceea ce au făcut pentru mine.

Comitetul Olimpic Internaţional i-a decernat, în 1990, cea mai înaltă distincţie a acestui for, respectiv Ordinul Olimpic Colanul de Platină, în anul 2000 a fost distins cu Ordinul Naţional ”Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer, iar în 2008 i-a fost conferit ”Meritul Sportiv” clasa I, de preşedintele Traian Băsescu. Regele Mihai I i-a conferit, la 13 septembrie 2010, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta din Bucureşti, Decoraţia regală “Nihil Sine Deo”, pentru merite deosebite aduse sportului românesc. În aprilie 2019, Ivan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Am cucerit şapte medalii olimpice, patru de aur şi trei de argint, opt titluri mondiale şi doar unul european, pentru că europenele s-au desfiinţat după ’69. Sunt 30 de medalii, la europene, mondiale şi olimpice, la care se adaugă titlurile naţionale şi victoriile la regatele internaţionale…

I-a fost conferit, în 2016, titlul academic de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti. Ivan Patzaichin a fost declarat Sportivul Secolului XX de Federaţia Internaţională de Kaiac-Canoe.

În 2010, a pus bazele Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23, alături de Teodor Frolu (specialist în industriile creative). Asociaţia organizează competiţii anuale dedicate popularizării sportului pe apă şi a zonelor naturale din România, dezvoltă o serie de proiecte care se îngrijesc de natură, cultură locală, tradiţii, dar şi de latura socială a antreprenoriatului.

Era prin 1966, când la televizorul de la Căminul Cultural am văzut că doi consăteni de ai mei, Covaliuc şi Calabiciov, au devenit campioni modiali. Ca orice copil şi eu am visat să ajung ceva în viaţă. Mi-am zis că dacă ei au ajuns campioni şi eu pot, şi abia aşteptam să vină în sat să-i rog să mă ia şi pe mine cu ei. Pe vremea aceea, nu exista club la Tulcea, selecţia o făceau cei de la Dinamo şi Steaua, de obicei când se făceau încorporări. Prin octombrie, când au venit acasă, le-am zis să mă înscrie şi pe mine la Dinamo, iar în martie mi-au adus scoatere din producţie pe 30 de zile, pentru că eu lucram cu tata, chiar dacă eram minor, şi am plecat la Bucureşti.

Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 a iniţiat mişcarea Rowmania, brandul sub care sunt realizate produse de turism, proiecte de antreprenoriat social, campanii de popularizare a vâslitului şi programe de dezvoltare durabilă în zonele naturale protejate. Sub brandul Rowmania sunt organizate, în ţară şi în Europa, nenumărate evenimente adresate turiştilor, pentru promovarea unei Românii naturale, admirate pe îndelete, din barcă. Mişcarea Rowmania a fost lansată în luna aprilie a anului 2011, odată cu prezentarea unui model de barcă cu un design unic – canotca.

În trecut, foarte multă lume făcea mişcare, copiii erau prinşi într-un sistem competiţional, aveai de unde alege. Generaţiile acelea s-au cam dus, se vede şi în performanţe. Amintiţi-vă ce reprezentau şcolile româneşti de gimnastică, de canotaj, de caiac-canoe, de lupte ş.a., ce performanţe s-au obţinut. Trebuie gândit ceva pentru viitor, un prim pas s-a făcut: cele patru ore de sport în şcoli, dar nu-i suficient. Sportul înseamnă mai întâi sănătate, decât să înveţi sănătatea cu bani, mai bine cu sport.

Rowmania FEST – Festivalul internaţional al bărcilor cu vâsle este organizat în fiecare început de toamnă, la Tulcea, din 2011. Evenimentul include secţiunea ”Descoperă Rowmania”, o campanie naţională care urmăreşte reconectarea oamenilor la natură, valorificarea patrimoniului hidrografic românesc, promovarea ecoturismului şi a mişcării în aer liber prin sportul cu vâsle, dar şi o mai bună înţelegere şi interpretare a naturii. Un alt segment este Competiţia pescărească ”Ivan Patzaichin”, desfăşurată pe Dunăre, care aliniază la start echipaje de pescari din localităţile Deltei.

La Rowmania FEST, în 2018, a fost lansată Flotila România Centenar (alcătuită din bărci ce reprezintă regiunile istorice ale României – “Dobrogea”, “Basarabia”, “Bucovina”, “Transilvania”, “Moldova” şi “Ţara Românească”) care a participat, în perioada 8-9 septembrie 2018, la The Great River Race, pe Tamisa, la Londra. În acest an, la acelaşi festival, a fost lansat programul Apele Unite ale României (AUR), o campanie de activare pentru conştientizarea valorii patrimoniului hidrografic.

Leave A Reply

Your email address will not be published.