În societatea de azi a fi preot e la fel de umilitor ca în comunism!

0 307

În societatea de azi a fi preot e la fel de umilitor ca în comunism. Copiii preoților sunt batjocoriți la scoala, la locul de joaca, in tabere – de aceea majoritatea dintre ei își ascund identitatea. Este o rusine sa fii copil de preot, soție de preot. Mi s-a întâmplat de sute de ori sa fiu luat în râs pe peroanele gărilor, să intru în magazin sa cumpăr o apă și sa aud hohote se râs și glume pe seama bărbii mele. Să mi se ceară socoteală în gura mare pentru banii și masinile preoților de care eu nu am avut parte. Preoții, atunci când își duc copiii la mare, caută locurile cele mai ferite și stau cu grijă sa nu fie batjocoriți. Cu ce au gresit acești copii?

Eu mi-am ales de buna voie cinstea dar și ocară. Nu vreau ca cineva sa fie pedepsit, sancționat, amendat pentru că ma discriminează. La rândul meu, nu discriminez pe nimeni – am avut colaborări cu oameni de toate culorile, virstele și chiar orientări sexuale. Am avut cazuri când un homosexual a simțit nevoia să mi se mărturisească, crezând că purtarea mea bună cu el se datorează faptului ca nu-i cunosc păcatele. Am spovedit mai mulți homosexuali și purtarea mea a rămas neschimbată și nimic din atitudinea mea nu a divulgat pe omul care a avut încredere în mine, nu l-a expus în vreun fel în fața comunității pentru ca așa e normal și așa cere legea mea, legea iubirii lui Dumnezeu. La fel fac toți preoții cu care țin prietenie și sunt mulți.

Pe toți cei care luptă cu discriminarea și mai ales cei constituiți în organizații îi rog să ia în calcul și preotii și familiile lor care sunt un exemplu de răbdare și toleranță la ura unei societăți cu grave sechele comuniste. Aș vrea ca măcar spațiul rețelelor de comunicare publică să fie purificat de injurii și ură explicită. Replicile de genul “popii n-au ce cauta pe Facebook” n-ar trebui să pară normale – pentru a înțelege gravitatea lor e destul sa le atribuiți oricărui grup considerat discriminat și veți vedea cum sună.

Ideea în sine de nediscriminare a fost adusă în lume de Biserica, așa cum reiese din Evanghelii și Noul Testament – la noi nu există nici rob, nici liber, nici scit, nici femeie sau bărbat, cum scrie Ap. Pavel și nu deosebim pe cel sărac de cel cu inel pe deget, ci față de toți avem aceeași purtare. Restul nu reprezintă Biserica și e nedrept ca în polemicile publice să se aducă învinuiri doctrinei fără a o cunoaște.

Întind o mână organizațiilor care luptă cu discriminarea în Moldova pentru a aduce duhul iubirii Evanghelice în rândul oamenilor. Vă aștept la Oricova!

Pr. Savatie Baștovoi

Leave A Reply

Your email address will not be published.