Octavian Bellu: Tot ce am şi tot ce nu am datorez gimnasticii

0 314

Unul dintre cei mai importanţi antrenori de gimnastică din lume, Octavian Ioan Atanase Bellu, s-a născut la 17 februarie 1951, la Ploieşti, jud. Prahova.

A absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport (IEFS), promoţia 1974, specializarea gimnastică. Fost practicant al atletismului, voleiului şi baschetului, şi-a început cariera ca profesor de educaţie fizică în localitatea Valea Călugărească (1974-1978). A devenit apoi antrenor de gimnastică la Clubul Sportiv “Petrolul” din Ploieşti (1978-1981), potrivit Enciclopediei Educaţiei Fizice şi Sportului din România – Volumul II (Ed. Aramis, Bucureşti, 2002).

În 1981, a acceptat să lucreze, la Deva, ca antrenor la lotul feminin de gimnastică a României, iar în 1990 a devenit antrenor coordonator până în 2005.

Am terminat facultatea în ’74 şi cred că din ’75 am început… Dar am practicat şi gimnastica aproape 12 ani, însă eram prea înalt pentru sportul ăsta. M-am chinuit ca sportiv, dar am avut timp să mă uit ce fac antrenorii. Ca junior am avut ceva performanţe, dar am fost un gimnast care s-a chinuit din mai multe puncte de vedere. Eram însă pasionat, iar pasiunea mi-a fost transmisă de profesorul meu de educaţie fizică, Gheorghe Mătuşa. Am fost foarte uimit cum de la un copil care abia face primii paşi încet-încet ajunge un campion. M-a fascinat acest lucru, iar atât timp cât am practicat eu gimnastica am observat şi ce fac antrenorii, cum vorbesc cu sportivii şi aşa mai departe. Făceam şi eu parte din program, bineînţeles, dar neavând prea multe competiţii, am avut timp. Pentru că aceia foarte buni mergeau la loturile naţionale şi la competiţiile mari, dar eu m-am mişcat mai mult în plan naţional. Dar m-a ajutat foarte mult perioada aceea în care am observat ce înseamnă să fii antrenor, ce calităţi trebuie să ai şi ce dificultăţi întâmpini. Deci au fost 12 ani în care am practicat gimnastica şi apoi din ’75 ca antrenor.

Graţie competenţei, profesionalismului şi dăruirii muncii sale şi, deopotrivă, talentului şi ambiţiei sportivelor pregătite şi antrenate de el, gimnastica feminină românească şi-a înscris în palmares o serie de succese şi prestigiu bine-meritat, notează sursa citată.

A pregătit loturile olimpice, participând la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice, 16 ediţii ale Campionatelor Mondiale, 13 ediţii ale Campionatelor Europene, 5 ediţii de Cupă Mondială, 11 ediţii ale Campionatelor Europene de Juniori.

În 2007, World Records Academy i-a înmânat premiul pentru ”cel mai de succes antrenor din lume”, Octavian Bellu având în palmares 16 medalii olimpice de aur, 9 de argint, 14 de bronz şi peste 280 de medalii la Campionatele Mondiale, Campionatele Europene şi la Jocurile Olimpice. Sub coordonarea sa, echipa de gimnastică a României a câştigat cinci titluri mondiale şi două titluri olimpice, precum şi numeroase premii individuale.

În 2009 a fost inclus în International Gymnastics Hall of Fame.

Fiind din 1981 la lot am lucrat cu mai multe colective, cei mai de notorietate antrenori erau Adrian Goreac, Adrian Stan, Maria Cosma, Nelu Pop… am lucrat cu foarte, foarte mulţi oameni, e o listă foarte mare şi nu aş vrea să uit pe cineva. Sunt mulţi antrenori cu care am lucrat şi am împărţit şi bune şi rele cu ei. Mulţi dintre ei au ajuns la loturi naţionale în ţările în care s-au dus, în Marea Britanie, în Franţa, în Statele Unite, în Venezuela. Avem antrenori răspândiţi în toată lumea. După ’90 a fost un adevărat exod, de aceea au şi rămas foarte puţini în ţară.

Octavian Bellu a revenit la conducerea tehnică a lotului feminin de gimnastică la 1 iunie 2010.Printre cele mai de succes gimnaste antrenate de Octavian Bellu se numără: Ecaterina Szabo, Simona Păucă, Daniela Silivaş, Lavinia Agache, Lavinia Miloşovici, Aurelia Dobre, Andreea Răducan, Monica Roşu, Simona Amânar, Gina Gogean, Cătălina Ponor, Sandra Izbaşa, Larisa Iordache, etc.

În perioada 2005-2006, a fost consilier de stat pe probleme de sport la Administraţia Prezidenţială. Octavian Bellu a devenit preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), la 4 ianuarie 2007, funcţie pe care a ocupat-o până la 14 ianuarie 2009, când s-a desfiinţat ANS şi s-a reînfiinţat Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS). A fost secretar de stat pe probleme de sport în Ministerul Tineretului şi Sportului (14 ian.-15 iul. 2009).

Din 2009, a activat în cadrul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, fiind directorul Academiei Olimpice de Excelenţă (1 septembrie 2009 – 26 mai 2014).

După ’90 au fost nişte rezultate remarcabile, cu cinci titluri mondiale pe echipe consecutive. Chiar scria un ziarist italian că am câştigat ultima Olimpiadă din secolul trecut şi prima din secolul acesta. Sydney din secolul trecut şi Atena din actualul. Deci au fost performanţe, dar fiecare a pus o cărămidă la această construcţie extraordinară. Performanţa ieşită din comun este că România la zece ediţii consecutive a fost pe podium la Jocurile Olimpice şi a luat cel puţin o medalie de aur. Sunt lucruri cu care ne putem mândri toţi. Şcoala românească de gimnastică, apreciată sau contestată, a marcat istoria gimnasticii mondiale.

Printre distincţiile primite de Octavian Bellu se numără: Antrenor Emerit – 1987; Ordinul “Meritul Sportiv”, clasa I – 1987; Diploma de onoare şi titlul de Entraineur Honoraire oferit de Federaţia Internaţională de Gimnastică – 2000; Meritul Sportiv, clasa a III-a cu două barete – 2004; Colanul de aur al Comitetului Olimpic Român – 2005; Ordinul ”Meritul Sportiv”, clasa I – 22 iulie 2008; titlul de Doctor Honoris Causa, din partea Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti (UNEFS) – 7 iulie 2011.

Pentru meritele sale deosebite, Octavian Bellu a fost desemnat “cel mai bun antrenor al anului” în 1992, 1994, 1995, 1996 şi, în 1997. În anul 2000, i s-a decernat Ordinul naţional “Serviciul Credincios” în grad de ofiţer, iar în 2004 – Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de comandor, menţionează www.presidency.ro.

În 2015, Academia Recordurilor Mondiale (World Record Academy) l-a desemnat pe Octavian Bellu cel mai de succes antrenor din lume, conform www.worldrecordacademy.com. Acestui record românesc i se adaugă încă unul omologat de Academia Recordurilor Mondiale: cele mai multe note de 10 obţinute la Olimpiada din 1976 de Nadia Comăneci (şapte note de 10).

În 2020, Octavian Bellu şi partenera sa, Mariana Bitang, care au ajutat echipa României de gimnastică să câştige cinci titluri mondiale şi două olimpice, au fost declaraţi “Cei mai de succes antrenori din lume – Duo” de către Academia Recordurilor Mondiale.

Pe perioada cât a fost antrenor federal al lotului olimpic feminin de gimnastică a obținut cu acesta 279 medalii (106 de aur, 86 de argint și 87 de bronz). Distribuția medaliilor a fost următoarea:

  • 39 medalii olimpice (16 de aur, 9 de argint, 14 de bronz)
  • 75 medalii mondiale (29 de aur, 23 de argint, 25 de bronz)
  • 78 medalii europene (seniori) (28 de aur, 24 de argint, 16 de bronz)
  • 61 medalii europene (juniori) (23 de aur, 22 de argint, 16 de bronz)
  • 24 medalii la Cupa Mondială (10 de aur, 8 de argint, 6 de bronz)

Leave A Reply

Your email address will not be published.