7 iunie 1886, s-a născut savantul român Henri Coandă, om de ştiinţă, cel care a construit şi testat primul avion cu reacţie şi a descoperit fenomenul aerodinamic numit „efectul Coandă”

0 372

2009 – Au avut loc alegerile pentru Parlamentul European.

În urma numărării voturilor, rezultatele au fost următoarele: Alianţa PSD+PC a câştigat 31,07% din voturile de la euroalegeri cu11 mandate, PDL – 29,71%, cu 10 mandate, PNL – 14,52%, cu 5 mandate, UDMR – 8,93%, cu 3 mandate, PRM – 8,65%, cu 3 mandate şi Elena Băsescu – 4,22%, cu un mandat.

2008 – Candidatul la învestitura democrată de New York, Hillary Clinton, a anunţat că îşi suspendă campania electorală pentru Casa Albă, exprimându-şi sprijinul pentru rivalul său, Barack Obama.

2007 – Miniştrii europeni participanţi la reuniunea Consiliului pentru Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie al UE au adoptat reglementările privind reducerea preţului plătit de utilizatorii de telefoane mobile pentru convorbirile efectuate în străinătate.

2004 – Printr-un decret emis pe 7 iunie de preşedintele Franţei, Jacques Chirac, actorului român Ion Lucian i-a fost decernat titlul de Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare, ca o recunoaştere a meritelor excepţionale în domeniul teatrului.

2003 – Vladimir Putin a semnat legea privind ratificarea tratatului de dezarmare strategică încheiat în 2002, cu Statele Unite.

2003 – Membrii expediţiei Everest 2003, care au cucerit cel mai înalt vârf al masivului Himalaya, au revenit în România.

2001 – A fost identificată gena care produce colesterolul de înaltă densitate lipoproteică (HDL-C).

2001 – Firma americană Philip Morris a fost condamnată, de către un juriu din Los Angeles, la plata a trei miliarde de dolari pentru un bolnav de cancer, în vârstă de 56 de ani, aceasta reprezentând cea mai drastică decizie luată împotriva unei firme din domeniul tutunului, într-un proces individual.

2001 – Partidul Laburist a lui Tony Blair a rămas la putere după ce a câştigat alegerile generale.

2000 – Eurocorps şi-a încheiat misiunea în cadrul forţei de stabilizare NATO din Bosnia-Herţegovina, misiune începută în iunie 1998.

2000 – Organizaţia Naţiunilor Unite a definit Linia Albastră de demarcaţie dintre Israel şi Liban.

1995 – Regizorul Lucian Pintilie a primit distincţia franceză Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor.

1994 – Au avut loc convorbiri oficiale româno-palestiniene, finalizate cu semnarea Protocolului de cooperare între Guvernul României şi Comitetul Executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, reprezentat de şeful Departamentului Politic al organizaţiei, Farouk Al-Khadoumi.

1990 – Curtea Supremă de Justiţie a validat alegerea ca preşedinte al României a lui Ion Iliescu.

1980 – A decedat Henry Valentine Miller, scriitor american și un pasionat de picture; cunoscut pentru ruperea de genurile literare existente, scriind un fel mix între povestire, autobiografie, critică socială, reflexie filozofică, ascensiune suprarealistă și misticism.

În acest conglomerat, el a descris viața reală a lui Henry Miller, care a constituit o construcție imaginativă.

Cele mai semnificative opere de acest fel ale sale sunt Tropicul Cancerului, Tropicul Capricornului și Primăvara Neagră.

A scris, de asemenea, jurnale de călătorie și eseuri de critică și analiză literară.

1958 – La Bucureşti, atleta Iolanda Balaş a stabilit recordul mondial la săritura în înălţime – 1,78 metri.

1953 – A decedat Ion Flueraş, om politic român partizan al Marii Uniri de la 1918.

Între 1918 – 1920, a fost membru în Consiliul Dirigent al Transilvaniei și Banatului, în care a deținut portofoliul sănătății. A redactat ziarul Tribuna Socialistă.

Neînțelegându-se cu socialiștii din Vechiul Regat, a preferat să candideze la alegerile din 1928 pe listele Partidului Național Țărănesc, fiind ales deputat din partea acestei formațiuni.

A fost președinte al Confederației Generale a Muncii începând cu 1926 și până în 1938, când sindicatele au fost interzise în România.

A fost arestat de autoritățile comuniste în iunie 1948 și condamnat la 15 ani temniță grea, pentru „crimă de înaltă trădare”. A fost omorât în închisoarea din Gherla, în 1953, de către deținuții Constantin Juberian și Ștefan Rek.

Primul a fost condamnat la moarte și executat în 1954, iar al doilea a fost condamnat la 12 ani de închisoare.

1952 – A vazut lumina zilei Orhan Pamuk, unul dintre cei mai renumiți scriitori turci contemporani, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, în anul 2006, pentru descrierea sufletului melancolic al orașului lui natal și a simbolurilor de contrast și sinteză culturală pe care acest oraș le înmănunchează.

Operele sale au fost traduse în peste 40 de limbi și publicate în peste 100 de țări.

A primit mai multe premii naționale și internaționale, printre care premiul Orhan Kemal în 1983, în Turcia, premiu IMPAC (2003) și cel al Librarilor Germani (2005).

1948 – Președintele Cehoslovaciei, Edvard Beneš, a demisionat din funcție, refuzând să semneze o constituție prin care țara era transformată într-un stat comunist.

1947 – A luat fiinţă, prin ordinul Ministrului Armatei, Mihail Lascăr, clubul sportiv ASA Bucureşti, din 1961, Steaua Bucureşti.

1942 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, japonezii au ocupat insulele americane Attu şi Kiska, din Arhipelagul Aleutine, aflat în vecinătatea Alaskai.

1930 – În România, a demisionat Regenta, instituită la moartea regelui Ferdinand I.

Guvernul român a preluat puterile şi prerogativele constituţionale şi, în virtutea acestora, l-a detronat pe regele Mihai, aflat sub regentă.

1929 – Vaticanul a devenit stat suveran.

Reşedinţa papilor, situată în inima Romei, este cel mai mic stat independent din lume, având o lungime de circa 900 de metri şi o lăţime de 600 metri, cu o suprafaţă totală de numai 0,44 hectare.

Are o armată proprie constând din celebra Garda Elveţiană. Statul papal a luat fiinţă în secolul al XVIII-lea, după ce Papa a intrat în posesia zonelor bizantine din Italia Centrală.

Roma a devenit astfel treptat centrul religios al Bisericii Catolice. După ocuparea Romei de către trupele italiene în anul 1870, papa s-a retras din Vatican, după ce acesta a fost încorporat de Piemont.

Statul a luat fiinţă prin Tratatul de la Lateran, în perioada cât premier a fost Benito Mussolini. Denumirea statului provine din latină de la Mons Vaticanus, Colina Vatican. Este parte a Mons Vaticanus şi a fostelor câmpuri vaticane unde au fost construită Biserica „Sfântul Petru”.

1923 – A fost adoptată Legea privind înfiinţarea Facultăţii de Farmacie pe lângă Universitatea din Bucureşti (inaugurată oficial la 15.X.1923).

1921 – S-a semnat Convenţia de alianţă româno-iugoslavă, care a consfinţit înfiinţarea Micii Înţelegeri (Mica Antantă) ca organizaţie politică.

Printre mijloacele preconizate de cercurile politice şi militare din România menite să asigure şi să apere independenţa naţională şi integritatea teritorială a statului, un loc important l-au ocupat alianţele politico-militare cu acele ţări a căror politică externă urmărea obiective similare cu cele ale României.

Aşadar, alianţele politico-militare realizate de România în anii interbelici au vizat obiectivele legitime de apărare fixate prin politica generală a statului unitar, de respingere a oricărei agresiuni, de menţinere a statu-quo-ului, a păcii şi securitaţii în sud-estul şi estul continentului, la nivelul întregii Europe.

Demersurile politico-diplomatice româneşti porneau de la considerentul că România, în alianţă cu alte state mici şi mijlocii din Europa de orientare antirevizionistă, putea juca un rol important în contracararea acţiunilor agresive ale forţelor războiului.

Astfel, pe 7 iunie 1921, s-a semnat Convenţia de alianţă româno-iugoslavă, care a consfinţit înfiinţarea Micii Înţelegeri ca organizaţie politică, din care făcea parte şi Cehoslovacia.

Mica Înţelegere a fost rezultatul situaţiei internaţionale nesigure de după Primul Război Mondial, în care Societatea Naţiunilor abia fusese creată, iar puterile învingătoare exercitau presiuni asupra aliaţilor mai mici.

Mai mult, alianţa a fost grăbită de încercarea de restaurare întreprinsă de Carol de Habsburg, dar şi de planul francez de întemeiere a unei confederaţii danubiene, care ar fi presupus o slăbire a suveranităţii naţionale a celor trei state.

România, Cehoslovacia şi Iugoslavia s-au apropiat tot mai mult şi în final au format o alianţă, pentru a impune respectarea tratatelor de pace şi recunoaşterea pe plan internaţional a integrităţii lor teritoriale.

1905 – Parlamentul Norvegiei a votat dizolvarea uniunii cu Suedia, vot care a fost confirmat de cetăţeni într-un plebiscit care a avut loc pe 13 august, în acelaşi an.

1893 – Mahatma Gandhi a început campania de nesupunere civică faţă de autorităţile coloniale britanice.

Mohandas Karamchand Gandhi a fost inițiatorul mișcărilor de revoltă neviolente în India aflată atunci sub ocupaţia britanică.

Numele de „Mahatma” (în sanscrită înseamnă „marele suflet”) i-a fost dat de poetul indian Rabindranath Tagore.

1886 – S-a născut savantul român Henri Coandă, om de ştiinţă, cel care a construit şi testat primul avion cu reacţie şi a descoperit fenomenul aerodinamic numit „efectul Coandă”.

A absolvit Şcoala Superioară de Aeronautică din Paris şi a urmat cursuri de specializare la câteva universităţi europene.

În decembrie 1910, la Issy les Moulineaux, cu ocazia celui de-al doilea Salon Internaţional de Aeronautică de la Paris, Coandă a prezentat şi pilotat primul avion cu reacţie din lume.

Realizat după un proiect propriu, aparatul a întâmpinat probleme în timpul zborului, dar tocmai aceste neajunsuri de funcţionare l-au determinat pe savantul român să descopere efectul care îi poartă numele.

În anul 1934, Coandă a obţinut brevetul pentru invenţia „Procedeu şi dispozitiv pentru devierea unui fluid într-un alt fluid”.

Noul fenomen fizic descoperit, „devierea unui jet plan de fluid ce pătrunde în alt fluid în vecinătatea unui perete convex”, a fost denumit „efectul Coandă”.

A intrat în istorie ca pionier al aviaţiei cu reacţie.

1857 – S-a încheiat, la Paris, un Tratat de alianţă între Austria, Marea Britanie, Prusia, Rusia, Regatul Sardiniei şi Imperiul Otoman, care, încălcând prevederile Tratatului de la Paris din 18 martie 1856, a hotărât ca Delta Dunării şi Insula Şerpilor să fie repuse sub suzeranitatea Porţii Otomane.

1775 – Coloniile Unite şi-au schimbat denumirea în Statele Unite ale Americii.

1654 – Ludovic al XIV-lea a fost încoronat rege al Franţei.

1494 – Spania şi Portugalia au semnat Tratatul de la Tordesillas, prin care Lumea Nouă (America) a fost împărţită în cele două ţări.

1340 – A fost fondat, în Olanda, oraşul Rotterdam.

1329 – A murit regele scoţian Robert Bruce, unul dintre cei mai mari regi ai Scoţiei, precum şi unul dintre cei mai renumiţi războinici ai timpului său, cel care a condus Scoţia în războaiele de independenţă împotriva Regatului Angliei.

A  fost rege al scoţienilor de la 25 martie 1306, până la moartea sa, în 1329.

În timpul domniei lui, ţara sa şi-a dobândit independent, fiind considerat erou naţional.

Leave A Reply

Your email address will not be published.