19 iulie 1946, s-a născut Ilie Năstase, tenismen, primul lider mondial în clasamentul WTA

0 424

2011 – A încetat din viaţă Arsenie Papacioc, duhovnic ortodox român. Din anul 1976 a fost duhovnicul Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol.

Părintele Papacioc a trecut prin puşcăriile comuniste, unde a pătimit alături de Părintele Iustin Parvu, Ioan Ianolide, Valeriu Gafencu, Nichifor Crainic, etc. A fost arestat şi condamnat sub regimul mareşalului Ion Antonescu, în 1941, pentru apartenenţa la „Mişcarea Legionară”.

2010 – Atac sinucigaş în Bagdad, unde 43 de oameni au murit.

Poliţia irakiană a raportat un atac sinucigaş cu bombă, soldat cu 43 de morţi şi 40 de răniţi, ce ar fi avut ca ţintă uciderea mai multor membri ai miliţiei sunite care îşi încasau salariile.

2010 – Grav accident feroviar în India, soldat cu 50 de morţi

Un tren de mare viteză s-a ciocnit cu un tren de pasageri care staţiona într-o gară din districtul Birbhum, în Estul Indiei, ucigând peste 40 de persoane şi provocând rănirea a peste 120 de persoane.

Accidentul a avut loc după ce un tren expres care se îndrepta spre Calcutta a lovit un alt tren, care staţiona. Forţa impactului a fost atât de mare încât ultimele vagoane ale trenului staţionat au fost proiectate în aer, pe un pod care traversează şinele, rămânând blocate la înălţime.

2010  – A încetat din viaţă David Warren, australianul care a inventat „cutia neagră”, a cărei analiză permite identificarea cauzelor accidentelor aeriene.

2009 – A decedat Frank McCourt, scriitor american, laureat al premiului Pulitzer Irish American teacher şi Pulitzer Prize writer, cunoscut ca autorul cărţii „Cenuşa Angelei”, carte pentru care a primit premiul naţional Book Critics Circle Award (1996).

McCourt a fost membru al „Clubului Naţional de Arte” şi câştigător al Premiului de excelenţă al Centrului Internaţional de la New York.

În octombrie 2009, „Departamentul de Educaţie al Oraşului New York”, alături de numeroşi parteneri, au pus bazele Şcolii de Jurnalsim , Scriitură şi Literatură: Frank McCourt.

2007 – Fondul Proprietatea (FP) a primit un pachet suplimentar de 10,22% din capitalul Petrom de la „Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului” (AVAS), astfel, participaţia la compania petrolieră a crescut cu 20,11%.

2006 – Au avut loc alegeri parlamentare în Burundi.

Burundi, nume derivat din dialectul „bantu”, Kirundi, este o ţară în zona Marilor Lacuri din Africa. Izolată geografic, fiind confruntată cu presiunea demografică şi cu resurse răspândite, Burundi este una dintre cele mai sărace ţări din Africa şi din lume, dar şi o ţară devastată de conflicte interetnice foarte sângeroase.

2006 – A murit Raoul Şorban, critic de artă şi scriitor, declarat Cetaţean de onoare al statului Israel şi Drept între popare, înalt titlu acordat de Israel celor care, în timpul celui de-al doilea război mondial, au salvat de la moarte evrei („Invazie de stafii”).

2002 – A avut loc inaugurarea, la Washington, a Muzeului Internaţional al Spionajului, care oferă cea mai vastă colecţie de materiale specifice, provenite din SUA, Canada, Marea Britanie, Israel, Germania, fosta URSS, fosta Cehoslovacie, Ucraina şi Polonia.

2001 – Consiliul Europei a adoptat, la Strasbourg, o recomandare în vederea prevenirii rasismului, a xenofobiei şi a intoleranţei rasiale în sport, în special în fotbal.

2001 – Cel de-al treilea Centru de Transplant de Celule Stem din ţară a fost deschis la Târgu-Mureş.

Rezultatele obţinute în transplantul de celule stem efectuat la Clinica de Hematologie şi Transplant de Măduvă din Târgu-Mureş sunt similare celor obţinute în Uniunea Europeană.

2001 – Una din legile esenţiale pentru dezvoltarea noii economii, cea a semnăturii electronice, a fost promulgată de preşedintele Ion Iliescu prin Decretul 608 din 17 iulie 2001.

2000 – Preşedintele Portugaliei, Jorge Sanpaio, a conferit premierului român, Mugur Isarescu, Ordinul National Infante Do Henrigue – Gra Cruz, ordin ce reprezintă cea mai înaltă distincţie portugheză.

1999 – Câteva sute de cercetători din cadrul unor institute din Bucureşti şi din ţară au pichetat, timp de trei ore, sediul Guvernului, cerând primului ministru Radu Vasile să îşi respecte promisiunile privind finanţarea cercetării, cuprinse într-un acord semnat în primăvară, cu sindicatele din domeniu.

1996 – Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat prin consens proiectul de lege care prevede acordarea clauzei naţiunii celei mai favorizate, pe bază permanentă, României.

1995 – Miniştrii de Externe ai României (Teodor Melescanu), Germaniei (Klaus Kinkel) şi Franţei (Herve de Charette) au semnat, la Paris, un document politic conţinând proiecte concrete de colaborare trilaterală în domeniul politic, economic şi militar.

1994 – Leonid Kucima a devenit al doilea preşedinte al Ucrainei până în 23 ianuarie 2005. În ultimii ani din preşedinţia sa a fost acuzat de implicare în asasinarea ziaristului Georgy R. Gongadze, găsit decapitat în data de 3 noiembrie 2000.

1993 – A decedat Jean Negulesco, pictor, regizor de film, scenarist şi producător de film originar din România.

Talentul pentru artă se arată timpuriu, când tânărul Jean Negulesco, cercetaş voluntar în rândurile Crucii Roşii, în timpul primului război mondial, schiţează un portret al lui George Enescu. Astfel, se hotărăşte să devină pictor atunci când maestrul George Enescu, căruia i-a plăcut desenul, îl cumpără cu un preţ ridicat.

A fost prieten cu unii din ariştii avangardei pariziene precum Brancuşi, Modigliani, Pascin, Soutine. De asemenea, a frecventat cercul dadaiştilor, în frunte cu Tristan Tzara.

Jean Negulesco a fost membru al Academy of Motion Picture şi distins cu Silver Tray de către International Executive Service Corporation, precum şi cu The Laurel Award pentru întreaga sa producţie regizorală.

1993 – A încetat din viaţă Dionisie M. Pippidi, arheolog, epigrafist şi istoric român, membru titular al Academiei Române.

A fost doctor al Universităţii din Bucureşti (1932) cu teza „Tacite et Tibere. Une contribution a l’etude du portrait dans l’historiographie latine”, iar mai târziu doctor honoris causa al Universităţilor din Lyon şi Geneva, membru corespondent (1963) şi titular (1990, preşedinte al Secţiei de istorie şi arheologie a Academiei Române, membru al Institutului Arheologic German şi al Institutului Arheologic Austriac, membru corespondent al Academiei Britanice, precum şi preşedinte al Federaţiei Internaţionale a Asociaţilor de Studii Clasice.

A coordonat „Dicţionar de istorie veche a României” (1976). Pasiunea arheologică pentru reconstituirea lumii vechi, în special preocuparea pentru coloniile greceşti de pe ţărmul dobrogean al Pontului Euxin, nu lasă deoparte niciun domeniu al cunoaşterii, inclusiv mărturiile filologice, literare şi de istorie a religiilor, pe care le supune unor comentarii erudite.

1985 – Mihail Gorbaciov , conducătorul Uniunii Sovietice şi Ronald Reagan, preşedintele SUA, s-au întâlnit la Geneva. Prin politica lor intransigentă, au avut o contribuţie hotărâtoare la încheierea Războiului rece.

În urma întâlnilor dintre cei doi,  s-a ajuns la acordul istoric de eliminare a rachetelor cu rază medie de acţiune din Europa.

1965 – La Congresul al IX-lea al Partidului Comunist Român, Nicolae Ceauşescu a fost ales în funcţia de secretar general al Partidului.

1954 – A fost lansat primul disc single semnat Elvis Presley: That’s All Right.

Single-lul face parte din lista revistei Rolling Stone, printre cele mai bune 500 de piese ale tuturor timpurilor.

1946 – S-a născut Ilie Năstase, tenismen, primul lider mondial în clasamentul WTA.

Este unul dintre cei mai importanţi jucători de tenis ai anilor 1970, fiind numărul unu mondial de două ori, în 1972 şi 1973.

De-a lungul carierei sale a câştigat 57 de titluri la simplu, printre care se numără şi US Open în 1972, respectiv Roland Garros în 1973. La dublu a câştigat turneele de la Wimbledon în 1973, Roland Garros în 1970 şi US Open în 1975. A câştigat, de asemenea, de patru ori Turneul Campionilor în anii 1971, 1972, 1973 şi 1975.

1945 – Prin ordinul MAI au luat fiinţă primele detaşamente de muncă, formate şi administrate de Inspectoratul General al Jandarmeriei.

1931 – A murit Nicolae Constantin Păulescu, om de ştiinţă român, medic şi fiziolog, profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti, ce a contribuit la descoperirea hormonului antidiabetic eliberat de pancreas, numit mai târziu insulină. Pancreina brevetată de Păulescu în aprilie 1922 era un extract apos al omogenizatului ţisular de pancreas bovin, purificat parţial prin adăugare de acid clorhidric şi sodă caustică. Acest preparat a fost administrat de Păulescu bolnavilor săi numai sub formă de clismă.

Nicolae Paulescu a desfăşurat o remarcabilă activitate de cercetare ştiinţifică în domeniul fiziologiei, privind metabolismul glucidelor, patogenezadiabetului zaharat, rolul pancreasului în asimiliţia nutritivă, coagularea sângelui, mecanismul morţii subite.

1922 – A avut loc primul meci al echipei de tenis a României în Cupa Davis (India  – România: 5 – 0).

1905 – S-a născut Nicolae Carandino, ultimul dintre supravieţuitorii procesului Iuliu Maniu.

A făcut parte din grupul celor patru oameni politici din conducerea Partidului Ţărănesc, desemnaţi de Iuliu Maniu să părăsească ţara pentru a crea un nucleu credibil şi competent al rezistenţei româneşti în Occident.

1877 – Marele duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor ruseşti, a adresat pricipelui Carol o telegramă cifrată care, relatându-i despre înfrângerea suferită de trupele ruseşti în cea de-a doua bătălie de la Plevna, i-a cerut cu insistenţă ajutorul.

1870 – Franţa a declarat război Prusiei. Conflictul se încheie la 26 februarie 1871 prin înfrângerea Franţei.

Conflictul dintre Franţa şi Prusia a fost sprijinit de Confederaţia Germană de Nord şi statele sud-germane.

„Telegrama de la Ems” a constituit pretextul declanşării războiului franco-prusac. Din cauza nereuşitei politicii lui Napoleon al II-lea din ultimii ani, o parte din clasa conducătoare franceză a fost nemulţumită de politica împăratului.

În data de 19 iulie 1870 Franţa a declarat război Prusiei, deşi Franţa nu era pregătită. Armata nu avea nicio conducere pricepută şi nici cele necesare ducerii unui război. În schimb, Prusia era mult mai bine pregătită şi numărul soldaţilor prusaci era aproape dublu. Astfel, Franţa a fost nevoită să se predea.

1814 – S-a născut Samuel Colt, inventatorul celebrului revolver.

Contribuţiile inovatoare ale lui Colt în industria armelor de foc au fost descrise ca „evenimente ce au format destinul armelor de foc americane”.

În 2006, el a fost introdus în National Inventors Hall of Fame.

Leave A Reply

Your email address will not be published.