20 iulie 1943, s-a născut Adrian Păunescu, poet, prozator („Într-adevăr”, „Poezii cenzurate”, „Pământul deocamdată”)

0 440

2005 – România a câştigat locul întâi, cu şase medalii, la Olimpiada Internaţională de Matematică de la Merida (Mexic).

2004 – A murit Paul Tomiţă, unul dintre iniţiatorii golfului în România. Tomiţă a participat, între 1968 şi 1973, la opt Campionate Mondiale de Golf, avându-i, printre alţii, ca elevi pe Regele Mihai I al României, Regina Maria, membrii famiilor Cantacuzino, Bibescu, Brâncoveanu sau Ştirbei.

1994 – S-a semnat Declaraţia de cooperare statistică dintre România şi Uniunea Europeană.

Statisticile sunt fundamentale pentru succesul procesului de tranziţie spre o economie de piaţă.

O strânsă cooperare statistică între România şi UE a permis atingerea obiectivelor fixate în toate domeniile de interes comun.

Cele două părţi s-au concentrat pe promovarea sistemului statistic al României, armonizarea statisticilor naţionale româneşti cu metodele, standardele şi clasificările internaţionale şi cu cele ale UE, furnizarea de date necesare menţinerii şi urmăririi reformei economice, schimbul de informaţii statistice, garantarea confidenţialităţii datelor statistice.

1992 – Václav Havel a demisionat din funcţia de preşedinte al Cehoslavaciei.

Václav Havel a fost un scriitor, dramaturg şi disident ceh, ultimul preşedinte al Cehoslaviciei şi primul preşedinte al Republicii Cehe (1993-2003).

Un insucces al carierei sale politice l-a reprezentat destrămarea Cehoslavaciei, în 1992, căreia Havel i s-a opus. A demisionat din funcţie pe 20 iulie 1992, după Declaraţia de Independenţă a Slovaciei.

1992 – S-a înfiinţat Partidul Rromilor, care a continuat activitatea Societăţilor Rromilor din Bucureşti, creată în 1990.

1992 – Presedinţii Moldovei şi Rusiei au semnat documentul „Despre principiile reglementării paşnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, care reglementa prezenţa în regiune a Forţelor comune de menţinere a pacii.

1976 – Nava spaţială americană Viking – 1 a atins suprafaţa planetei Marte.

A fost prima navă spaţială care a coborât cu succes pe planeta Marte şi şi-a îndeplinit misiunea sa, deţinând până pe 19 mai 2010 şi recordul celei mai lungi misiuni marţiene la sol, cu un total de 6 ani şi 116 zile.

1969 – Primul pământean, astronautul american Neil Amstrong, membru al echipajului „Apollo 11”, a coborât pe suprafaţa Lunii, la 10:56 PM, rostind cuvintele: „este un pas mic pentru un om, dar un salt gigantic pentru omenire”.

1963 – Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini a fost ales Papa Paul al VI-lea.

1953 – Consiliul economic şi social al SUA a votat ca UNICEF să devină agenţie permanentă.

UNICEF (Fondul Internaţional pentru urgenţă ale Copiilor al Naţiunilor Unite) a fost creat în 1946 de către Ansamblul General al Naţiunilor Unite. Oferă asistenţă umanitară şi pentru dezvoltare copiilor şi mamelor lor în ţările în curs de dezvoltare.

UNICEF se concentrează pe 5 priorităţi de bază: educaţia fetelor, plus de umanizare, protecţia copilului, HIV/SIDA, copilărie pentru copii.

Este o agenţie fondată prin voluntariat, ce supravieţuieşte prin fonduri guvernamentale şi donaţii private.

UNICEF a primit Premiul Nobel pentru Pace (1965).

1952 – A avut loc ceremonialul de deschidere a celei de-a XV-a ediţie a Jocurilor Olimpice la Helsinki, Finlanda.

1945 – Preşedintele american Harry S. Truman a semnat Ordonanţa prin care se aproba folosirea bombelor atomice.

1944 – Adolf Hitler, liderul Germaniei naziste, a supravieţuit complotului eşuat, într-o încercare de asasinat, executat de colonelul Claus von Stauffenberg.

Tentativa de asasinat ar fi trebuit să fie urmată de Operaţiunea Walkure, prin care complotiştii urmau să-şi asigure controlul asupra ţării.

Asupra vieţii führerului au mai existat şi alte planuri de asasinare. În 1943, în timpul vizitei dictatorului la cartierul general al Grupului de Armate, când, pentru eliminarea lui Hitler, fusese plănuită plasarea unei bombe la bordul aparatului de zbor cu care urma să se deplaseze, însă bomba nu a funcţionat. De asemenea, a eşuat o altă încercare de asasinare în timpul vizitării unei expoziţii de armament sovietic capturat.

1944 – Autoritatile de la Bombay, India, au anunţat o epidemie holerică, care a ucis 34000 de oameni în 3 luni.

Holera este o boală infecţioasă bacteriană foarte gravă, care afectează în mod deosebit intestinul subţire. Boala se manifestă prin tulburări digestive, vomitări excesive, care duc la o deshidratare rapidă a bolnavului, prin pierdere de electroliţi (substanţe minerale).

1943 – S-a născut Adrian Păunescu, poet, prozator („Într-adevăr”, „Poezii cenzurate”, „Pământul deocamdată”), director de reviste („Flacăra”, „Totuşi iubirea”, „Flacăra lui Adrian Păunescu”), şi ziare („Vremea”), animator de cenacluri („Flacăra”, „Totuşi iubirea”) şi militant politic.

1927 – A decedat Ferdinand Victor Adalbert Meinrad de Hohenzolern – Sigmaringen, rege al României (1914-1927), membru de onoare, protector şi preşedinte de onoare al Academiei Române.

1919 – S-a născut Edmund Hillary, alpinist neozeelandez, primul care a escaladat Everestul (29.05.1953), ca membru al celei de-a noua expediţie britanică de cucerire a vârfului.

Edmund Hillary a fost distins cu medalii ale Societăţilor de geografie din SUA, Marea Britanie, Noua Zeelandă şi Nepal, precum şi cu Medalia Polară în anul 1958.

1896 – A apărut ziarul Liga ortodoxă, sub conducerea lui Alexandru Macedonski.

În suplimentul literar săptămânal al acestui cotidian au debutat Tudor Arghezi şi Gala Galaction.

1889 – S-a născut Sir John Reith, primul director general al Societăţii Britanice de Radiodifuziune (BBC), cel care a iniţiat tradiţia britanică a serviciului independent de radioteleviziune publică. Reith a modelat nu numai viitorul BBC-ului, ci şi al transmisiei radio din lumea întreagă, încercând să pună în practică principiul potrivit căruia serviciului public de radiodifuziune are responsabilitatea de a oferi publicului emisuni de calitate şi educative.

1872 – S-a născut Gheorghe Munteanu-Murgoci, geolog, geograf şi speolog român, membru corespondent al Academiei Române. În 1910, la Congresul Internaţional geologic de la Stockholm, a prezentat concepţia asupra tectonicii Carpaţilor Meridionali, prezentare care l-a consacrat ca pe unul dintre cei mai de seamă geologi ai lumii.

1862 – S-a născut Paul Bujor, zoolog, membru de onoare şi membru titular onorific al Academiei Române, fondatorul învăţământului universitar de morfologie animală şi al cercetărilor zoomorfologice din România.

1718 – Prin Pacea de la Passarowitz a fost semnat tratatul cu care s-a încheiat războiul dintre Imperiul Otoman, Imperiul Habsburgic, pe de o parte, şi Republica Veneţiană, pe de altă parte. Imperiul Otoman a pierdut Banatul Timişoarei, Serbia de Nord, nordul Bosniei şi Oltenia în favoarea Austriei.

Leave A Reply

Your email address will not be published.