8 august 1900, a început prima ediţie a Cupei Davis, cunoscută şi sub numele de „Salatiera de argint”.

0 444

2012 – Comisarul UE pentru Justiţie, Viviane Reding, s-a alăturat Comisiei de la Veneţia pentru a denunţa continuarea presiunilor politice asupra Curţii Constituţionale din România, decizie luată în urma apelului la autorităţi şi la partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la presiuni.

2012 – Au fost ucişi treisprezece membri Al-Qaida, în operaţiuni ale serviciilor de securitate din Yemen.

Trei insurgenţi au fost ucişi şi alţi doi au fost capturaţi după un schimb de focuri în oraşul Jaar, situat în sudul Yemen-ului.

Alţi opt membri Al-Qaida, inclusiv un lider responsabil de operaţiuni logistice, au fost omorâţi în alte operaţiuni antiteroriste în sudul ţării.

2007 – Naveta spaţială americană Endeavour a fost plasată cu succes pe orbită, având la bord şapte astronauţi, printre care şi prima învăţătoare care a mers în spaţiu.

1981 – A văzut lumina zilei Roger Federer, jucător elveţian de tenis de câmp, în prezent clasat pe locul 1 ATP, deţinător al recordului pentru cele mai multe victorii în turneele de Mare şlem, cu 17 astfel de succese, şi în Turneul Campionilor, cu şase trofee, precum şi lider al clasamentului mondial al tenismenilor profesionişti.

1963 – România a semnat „Tratatul privind încetarea experienţelor nucleare în atmosferă, în spaţiul cosmic şi sub apă”, încheiat la 5 august între SUA, Marea Britanie şi URSS.

1963 – A avut loc cel mai mare jaf din lume, în Ledburn, Anglia, într-un tren („The Great Train Robbery”); o bandă formată din 15 hoţi a furat 2, 6 milioane de lire sterline, echivalentul a în jur de 40 de milioane de lire sterline, în prezent.

Trei dintre hoţi nu au fost niciodată găsiţi, doi dintre ei au reuşit să evadeze din închisoare, iar suma furată nu a mai fost recuperată deloc.

1953 – URSS a efectuat prima experimentare a bombei cu hidrogen.

1946 – România a fost invitată oficial, de către Guvernul francez, să participe la Conferinţa de Pace de la Paris. Delegaţia României a fost condusă de Gheorghe Tătărescu, ministrul Afacerilor Externe.

1945 – La Londra s-a semnat un acord între marile puteri aliate privind urmărirea şi pedepsirea criminalilor de război nazişti în cadrul unui Tribunal militar internaţional.

1941 – A fost adoptată Carta Atlanticului, o declaraţie comună a lui Winston Churchill şi Franklin D. Roosevelt, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Printre afirmaţiile făcute în acest manifest de propagandă, semnat pe când SUA nu intrase încă în război, se numără faptul că nici Statele Unite ale Americii, nici Marea Britanie nu urmăreau extinderea teritorială şi că ambele proclamau dreptul de autodeterminare al popoarelor care fuseseră lipsite cu forţa de acest drept.

Carta a fost inclusă în declaraţia Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în1942.

1907 – S-a născut Gheorghe Cartianu-Popescu, un cunoscut profesor universitar, cercetător de valoare mondială, inventator şi membru al Academiei Române. S-a specializat în domeniul radiocomunicaţiilor şi a realizat primele instalaţii româneşti de emisie cu modulaţie de frecvenţă, de concepţie proprie, cu care s-au efectuat primele emisii experimentale, pe unde metrice, în România.

1906 – A murit Boris Caragea, sculptor român, membru corespondent al Academiei Române din 1955, care s-a făcut cunoscut când a expus primele sale lucrări de sculptură mică la Salonul oficial, făcându-se remarcat prin construcţia volumelor şi finetea modelajului.

În 1934 a deschis prima expoziţie de lucrări cu subiect folcloric, în care a expus şi câteva de inspiraţie dobrogeană: „Femeia cu cobiliţă”, „Dans dobrogean” sau „Pescarii”.

De asemenea, Caragea a fost un important reprezentant al realismului socialist, el devenind sculptorul oficial al ideologiei comuniste, dedicându-se spaţiului exterior, propice ansamblurilor arhitectonice.

A fost ales membru corespondent al Academiei Republicii Populare Române, a primit titlul de „Maestru emerit al artei”, recum şi pe cel de „Artist al poporului”, iar în 1937 a primit premiul pentru sculptură al Ministerului Artelor.

1902 – S-a născut Paul Adrien Maurice Dirac, fizician britanic şi unul dintre fondatorii domeniului mecanicii cuantice.

Printre alte descoperiri se numărş aşa-numita „Ecuaţie Diac”, care descrie comportamentul fermionilor şi care a condus la anticiparea existenţei antimateriei, descoperiri pentru care a primit Premiul Nobel pentru Fizică (1933), „pentru noi forme productive ale teoriei atomice”.

1901 – S-a stins din viaţă Ernest Orlando Lawrence, fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1939, cunoscut pentru inventarea, utilizarea şi îmbunătăţirea ciclotronului şi pentru lucrările sale din domeniul separării izotopilor de uraniu.

1900 – A început prima ediţie a Cupei Davis, cunoscută şi sub numele de „Salatiera de argint”.

Cupa Davis este un trofeu sportiv acordat în tenisul de câmp, competiţie desfăşurată între echipe naţionale. Poartă numele lui Dwight Filley Davis, fost tenisman.

Cupa Davis, ca trofeu sportiv, a fost înscrisă legal la 21 februarie 1900, fiind asigurată de Banca West din New York, însă astăzi valoarea ei afectivă este inestimabilă. Una din preţioasele tradiţii ale cupei este aceea de a grava, după fiecare finală, numele jucătorilor din echipa învingătoare şi din cea învinsă.

1889 – Prin Înalt Decret Regal 2073 s-a înfiinţat, pe lângă Marele Stat Major al Armatei Române, o Şcoală Superioară de Resbel, în prezent Academia de Înalte Studii Militare.

1826 – Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi, a hotărât ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iaşi, unde, din anul 1889, se află racla cu cinstitele moaşte ale Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

1672 – New York-ul a fost cucerit de către olandezi, care i-au schimbat denumirea în New Orange.

754 – Sfârşitul Sinodului convocat de Constantin al V-lea, unde a fost condamnat cultul icoanelor şi s-a hotărât distrugerea acestora („mişcarea iconoclastă”).

Leave A Reply

Your email address will not be published.