4 septembrie 1881, se naște la Bacău poetul George Bacovia

0 376

2012 – Armenia a avertizat că este pregătită de „război”, pe fondul puternicelor tensiuni cu statul vecin Azerbaid­jan, care au fost exacerbate după ce Baku a graţiat şi promovat un ofiţer azer condamnat pe viaţă în Ungaria pentru decapitarea unui militar armean.

Preşedintele azer, Ilham Aliev, l-a graţiat pe Ramil Safarov la revenirea acestuia în ţară vineri, după extrădarea din Ungaria, unde îşi ispăşea pedeapsa pentru crima comisă în 2004, în timpul unui stagiu organizat de NATO la Budapesta pentru militari din fosta URSS.

Şeful statului armean a denunţat Azerbaidjanul drept „un stat în care se ordonă ilegal punerea în libertate şi unde este glorificat public orice ticălos care a omorât oameni numai pentru faptul că sunt armeni”.

Erevan şi Baku îşi dispută de mulţi ani controlul asupra enclavei armene Nagorno-Karabah, alipită la Azerbaid­jan în epoca sovietică.

Şi Budapesta a luat poziţie faţă de graţierea ofiţerului azer. Guvernul ungar l-a convocat duminică pe ambasadorul Azerbaidjanului pentru a-i prezenta un protest. „Ungaria consideră inacceptabil şi condamnă faptul că Ramil Safarov a fost graţiat”, a reacţionat Guvernul conservator condus de Viktor Orban într-un mesaj transmis ambasadorului Azerbaid­janului în capitala ungară Vilayat Guliyev.

La rândul său, Peter Szijjarto, ministru ungar fără portofoliu însărcinat cu Afaceri Internaţionale, a îndepărtat zvonurile vehiculate de presa ungară cu privire la o legătură între repatrierea lui Safarov şi un eventual împrumut în valoare de câteva miliarde de euro pe care Azerbaid­janul ar fi propus să îl acorde Ungariei.

2002 – A fost prezentată opiniei publice „Doctrina Bush”, prin care SUA își rezerva dreptul de a întreprinde lovituri militare preventive împotriva statelor care găzduiau pe teritoriul lor baze teroriste.

2000 – Locomotiva „Săgeata albastră” a ieşit pe poarta fabricii de la Zhuzhou din China.

1997 – Alianţa pentru România (ApR) s-a înregistrat la Tribunalul Bucureşti ca formaţiune politică.

1984 – S-a difuzat pentru prima oară „Locomotiva Thomas şi prietenii săi” pe postul englezesc ITV.

„Thomas the Tank Engine and Friends” este numele unei celebre serii de televiziune bazate pe cărțile „The Railway Series” scrise de Wilbert Awdry, ce prezintă aventurile de zi cu zi ale unui grup de vehicule care are viață și trăsături umane.

„Locomotiva Thomas” a avut și are un succes mondial, în prezent serialul fiind pe primul loc pentru al zecelea an la rând, în clasamentul primelor 10 seriale preferate de preșcolarii din Anglia, iar jucăriile cu Thomas sunt pe primul loc în clasamentul celor mai vândute jucării pentru preșcolarii din Statele Unite ale Americii.

1974 – S-a desfășurat, la București, al III-lea Congres Internațional de Studii Sud-Est Europene.

1958 – Primul concurs şi festival internaţional de muzică „George Enescu” a debutat la Bucureşti.

1957 – Noua studenţi de culoare au fost împiedicaţi să intre la cursuri în Central High School din Little Rock, Arkansas, de către guvernatorul statului american, Orval Faubus, din motive segregaţioniste. Oficialul american a dat ordin Gărzii Naţionale să blocheze accesul tinerilor în universitate cu orice preţ.

1950 – Un taifun, în Japonia, a cauzat moartea a 250 de persoane şi peste 5 000 de răniţi.

1949 – Cea mai lungă partidă de tennis jucată vreodată s-a desfăşurat între Pancho Gonzales şi Ted Schroeder, cei doi disputând 67 de game-uri în cinci seturi.

1945 – O delegaţie guvernamentală română condusă de dr. Petru Groza a făcut o vizită la Moscova pentru a discuta politica de colaborare între România şi URSS, aplicarea convenţiilor economice între părţi, repatrierea prizonierilor de război români; neoficial, s-au dat instrucţiuni părţii române pentru depăşirea „crizei interne” („greva regală”: În 21 august 1945, protestând împotriva Guvernului Groza şi abuzurilor comuniştilor, MS Regele Mihai I a declanşat „greva regalăˮ, refuzând să mai semneze documentele oficiale).

1940 – În urma marilor manifestaţii de protest la „Dictatul de la Viena”, declanşate de Mişcarea Legionară în întreaga ţară, guvernul a interzis orice fel de întruniri publice.

1940 – Aviaţia germană (Luftwaffe) a efectuat primul bombardament asupra Londrei (Al Doilea Război Mondial).

1940 – Mareșalul Ion Antonescu a fost ales în funcția de prim-ministru al României.

1939 – România şi-a declarat neutralitatea la dezlănţuirea celui de-Al Doilea Război Mondial.

1928 – România a aderat la „Tratatul Briand-Kellog” (semnat la Paris, la data de 27 august 1928), privind interzicerea războiului ca instrument al politicii internaţionale).

1919 – S-a înfiinţat, în Bucureşti, Societatea „Opera artiştilor asociaţi”, care a stat la baza Operei Române.

1913 – S-a născut Stanford Moore,  președintele Societății Biochimice din America, membru al unui șir de Academii de Științe, câștigător al premiul Nobel (1972), cel care a elaborat metode analitice exacte pentru determinarea compoziției aminoacide a proteinelor. În 1951 a dezvoltat metoda cromatografică cu schimbători de ioni folosind-o la extragerea și purificarea ribonucleazei. Datorită combinării metodei cromatografice de analiză cu metoda fotometric-ninhidrică a modelat metodica ce permite analiza hidrolizatului proteic pe parcursul a două săptămâni. În activitatea de cercetare pe care o efectuează de-a lungul carierei sale a făcut o serie de descoperiri: folosirea rășinelor sintetice schimbătoare de ioni (sulfocationiți) le-a permis să scurteze acest timp până la o săptămână (1950); a automatizat procesul și timpul de analiză, micșorat până la câteva ore (1958); a stabilit structura primară a ribonucleazei ce conține 1876 atomi de C, H, N, O și a descoperit, de asemenea, un principiu important, conform căruia grupele funcționale ale aminoacizilor, ce formează centrul activ al fermentului, posedă o capacitate de reacție anormal de înaltă.

1895 – Vasul „Medeea” a deschis linia comercială pe ruta maritimă Constanţa-Bosfor.

1888 – Numele Kodak a fost înregistrat de către George Eastman din Rochester, New York (SUA). El a patentat şi rola sa de film: U.S. Patent.

1882 –  Thomas (Alva) Edison, inginer american, a început să furnizeze electricitate primilor clienţi ai firmei sale, „Edison Electrical Illuminating Company”, din oraşul New York, cartierul Manhattan. De altfel, sub conducerea lui s-a construit prima centrală electrică din lume (1882), la New York, în aceeaşi perioadă brevetând un sistem cu trei conductoare, pentru transportul energiei electrice care se utilizează şi astăzi. Autor a peste 1.000 de invenţii, Thomas Edison a reuşit, practic, să lumineze viaţa întregii planete, becul electric creat de el reuşind să revoluţioneze lumea.

1881 – Se naste la Bacau poetul George Bacovia (George Vasiliu ) (d. 22 mai 1957, Bucureşti.

Este autorul unor volume de versuri şi proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influenţe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira.

Poetul s-a născut în casa comerciantului Dimitrie Vasiliu şi a Zoei Vasiliu. Copilul în vârsta de doar 6 ani începe să înveţe limba germană.

Vădeşte mare talent la desen. Se dovedeşte foarte bun executant la vioară şi la alte instrumente din orchestra şcolii, pe care o şi dirijează. Se evidenţiază la gimnastică.

În 1899 obţine premiul I pe ţară la concursul ”Tinerimii române” pentru desen artistic de pe natură.

În 1900 se înscrie la Şcoala Militară din Iaşi, de unde se retrage în al doilea semestru, neputând suferi disciplina cazonă. Compune poezia Plumb, o va finisa totuşi abia în 1902.

În 1901 se înscrie în cursul superior al Liceului Ferdinand. Absolvă liceul din Bacău în 1903. Se înscrie la Facultatea de Drept din Bucureşti.

Colaborează la revista Arta de la Iaşi. Se retrage de la Facultatea de Drept din Bucureşti. Se stabileşte în 1905 În Bucureşti, împreună cu fratele său Eugen.

În 1914 se internează la sanatoriul Dr. Mărgăritescu din Bucureşti. Publică în suplimentul literar al ziarului Seara. Trimite la tipar volumul Plumb.

În 1915 editează la Bacău, în colaborare, revista Orizonturi noi. Publică poezii, proză, recenzii, sub mai multe pseudonime. Strânge relaţiile de prietenie cu Alexandru Macedonski.

În 1916 devine copist la Direcţia învăţământului secundar şi superior din Ministerul Instrucţiunii. În iulie apare în librării volumul Plumb. În timpul războiului, în octombrie, este trimis cu arhiva direcţiei sale în evacuare la Iaşi.

În perioada 1917-1919 e funcţionar în Bucureşti. În 1920 devine şef de birou clasa a III-a în Ministerul Muncii. În 1921 este avansat şef de birou clasa a I-a în acelaşi minister. Se îmbolnăveşte de plămâni şi demisionează. Un an mai târziu se reîntoarce la Bacău.

În 1924 apare la Râmnicu-Sărat ediţia a II-a a volumului Plumb. Este numit suplinitor de desen şi caligrafie la Şcoala comercială de băieţi din Bacău. În 1925 devine primul director al revistei Ateneul cultural. În 1926 tipăreşte pe cont propriu la Bacău volumul Scântei galbene.

Îi apare şi volumul Bucăţi de noapte, editat de poeta Agatha Grigorescu. Între 1926-1928 funcţionează ca profesor suplinitor de desen şi caligrafie la Şcoala comercială de băieţi din Bacău.

În 1928 se căsătoreşte cu Agatha Grigorescu şi se stabileşte la Bucureşti, unde soţia sa era profesoară. În 1929 retipăreşte volumele Plumb şi Scântei galbene sub titlul Poezii, la Editura Ancora. Din noiembrie 1930 până în octombie 1933, locuieşte în Bacău, fără serviciu. În 1931 i se naşte unicul fiu, Gabriel, iar în 1932 Societatea Scriitorilor Români (S.S.R) îi aprobă o pensie lunară de 1000 lei. Din 1933 se stabileşte cu familia în capitală, unde rămâne până la sfârşitul vieţii. În 1934 i se tipăreşte volumul antologic Poezii.

În 1945 este numit bibliotecar la Ministerul Minelor şi Petrolului. Este editat în 1946 volumul Stanţe burgheze, pentru care va fi criticat de autorităţile comuniste. Este pus la index, dar la mijlocul anilor ’50 este repus în circulaţie. E sărbătorit ulterior de Ministerul Artelor, care-l şi angajează. În 1956 i se publică volumul Poezii.

1781 – Coloniştii spanioli au întemeiat o aşezare în sudul Californiei, pe care au denumit-o „El Pueblo Nuestra Señora la Reina de Los Ángeles de Porciúncula”, pentru ca mai târziu să se ajungă la prescurtarea Los Angeles sau L.A.

1733 – A murit în captivitate, dar de bătrâneţe, primul leu viu din Europa, aflat în Turnul Londrei.

1700 Atanasie Anghel a convocat, la Alba Iulia, un nou Sinod, la care au participat 54 de protopopi, 1.563 de preoţi şi câte trei deputaţi mireni din fiecare sat. Sinodul a acceptat unirea Bisericii Ortodoxe cu cea Romano-Catolică. S-a născut, astfel, Biserica Greco-Catolică (Biserica Unită), iar la 6 ianuarie 1701 a fost numit primul episcop al Bisericii Unite, Atanasie Anghel.

1541 Asupra Transilvaniei s-a instaurat suzeranitatea Porții Otomane, care, însă, nu a fost transformată în pașalâc, ca Buda, având același regim ca și al celorlalte țări române.

1471 A avut loc un mare cutremur consemnat de Grigore Ureche.

Leave A Reply

Your email address will not be published.