4 decembrie 1940, a fost semnat, la Berlin, Protocolul asupra colaborării româno–germane la realizarea unui plan de 10 ani pentru refacerea economiei româneşti

0 471

2012 – În laboratoarele Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) ar putea fi creat cel mai performant vaccin împotriva virusurilor gripale, unul care ar putea fi utilizat atât pentru oameni, cât şi pentru animale.

Conform acesteia, scopul studiului său are drept scop anticiparea caracterului imprevizibil al gripei şi respectiv a fenomenului de shift antigenic. Principiul a fost unul complet diferit, aşadar în loc de a fi ţintite proteinele ce suferă cel mai adesea modificări genetice, utilizarea proteinelor interne, conservate ale gripelor de tip A a fost sugerată în elaborarea unui nou vaccin antigripal. Stabilitatea acestor proteine sau segmente proteice într-un sistem vaccinal a fost asigurată prin clonarea lor în vectori lentivirali, ustensile valoroase ale biologiei, puţin cunoscute la ora actuală în România.

2008 – A decedat Forrest J Ackerman, legendar fan science fiction, cunoscut și ca Forry, 4e sau 4SJ, figură-cheie în receptarea culturală a stiințifico-fantasticului ca gen respectabil în sfera literaturii, a artei și a cinematografiei.

Forrest J Ackerman și-a elaborat primul magazin science fiction, Amazing Stories, în 1926; a creat The Boys Scientifiction Club în 1930;a contribuit la prima fanzină, The Time Traveller, în 1932.

Ackerman a ajutat la întemeierea Societății Science Fantasy din Los Angeles, o proeminentă organizație regională a științifico-fantasticului. A avut legături nemijlocite cu numeroși scriitori de science-fiction din a doua jumătate a secolului al XX-lea. Este cunoscut ca deținând o extraordinară și extrem de vastă colecție de filme science-fiction, fantasy și horror memorabiliă, care a fost, până în 2002, păstrată într-o remarcabilă casă-muzeu cunoscută sub numele de Ackermansion, cuprinzând 300,000 de filme. Ackerman este cunoscut ca fiind cel care a impus termenul „sci-fi” prin analogie cu „hi-fi”.

2000 – A murit Horia Bernea, pictor român, fiul sociologului și etnologului Ernest Bernea. El a deținut între anii 1990-2000 funcția de director general al Muzeului Țăranului Român.

A debutat public ca pictor în anul 1965 la Cenaclul Tineretului al Uniunii Artiștilor Plastici. A fost membru al grupului de la Poiana Mărului, membru al grupului ₮Prolog”, a lucrat în taberele de creație de la Văratec și Tescani, apoi la Paris și în sudul Franței, în Provence.

A avut numeroase expoziții personale sau de grup la Richard Demarco Gallery (1970-1971), College Gallery al Universității din Birmingham, Sigi Krauss Gallery în Covent Garden (1971), Compass Gallery din Glasgow (1971), Richard Demarco Gallery (1976), Generative Art Gallery, Londra (1976).

În perioada 1998-1999, a realizat, la Roma, împreună cu teologul, antropologul și diplomatul Teodor Baconsky (pe atunci ambasador al României pe lângă Sf. Scaun), o mărturie ilustrată despre Roma bizantină: Roma caput mundi. Un ghid subiectiv al Cetății Eterne (sprijinit pe dialoguri, note, fotografii, acuarele și desene) – adevărată „nouă punere în scenă” a miracolului român.

Pictorul Horia Bernea a fost membru al Comisiei Monumentelor Istorice și al Grupului de Reflecție pentru Înnoirea Bisericii.

1996 – A fost inaugurată filiala din România a companiei Microsoft.

1987 – S-a stins din viaţă Constantin Noica, filozof român, membru post-mortem al Academiei Române (1990); mentor spiritual în cadrul aşa-numitei „Şcolii de la Păltiniş”. A publicat lucrări de istorie a filozofiei (Concepte deschise în istoria filosofiei la Descartes, Leibniz şi Kant) şi a făcut traduceri din presocratici.

1940 – A fost semnat, la Berlin, Protocolul asupra colaborării româno–germane la realizarea unui plan de 10 ani pentru refacerea economiei româneşti, unul din principalele instrumente pentru pătrunderea capitalurilor germane în industria românească. România devenea un important furnizor de materii prime şi cel mai mare furnizor de produse agricole al celui de–al treilea Reich, economia sa fiind complet subordonată „noii ordini economice europene”, instituită de nazişti.

1931 – La Moscova, s-au desfăşurat lucrările Congresului al V-lea al Partidului Comunist din România. Alexandru Ştefanski (Gorn), membru al Partidului Comunist Polonez, a fost numit secretar general.

1917 – A avut loc şedinţa de deschidere a Sfatului Ţării (organ reprezentativ al populaţiei din fosta Basarabie ţaristă). În cadrul acestei prime ședințe, Ion Inculeț a fost ales preşedinte.

În decursul existenţei sale, Sfatul Ţării s-a întrunit în două sesiuni (cu 83 de şedinţe plenare şi două şedinţe particulare). Prima sesiune a fost pregătită de Biroul de organizare al Sfatului Ţării şi s-a desfăşurat în perioada 21 noiembrie 1917 – 28 mai 1918, iar cea de-a doua sesiune a fost convocată prin Înalt Decret Regal, ţinându-şi lucrările între 25-27 noiembrie 1918.

1902 – A murit Ioan Raţiu, avocat şi om politic transilvănean, unul dintre întemeietorii Partidului Naţional Român, al cărui preşedinte a fost între anii 1892 şi 1902; militant pentru cauza românilor ardeleni, unul dintre liderii mişcării de emancipare naţională (s-a numărat printre iniţiatorii „Memorandumului” din 1892, adresat Curţii de la Viena în numele naţiunii române din Transilvania; a fost întemniţat de autorităţile maghiare în urma procesului intentat „memorandiştilor”).

1892 – S-a născut Francisco Franco Bahamonde, general şi om politic; a pus capăt războiului civil spaniol (1936-1939), iar ca şef al statului, din 1 aprilie 1939, a instaurat în Spania un regim autoritar, fiind numit „ultimul dictator fascist supravieţuitor”.

Prin legea de succesiune propusă de Generalul Franco, Spania a revenit la sistemul monarhiei constituţionale, în 1969, când prinţul Juan Carlos de Bourbon a fost desemnat de general ca viitor monarh.

1888 – A apărut, la Bucureşti, foaia literară Fântâna Blanduziei, condusă de un comitet de redacţie în frunte cu Mihai Eminescu. Ziarul a apărut până pe 12 ianuarie 1890.

1864 – Alexandru Ioan Cuza a promulgat Codul civil, alcătuit după modelul Codului napoleonian şi al Codului civil italian, având la bază şi unele prevederi ale vechiului drept roman. Codul civil a intrat în vigoare la 13 ianuarie 1866.

1832 – Au început, la Iaşi, reprezentaţiile teatrale ale trupei franceze (Théâtre de Varietés) a fraţilor Fouraux. Spectacolele au continuat cu vodevilul în trei acte Somnambula sau Lunatica, în ziua de 8 decembrie 1832; opera vodevil comic în două acte Toni sau Neguţătorul de raţe, la 17 ianuarie 1833 şi Treizeci de ani sau Viaţa unui jucător de cărţi, în seara zilei de 27 ianuarie 1833.

La 11 aprilie 1834 s-a prezentat un spectacol în limba română, sub conducerea artistică a lui Gheorghe Asachi. Spectacolele s-au desfăşurat în casele Talpan (ce se aflau în apropierea Teatrului Naţional de astăzi) şi s-a numit Teatrul de Varietăţi.

1691 – Leopold I (1658 – 1705), rege al Ungariei, al Boemiei şi împărat al Imperiului Habsburgic, a emis Diploma Leopoldină, documentul prin care se instaura dominaţia habsburgică în Transilvania.

1110 – A avut loc Prima Cruciadă: cruciaţii, conduşi de regele Baldwin al Ierusalimului şi Sigurd Regele Norvegiei, au cucerit cetatea Sidon, devenind centrul unei importante signorii în cadrul Regatului Ierusalimului.

Leave A Reply

Your email address will not be published.