7 decembrie 1941, în timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, avea loc atacul aviatiei japoneze asupra flotei Statelor Unite la Pearl Harbor

0 407

2017: Portughezul Cristiano Ronaldo câştiga pentru a cincea oară Balonul de Aur, egalându-l pe argentinianul Leo Messi

2015: La Paris, se scoteau la licitaţie diverși meteoriţi

2001 – Miniştrii de Interne şi Justiţie din statele UE au decis ridicarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români, începând cu 1 ianuarie 2001.

1997 – Compania Renault a depus singura ofertă pentru preluarea uzinei Dacia Piteşti.

1992 – A luat fiinţă Centrul Cultural Francez din Iaşi, inaugurat în prezenţa preşedintelui Franţei, François Mitterand. Scopul Centrului este promovarea limbii şi culturii franceze, cât şi stimularea schimburilor culturale dintre România şi Franţa.

1988 – În Armenia sovietică, un cutremur cu magnitudinea de 6,9 pe scara Richter a ucis aproape 25.000 de oameni şi-a rănit alte 15.000, lăsând 400.000 de persoane fără adăpost.

1987 – Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov au semnat, în cadrul întâlnirii la nivel înalt de la Washington, Tratatul de eliminare a rachetelor nucleare cu rază medie de acţiune (7–10.12.1987).

Liderul sovietic a câştigat o popularitate atât de mare, încât a apărut, în Occident, fenomenul cunoscut sub numele de Gorbimania.

1982 – A avut loc prima execuţie cu injecţie letală în SUA.

1972 – A început ultima misiune lunară a navei spaţiale americane Apollo 17.

1972 – România a aderat la Acordul privind Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi la Acordul Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), instituţii specializate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.

1970 – Adunarea Generală a ONU a aprobat Tratatul privind denuclearizarea fundului mării, semnat la 11.02.1971, la Moscova, Washington şi Londra.

1967 – Pe Baker Street, la Londra, s-a deschis muzeul detectivului Sherlock Holmes, personaj creat de A. Conan-Doyle.

1965 – Adunarea Generală a ONU a adoptat, în unanimitate Declaraţia cu privire la promovarea în rândurile tineretului a idealurilor de pace, respect reciproc şi înţelegere între popoare, iniţiată de România.

1965 – Papa Paul al VI-lea şi Patriarhul ortodox Athenagoras au revocat simultan excomunicarea reciprocă dintre cele două biserici creştine, care a fost în vigoare din anul 1054.

1941 – 183 de avioane japoneze au surprins flota americană. La ora 8 şi 45 minute, al doilea val de 170 de avioane a atacat lansând bombe şi torpile pe terenurile pentru aviaţie şi rezervoarele petroliere ale bazei militare. Într-o oră şi jumătate, forţele japoneze au distrus 8 crucişetoare mari, deteriorând 159 avioane la sol şi provocând moarte a mai mult de 2000 de persoane.

În aceeaşi zi, japonezii au debarcat în Malaezia şi în Filipine. Obiectivele Japoniei în lupta cu China după 1937 au fost impunerea controlului în Asia de Sud-Est.

În data de 28 noiembrie 1941, Hitler a asigurat Imperatorul Japoniei de susţinerea sa şi s-a aliat în lupta împotriva Statelor Unite ale Americii. În aceeaşi zi cu atacul de la Pearl Harbor, Preşedintle SUA, F.D. Roosevelt a declarat război Japoniei.

1917 – Confirmat de Sfatul Ţării din fosta Basarabie ţaristă, s-a instituit primul guvern al Republicii Democratice Moldoveneşti (Sfatul Directorilor, alcătuit din 9 directorate) în următoarea componenţă: P. Erhan – preşedinte al Sfatului Directorilor şi director al agriculturii, V. Cristi – director de interne, N. Bosie-Codreanu – director al comunicaţiilor, Şt. Ciobanu – director al învăţământului, T. Ioncu – director al finanţelor, T. Cojocaru – director al războiului, M. Savenco – director al justiţiei, I. Pelivan – director de externe, V. Grinfeld – director al industriei şi comerţului.

1881 – S-a întemeiat Societatea Politehnică din România, primul preşedinte al societăţii fiind Dimitrie Frunză.

1881 – S-a înfiinţat Bursa din Bucureşti, prima bursă de valori din România.

1881 – A încetat din viaţă Christian Tell, general şi om politic român; participant la Revoluţia de la 1848 din Valahia, membru al Guvernului provizoriu şi al locotenenţei domneşti, ministru în timpul lui Alexandru Ioan Cuza.

1881 – S-a stins din viaţă Alexandru Golescu (Negru), om politic român, ministru şi prim-ministru (februarie-aprilie 1870) în România, participant la Revoluţia de la 1848 din Valahia, secretar al Guvernului provizoriu şi agent al acestui guvern în Occident.

1868 – Parlamentul maghiar a promulgat legea votată de Dieta de la Cluj (decembrie 1865) privind încorporarea Transilvaniei la Ungaria.

1787 – Delaware a devenit primul stat care a ratificat Constituţia Statelor Unite ale Americii.

1640 – A luat fiinţă Biblioteca Academiei Vasiliene, de lângă Biserica „Trei Ierarhi” din Iaşi, fondată de domnitorul Vasile Lupu. Este precursoarea actualei Biblioteci Centrale Universitare „Mihai Eminescu”.

În anul 1860, când Academia Mihăileană se transforma în Universitatea Mihăileană, vechea bibliotecă, numită acum Biblioteca Centrală, s-a transformat ea însăşi în una din marile biblioteci naţionale. Din 1860 şi până în 1914, s-a numit Biblioteca Centrală, iar din 1949, Biblioteca Centrală Universitară, care, din 1958, a primit numele de „Mihai Eminescu”.

Biblioteca a funcţionat la şcoala de la „Trei Ierarhi”, apoi a fost mutată, odată cu Universitatea Mihăileană, în sediul acesteia, în clădirea actualei Universităţi de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa”. Aflată la parterul clădirii, l-a avut ca bibliotecar, în perioada 30 august 1874 – 1 iulie 1875, pe Mihai Eminescu. Mutată, împreună cu Universitatea Mihăileană, în sediul din Copou, la 1 septembrie 1945 este stabilită în edificiul Fundaţiei „Ferdinand I”, din strada Păcurari, nr. 4, unde se află şi în prezent.

283 – A murit Papa Eutichie, al 27-lea papă al Bisericii Catolice. Pontificatul său a început la 4 ianuarie 275.

Epitaful său a fost descoperit în catacomba sf. Calixt, din acest epitaf se deduce că papa era originar din antica colonie romană de la Luni în Etruria.

„Liber Pontificalis” indică un pontificat de 8 ani și 11 luni, din 275 până în 283, în timp ce Eusebiu din Cezareea spune că ar fi pontificat numai 10 luni.

Pontificatul său a fost în timpul împăratului Marcus Aurelius Probus, epocă în care Biserica Romei s-a bucurat de o perioadă destul de lungă de pace şi de lipsa persecuțiilor.

43 î.Hr. – A fost asasinat genialul orator roman Marcus Tullius Cicero.

Cicero s-a născut la Arpinum (Latium) în data de 3 ianuarie 106 î.Hr., într-o familie de cavaleri și notabili municipali.

A avut o activitate literară și politico-socială vasta, în domenii atât de numeroase, încât a rămas una dintre marile personalităţi ale istoriei omenirii.A fost autorul roman care a exercitat o profundă influență asupra literaturii latine și universale.

După asasinarea lui Caesar, în care se pare că a fost implicat, Cicero a devenit șeful republicanilor, sperând într-o instaurare a republicii. A încercat să-l manipuleze pe tânărul Octavianus (viitorul împărat Augustus, 27 î.Hr.-14 d.Hr.) împotriva lui Marcus Antonius, pe care îl considera cel mai primejdios dușman al republicii, însă fără succes. În 7 decembrie 43 î.Hr. a fost ucis de oamenii lui Marcus Antonius.

Leave A Reply

Your email address will not be published.