8 ianuarie 1873, s-a născut Iuliu Maniu, preşedinte al Partidului Naţional Român, apoi al Partidului Naţional Ţărănesc
2004 – Queen Mary 2, cea mai mare navă de pasageri construită vreodată, a fost botezată de regina Elizabeth a II-a cu numele bunicii sale.
1996 – A decedat François Mitterrand, preşedinte al Franţei între anii 1981-1995. Mitterand a evoluat din punct de vedere ideologic de la poziţia socialismului reformator la cea a pragmatismului caracteristic unui reprezentant al naţiunii, susţinător al rolului cheie, din punct de vedere militar şi cultural, pe care Franţa era chemată să-l joace în arena internaţională.
Alături de Germania, Franţa lui Mitterand a ocupat un loc de frunte în cursa pentru Europa unită.
1992 – S-au stabilit relaţii diplomatice între România şi Federaţia Rusă.
1990 – Tribunalul Municipiului Bucureşti a autorizat funcţionarea primului partid politic din România post-comunistă, PNŢCD, continuator al partidului istoric interzis în 1947. Corneliu Coposu este cel care l-a organizat în noaptea de 22 – 23.12.1989, lansând un „Apel către ţară”.
1990 – S-a dat un decret al Consiliului Frontului Salvării Naţionale (CFSN) privind înfiinţarea Agenţiei Române de Presă, ROMPRES, în subordinea CFSN, prin reorganizarea Agerpres, care s-a desfiinţat.
1962 – Mona Lisa lui Leonardo da Vinci a fost, pentru prima oară, expusă în Statele Unite.
1961 – A avut loc un referendum, la care poporul francez a răspuns printr-un „Da” masiv la problema privind autodeterminarea Algeriei.
1960 – Pentru prima dată din 1816, în Catedrala Nôtre–Dame din Paris, a avut loc o nuntă princiară, prinţesa Francoise de Bourbon–Parma s-a cununat cu prinţul Eduard von Lobkowitz.
1959 – Charles de Gaulle a devenit primul preşedinte al celei de-a cincea Republici Franceze.
1941 – A încetat din viaţă Robert Stephenson Smyth Baden-Powell, primul Baron Baden-Powell, denumit și B-P sau Lord Baden-Powell, general-locotenent al armatei britanice, scriitor și fondator al Mișcării Cercetașilor.
După ce a studiat la Charterhouse School, Baden-Powell a servit ca ofițer al armatei britanice între 1876 și 1910, în India și în Africa. În 1899, în timpul celui de al Doilea Război al Burilor din Africa de Sud, Baden-Powell a reușit să apere cu succes orașul Mafeking.
Câteva din cărțile sale militare, scrise în scopul pregătirii militarilor pentru misiuni de recunoaștere în perioada africană, erau citite și de copii. Pe baza acestor prime cărți, el a scris Scouting for Boys, carte publicată în 1908, dedicată în special tinerilor.
În timp ce scria, și-a testat ideile într-o excursie cu cortul în Insula Brownsea cu Brigada de Băieți locală și cu copiii prietenilor lui, excursie începută la 1 august 1907 și considerată a fi începutul Mișcării Cercetașilor.
1933 – S-a constituit, la Deva, Frontul Plugarilor, din iniţiativa unui grup de ţărani, printre care Ion Maga Fileriu, Miron Belea, Gruia Petru Motu.
1896 – A murit Paul Verlaine, poet francez, aparținând curentului simbolist și unul dintre cei mai citiți dintre poeții francezi; privit de simboliștii francezi ca șef al curentului.
Versurile de început („Poeme saturniene”, 1866), cu reminiscențe din parnasieni și din Baudelaire, afirmă tonul său inegalabil prin viziunea dramatică asupra lumii, prin înclinația către melancolie, prin căutarea armoniilor.
Verlaine cultiva o lirică a sentimentelor intime, a variatelor stări sufletești, într-o atmosferă crepusculară și vagă. Sunt versuri care se sustrag retoricii, de o armonie muzicală sugestivă, așa cum o demonstrează volumele sale: „Romanțe fără cuvinte” (1874), considerat cel mai valoros, „Înțelepciune” (1881), „Odinioară și altădată” (1885), „Iubire” (1888), „Elegii” (1893) etc.
1892 – A avut loc, la Sibiu, Conferinţa extraordinară a Partidului Naţional Român, care a alcătuit un memorandum către împăratul austriac Franz Joseph, cuprinzând revendicările românilor din monarhia austro-ungară. Conferinţa a ales ca preşedinte al partidului pe dr. Ioan Raţiu.
1882 – A venit pe lume David Brown Milne, autobiograf, critic de artă, ilustrator, pictor, tipograf și scriitor canadian, creditat de a fi fost primul care a realizat stampe multicolore în tehnica numită „ac rece”, utilizând plăci multiple, una pentru fiecare culoare utilizată.
Milne s-a născut și crescut ca cel mai mic din cei 10 copii ai unei familii de scoțieni prezbiterieni, care imigraseră în Canada. Pregătirea, munca și recunoașterea inițială a artistului canadian au avut loc în New York City, unde Milne a studiat între 1903 și 1905, la Art Students League.
În timp, lucrările lui Milne de pictură au început să fie din ce în ce mai numeroase comparativ cu cele de ilustrare. Prima sa expoziție personală a avut loc în 1913, la Armoury Show. În timpul Primului Război Mondial, artistul a lucrat ca pictor și ilustrator pentru Armata Statelor Unite ale Americii.
Decizând să se întoarcă în Canada permanent, Milne s-a stabilit în provincia sa natală, Ontario, în 1929. Locurile sale favorite de pictat devenind împrejurimile micii localități Temagami și ale lacului Baptist din apropierea orașului Bancroft.
1879 – A început să funcţioneze Agenţia Havas a României (filială a agenţiei franceze cu acelaşi nume, „Havas”), prima agenţie de presă din România. Telegramele acestei agenţii erau urmărite de Mihai Eminescu, fiind ziarist la Bucureşti.
1873 – S-a născut Iuliu Maniu, preşedinte al Partidului Naţional Român, apoi al Partidului Naţional Ţărănesc, prim-ministru în mai multe rânduri, opozant al regimului comunist. După un proces înscenat, acuzat de complot împotriva statului, Iuliu Maniu a fost condamnat şi întemniţat la Sighet, unde, la 80 de ani, a murit în celula sa.
„Sunt supărat pe omul care spune: „Nu mă interesează politica, nu mă doare capul, îmi văd de treaba mea, de profesiunea mea, politica nu mă interesează să facă cine ce vrea”. Pe acela care vorbește așa sunt foarte supărat, pentru că atitudinea aceasta înseamnă cinism și indiferantism față de viitorul neamului românesc. Noi cetățenii acestei țări, suntem cu toții datori să ne ocupăm de problemele politice ale neamului și țării românești. Suntem datori să cautăm cu toții calea cea mai bună pentru inaintarea fericită a țării românești și aceasta înseamnă politică. Suntem obligați să aratăm ce ne dictează convingerea noastră și nu avem dreptul să spunem că nu ne interesează ce cale trebuie să apuce neamul românesc, pentru fericirea lui.” – Iuliu Maniu
1864 – A avut loc deschiderea, după reorganizare, a Şcolii Preparandale din Iaşi, sub conducerea lui Titu Maiorescu. Printre cursanţii înscrişi în primul an se afla şi Ion Creangă.
1642 – A murit Galileo Galilei, astronom, filosof, fizician italian, considerat „părintele” ştiinţei moderne; este unul dintre fondatorii mecanicii moderne şi ai ştiinţei experimentale, celebru şi prin replica rostită la anunţarea sentinţei de către inchiziţie: „Eppur si mouve” („Şi totuşi se-nvârteşte!”).
1392 – A avut loc prima menţiune documentară a stolnicului (dregător personal al domnitorului, care se îngrijea de masa şi mâncările acestuia, precum şi de aprovizionarea curţii domneşti cu unele alimente) în Muntenia. În Moldova, el a apărut atestat pentru prima oară la 18 noiembrie 1393.
Tot la această dată, a avut loc şi prima menţiune a paharnicului (dregător personal al domnitorului, care se ocupa de băutura necesară meselor curţii domneşti, având în grija sa paharele domnului şi ale oaspeţilor săi, precum şi aprovizionarea cu vin a pivniţelor domneşti) în Muntenia. În Moldova, el s-a menţionat pentru prima oară la 16 septembrie 1408.
1337 – A încetat din viaţă pictorul şi sculptorul Giotto di Bondone, recunoscut ca primul geniu al artei italiene renascentiste (mozaic: „Navicella” – „Corabia Apostolilor”, fresce: „Sfântul Francisc dându-şi mantia săracului”, „Moartea seniorului din Celano” aflate la Bazilica San Francesco, Biserica Superioară şi Assisi, „Fuga în Egipt”, „Jeluirea lui Cristos”, „Noli me tangere”, aflate la Capela Scrovegni din Padova, Italia).
1324 – A decedat Marco Polo, navigator venețian, care s-a făcut cunoscut prin relatările sale despre o călătorie în China.
În relatările sale menționează anul 1271 ca data de plecare în lunga călătorie către China. A pornit la drum împreună cu tatăl și cu unchiul său. Acolo a câștigat rapid încrederea conducătorului mongol Kublai Khan din dinastia Yuan, care domnea pe atunci peste Peking, executând în misiunea sa călătorii de afaceri.
Anul 1295 a fost anul reîntoarcerii la Veneția, dar a fost capturat de genovezi și trimis în 1298 în închisoare. Acolo, l-a rugat pe colegul său de celulă, scriitorul Rustichello din Pisa, să noteze trăirile lui Marco din China.
Când a fost eliberat, a descoperit că relatările sale din călătorie, sub numele de „Il milione”, au cunoscut o răspândire rapidă.
1297 – Francesco Grimaldi, descendent al unui guelf din Genova, ambasador la curtea lui Frederic I Barbarossa şi la cea a emirului Marocului, partizan al Papei, a debarcat pe ţărmul stâncos al actualului Principat. Menţionat documentar în secolul al X-lea ca o seniorie, Monaco a devenit, în timpul domniei familiei Grimaldi (1297-1715), un principat independent.
Familia Grimaldi este una dintre cele mai vechi dinastii din lume. Principatul Monaco este cunoscut sub numele de „paradisul fiscal”, un colţ de rai în care impozitul pe venit a fost desfiinţat printr-un decret emis în 1969.
1198 – Papa Inocenţiu al III-lea a urcat pe scaunul pontifical de la Vatican, pontificat care a reprezentat culmea puterii papale. Nici un alt papă, până la el și după el, nu a reușit să cârmuiască întregul Apus şi să-şi subordoneze regii catolici europeni.