15 august 1969, s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului rock „Woodstockˮ, la care au participat aproximativ 500.000 de tineri

0 1.183

2012 – Compania Apple a pierdut vânzări de două milioane de iPhone-uri şi iPad-uri din cauza încălcării patentelor companiei de către Samsung.

Apple, cea mai valoroasă companie IT din lume, acuză Samsung, lider al pieţei smartphone-urilor în prezent, de copierea iPhone şi iPad, însă grupul sud-coreean neagă toate afirmaţiile Apple şi acuză, la rândul său, că Apple îi încalcă patente legate de tehnologia wireless.

Producătorul iPhone cere daune de circa 2,5 miliarde de dolari, în condiţiile în care Samsung a avut venituri de 8,16 miliarde de dolari din vânzarea produselor care ar fi încălcat patentele Apple, cu un profit estimat la 2,24 miliarde de dolari.

2002 – Miniştrii de Externe ucrainean, Anatoli Zlenko, şi român, Mircea Geoană, s-au întâlnit în Crimeea pentru a negocia problemele de frontieră nerezolvate, inclusiv disputa asupra Insulei Şerpilor, posibil obstacol în calea acceptării României în NATO.

2000 – A avut loc prima întâlnire simbolică a famiilor separate după războiul coreean, potrivit Acordului semnat la 14 iunie 2000; evenimentul a coincis cu aniversarea a 55-a de la eliberarea Peninsulei Coreene de sub ocupaţia colonială japoneză, comemorată de cele două ţări.

1969 – S-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului rock „Woodstockˮ, la care au participat aproximativ 500.000 de tineri iubitori ai genului, această manifestare fiind reprezentativă pentru generaţia anilor ’60, generaţia hippy.

1967 – A încetat din viaţă pictorul belgian René Magritte, reprezentant al suprarealismului, cel care şi-a pus imaginaţia sa neobişnuită în slujba picturii, care îi permitea să-şi transforme visele şi viziunile în tablouri. Pictura lui Magritte, reflectare a gândirii sale misterioase, se bazează pe întâlnirea minunată şi neaşteptată dintre irealitate şi cotidian.

1947 – Mişcarea de eliberare naţională condusă de Mahatma Gandhi şi Jawaharlal Nehru obliga Marea Britanie să acorde Indiei deplina sa independenţă, proclamată la 26 ianuarie 1950.

1936 – S-a stins din viaţă Grazia Deledda, scriitoare italiană, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1926, pentru scrierile sale de inspiraţie idealistă în care, cu o plastică claritate, zugrăveşte viaţa de pe insula ei natală şi pentru profunzimea şi simpatia cu care se ocupa de problemele omeneşti în general”.

1916 – A fost inaugurat oficial Canalul Panama. Vaporul SS Ancon a făcut prima călătorie de 64 km de-a lungul Canalului Panama, marcând deschiderea cu şase luni înainte de termen a unui pasaj mai scurt, care a schimbat traseele maritime. Canalul, care deschidea un pasaj maritim prin îngusta fâşie de pământ care unea America de Nord cu cea de Sud, a scurtat trecerea din Marea Caraibelor spre Pacific cu 11.300 km.

1916 – A început Războiul de întregire naţională; România a declarat război Austro-Ungariei la 14 august, iar la 15 august armata română a trecut Carpaţii în Transilvania.

1916 – Ofensiva pe frontul Carpaţilor. Trupele de acoperire ale celor trei armate au zdrobit rezistenţele inamice, au pus stăpânire pe trecătorile Carpaţilor Orientali şi Meridionali şi au pătruns simultan în Transilvania.

1892 – A văzut lumina zilei fizicianul Louis Pierre de Broglie, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, pentru descoperirea unui anumit tip de unde, cel care a pus bazele mecanicii ondulatorii, membru al Academiei Franceze (1944), precum şi al Royal Society, decorat cu Medalia Max Planck, răsplătit cu Premiul Kalinga (1952) şi Premiul Albert de Monaco (1932).

1888 – A apărut, la Bucureşti, cotidianul central „Adevărulˮ, considerat cel mai longeviv din istoria presei româneşti, al cărui prim director a fost Alexandru V.Beldiman; a funcţionat până în 1914 şi între 1919-1937. A reapărut între 1946-1951, însă a fost suspendat de regimul comunist.

1771 – S-a născut prozatorul Sir Walter Scott, scriitor prolific şi poet popular în Europa, creator al romanului istoric englez şi european: „Ivanhoeˮ, „Rob Royˮ; primul autor de limbă engleză care a avut o carieră internaţională în timpul vieţii, cu mulţi cititori din întreaga Europă, Australia şi America de Nord.

1769 – A văzut lumina zilei Napoleon Bonaparte, împărat al Franţei, lider politic şi militar al Franţei, unul dintre cei mai străluciţi comandanţi militari din istorie, ale cărui acţiuni au influenţat puternic politica europeană de la începutul secolului al XIX-lea. A contribuit la dezvoltarea şi modernizarea statului francez: codul civil francez (1804) a fost folosit ca model de către celelalte state, inclusiv de România, la elaborarea legislaţiei din 1864.

1714 – Constantin Brâncoveanu, domn al Ţării Româneşti din 1688, cei patru fii ai săi (Constantin, Ştefan, Radu şi Matei), împreună cu sfetnicul său, Ianache Văcărescu, au fost decapitaţi de către turci la Constantinopol, devenind martiri şi prăznuiţi pe 16 august, sub numele de Sfinţii martiri Brâncoveni.

În timpul cât a domnit, Ţara Românească a cunoscut o perioadă de înflorire culturală şi de dezvoltare a vieţii spirituale.

1679 – A fost ticluită de Mitropolitul Moldovei, Dosoftei,  o scrisoare patriarhului Rusiei, Ioakim, prin care ruga să i se trimită o tipografie, „că să ne facem cărţi, pe care eu le-am tălmăcit din greceşte şi slavoneşte pre limba moldovenească, căci puţini sânt aceia care înţeleg limbile cărtureşti”.

1656 – A murit Sfântul Ioan de la Partoş, mitropolit al Timişoarei între anii 1650-1653, făcător de minuni şi înainte văzător cu duhul; a fost canonizat oficial la 6 octombrie 1956, iar prăznuirea lui se face la data de 15 septembrie.

1530 – A fost terminată construcţia bisericii mănăstirii Humor, ctitorie a marelui logofăt Teodor Bubuiog, operă a zugravului Toma de la Suceava.

Leave A Reply

Your email address will not be published.