3 ianuarie 1749, apare la Copenhaga, cel mai vechi ziar din lume, Berlingska Tidende

0 922

106 î.Hr. – S-a născut Cicero, politician și filosof roman (d. 43 î.Hr.)

Marcus Tullius Cicero (n. 3 ianuarie 106 î.Hr. – d. 7 decembrie 43 î.Hr.) a fost un filozof, politician, jurist, orator, teoritician politic, consul și constituționalist roman. El a jucat un rol important în perioada de sfârșit a Republicii romane. Activitatea sa literară și politico-socială s-a concretizat în domenii atât de numeroase, încât Cicero poate fi calificat drept un om universal, homo universalis. El a fost autorul roman care a exercitat cea mai profundă influență asupra literaturii latine și s-a manifestat ca unul dintre cei mai prolifici scriitori, mai prolific chiar decât Seneca și Augustin.

1496:  Leonardo da Vinci testează fără succes o mașină de zburat   

Fascinat de zbor, a realizat studii amănunțite ale zborului păsărilor,

apoi numeroase planuri ale unor „mașini de zburat”, cum le numea, inclusiv un proiect de elicopter. Acesta avea să fie propulsat de eforturile a patru oameni, dar nu ar fi putut funcționa pentru că tot corpul ar fi trebuit să se rotească.

Observând îndelung păsările, da Vinci a realizat mai multe modele de „mașini de zburat”, care imitau natura pe cât posibil. Acesta este unul dintre cele mai cunoscute, semănând mai curând cu un planor al zilelor noastre, doar că aripile se puteau mițca. Modelul avea și un loc pentru pilot, fiind practic o barcă ușoara, cu aripi. Din păcate, nici unul dintre modele nu avea să funcționeze, ceea ce nu
l-a impiedicat pe inventator să continue să caute.

În același registru a realizat și proiectul unui deltaplan. Pe 3 ianuarie 1496 a testat fără succes o asfel de invenție.

1749 – Apare la Copenhaga, cel mai vechi ziar din lume, Berlingska Tidende.

Acest cotidian de centru-dreapta aparţine trustului Berlingske Officin, care publică şi cotidianul de seară B.T. ca şi săptămânalul Weekendavisen. Site-ul său este unul dintre cele mai bune din presa daneză.

1870 – A început construcția podului Brooklyn din New York, Statele Unite.

Podul Brooklyn este unul dintre cele mai vechi poduri suspendate din Statele Unite. Finalizat în 1883, leagă cartierele Manhattan și Brooklyn din New York City, traversând East River. Având 1.825 m lungime , a fost cel mai lung pod suspendat din lume de la deschiderea sa și până în 1903, și primul pod suspendat pe cabluri din sârmă de oțel.

 Construcția podului a fost finalizată în anul 1883, și până în anul 1903 a fost cel mai înalt pod suspendat din lume.

Brooklyn Bridge a devenit, înca de la inaugurarea sa, un simbol important al New Yorkului, fiind recunoscut drept monument național în anul 1964.

Planurile pentru construirea unui astfel de pod începuseră încă din anul 1800. În acea perioadă, Brooklynul semăna mai mult cu un sat, având o populație de 400 000 de locuitori, iar New Yorkul avea un singur cartier – Manhattan, care avea o populație dublă față de cea a Brooklyn-ului. În acest fel podul era cea mai buna opțiune pentru ca Brooklynul să se dezvolte corespunzator, iar populația din Manhattan să se diminueze, migrând spre Brooklyn, podul fiind cea mai bună cale de acces, indiferent de vreme.

Ideea a aparținut lui John Augustus Roebling, imigrant de origine germană, care construise anterior alte poduri suspendate, de mărime mai mică. Acesta a pus foarte mult suflet în proiectarea celui mai mic detaliu, considerând că podul va fi o adevarată operă de artă și un adevărat monument național. În anul 1867 s-a format „The New York Bridge Company”, iar pentru construirea podului, Brooklynul a finanțat cu 3 milioane de dolari, în timp ce New Yorkul a suportat cheltuieli în valoare de doar 1,5 milioane de dolari.

Construcția acestui impresionant pod a durat 14 ani.

De la un capăt la celălalt, Brooklyn Bridge masoară 1825 metri, iar Washington Roebling – fiul lui John Augustus – a creat o parte specială dedicată celor care vor să meargă pe jos sau bicicliștilor.

În anul 1883, lucrările erau aproape de sfârăit. La fiecare capăt, în Manhattan și in Brooklyn, s-au construit două clădiri, iar podul a fost iluminat de 70 de lămpi cu arc electric, în culorile alb și albastru. Chiar înainte de a fi deschis oficial, podul devenise un simbol al întregii regiuni, pentru ca mai târziu să devină simbol național. Oamenii erau impresionați de frumusețea podului.

Pe data de 23 mai 1883, podul a fost inaugurat oficial de către președintele Chester Arthur. Începând de atunci, fiecare persoană putea să traverseze podul, doar după plata unei mici taxe de un penny.

Abia după 15 ani de la terminarea construcției, Manhattanul s-a unit cu Brooklynul, adică a fost atins în totalitate scopul pentru care a fost construit acest pod falnic. Mai mult decât atât, Manhattanul s-a unit și cu Bronx, Queens și Staten Island, pentru a forma Greater New York.

1871:  Henry Bradley brevetează margarina

Principala materie primă din formula originală a margarinei a fost grăsimea de vită, dar în anul 1871, Herny W. Bradley și-a patentat procedeul de fabricare a margarinei ce combină uleiuri vegetale (în principiu ulei de semințe de bumbac) cu grăsimi animale. Lipsa grăsimilor de vită și noile dezvoltări ale lui Boyce și Sabatier în hidrogenarea plantelor au accelerat folosirea metodei lui Bradley. Criza din anii 1930, urmată de Al II-lea Război Mondial, au făcut ca, până în 1945, margarina “originală” să dispară complet de pe piață, iar noile schimbări au facut ca, pâna în 1950, margarina să  fie fabricată în totalitate din uleiuri și grăsimi vegetale.

Margarina este un substitut al untului folosită la coacere și la gătit, sau pentru a o întinde pe pâine. Margarina modernă este realizată din ulei vegetal rafinat și apă, pe când untul este realizat din grăsime de lapte. La fel ca untul, margarina consistă dintr-o emulsie de apă în grăsime și are un conținut minim de grăsime de 80%.

1888 – Este utilizat pentru prima oară telescopul de la Observatorul Lick, având 91 cm în diametru

Observatorul Lick, a Observatorul Astronomic de la Universitatea din California. Se ridică unele 4200 de picioare (1280 m) deasupra nivelului mării, pe vârful Muntelui Hamilton, aproximativ 25 mile (40 km) la est de San Jose. Observatorul, finalizat în 1888, a fost dotat și dat la stat ca o divizie de la Universitatea din California de James Lick (1796-1876), un finanțator american și filantrop.

În 1874, Lick pus în valoare de proprietate $ 3.000.000 în mâinile administratori cu instrucțiuni care $ 700.000 de ar trebui să fie utilizate în achiziționarea și locuințe un telescop puternic, superior și mai puternic decât orice telescop făcut încă. Site-ul Mount Hamilton a fost ales din cauza atmosferei clare.

Atunci când este instalat în anul 1888, de 36-inch (914 mm) lunetă astronomică Observatorului îndeplinit ordinele lui James Lick pentru cel mai mare telescop din lume. Rămâne în utilizarea constantă și în rândul refractoare este al doilea ca mărime doar la 40 de inch (1016 mm) obiectivul construit la Yerkes Observatorul în anii 1890. Telescop majoră Lick este o 120 inch (3048 mm) reflector finalizat în 1959. Alte instrumente includ un 20-inch (508 mm) camera astrograf (un telescop utilizat pentru a determina pozițiile exacte stele) și un 36-inch (914- mm) reflector.

Ajutat de abilitatea unor astfel de astronomi remarcat ca Edward E. Barnard și ES Holden, Observatorul Lick a fost un pionier în observarea și trasarea de stele și galaxii. Barnard a descoperit, de asemenea, unul dintre sateliții lui Jupiter și a fost primul astronom pentru a detecta o cometa de fotografie. Lick astronomii au efectuat studii de stele duble, stele variabile, și propuneri de stele și galaxii.

1892: S-a născut J.R.R. Tolkien, scriitor şi profesor britanic,autorul celebrei trilogii “Lordul Inelelor”,

 Cartea a fost scrisă în 14 ani, iar în anii 60 a dat naștere unui adevărat cult “transatlantic” similar celui creat de Star Trek (“Beowulf: monstri si critici”, “The Silmarillion”); (d.02.09.1973).

John Ronald Reuel Tolkien CBE (n. 3 ianuarie 1892, Bloemfontein, Statul Liber Orange, astăzi Africa de Sud – d. 2 septembrie 1973, Bournemouth, Anglia, Regatul Unit) a fost un scriitor, poet, filolog și profesor de universitate englez, cunoscut cel mai bine pentru cărți fantastice clasice: Hobbitul și Stăpânul Inelelor.

Deși mulți alți autori au publicat lucrări fantasy înaintea lui , imensul succes al Hobbitului și Stăpânului Inelelor când au fost publicate în ediție necartonată în Statele Unite a dus la o popularizare uriașă a genului, și Tolkien este acum considerat „tatăl” literaturii fantastice  Lucrările lui Tolkien au inspirat o serie de multe alte romane și nuvele fantasy și science-fiction. În 2008 The Times l-a pus pe locul 6 în lista celor mai buni scriitori britanici din 1945 încoace.

1936 – A fost alcătuit primul top de muzică pop, pe baza vânzărilor de discuri, publicat de revista „Billboard”, New York.

A fost alcătuit, la 3 ianuarie 1936, primul top de muzică pop, pe baza vânzărilor de discuri, publicat de revista „Billboard” din New York, lider pe piața publicațiilor cu teme muzicale din SUA și din lume. Publicată săptămânal, revista a fost fondată în 1894 și a continuat, de atunci, să informeze publicul despre toate evenimentele petrecute în lumea muzicii. Pentru diversificarea subiectelor, în decembrie 1935, colectivul de redacție a hotărât realizarea unei „parade a hiturilor”.

Sub titlul de „Hit parade”, a fost publicat, la 3 ianuarie 1936, primul top de muzica pop, realizat pe baza vânzărilor de discuri în anul precedent și pe baza frecvenței celor mai ascultate melodii la câteva posturi de radio. Topul cuprindea zece poziții, primul Nr. 1 fiind „I’ll Never Smile Again”, semnat de Tommy Dorsey și interpretat de Frank Sinatra.

Inițiativa redactorilor a fost apreciată atât de mult de cititori, că vânzarea revistei aproape că s-a dublat. Imediat s-a trecut la publicarea topurilor pe unde radiofonice. În 1940, aceeași revistă a început să publice al doilea top, „Music Popularity Chart”, în cadrul căruia figurau cele mai populare melodii ale anului, dar din toate genurile.

1956 – Un incendiu a avariat vârful Turnului Eiffel din Paris.

Incendiul a început în încăperea de transmisie a semnalului de televiziune, potrivit site-ului toureiffel.paris, iar structura din vârful turnului a fost avariată destul de serios.

Lucrările de renovare au durat un an, astfel că în 1957 au fost instalate o nouă platformă și un nou echipament de transmisie tv. În urma reparațiilor, înălțimea totală a turnului a ajuns la 320,75 de metri.

1987 -Celebra cântăreață americană Aretha Franklin a fost inclusă în “Rock and Roll Hall of Fame”, devenind astfel prima femeie din lume care a primit această distincţie

Aretha Franklin (n. 25 martie 1942, Detroit) este o cântăreață, compozitoare și pianistă americancă. Deși cunoscută pentru melodiile ei soul și fiind numită Regina muzicii Soul, cântă de asemenea jazz, blues, R&B, muzică gospel și rock .

Rolling Stone a clasat-o pe primul loc în topul „100 Greatest Singers of All Time”, iar în clasamentul „100 Greatest Artists of All Time” pe locul nouă. A câștigat 18 premii Grammy competitive și două onorifice. Are 20 de single-uri pe locul unu în topul Hot R&B/Hip-Hop Songs și două pe primul loc în Billboard Hot 100: „Respect” (1967) și „I Knew You Were Waiting (For Me)” (1987), un duet cu George Michael. Din 1961, ea a avut un total de 45 de hit-uri în top 40 pe Billboard Hot 100. Între 1967 și 1982 a avut 10 albume R&B pe locul unu mai mult decât oricare altă femeie artist. În 1987, a devenit prima artistă femeie care a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame.

Conform publicației Time, este una dintre cele mai influente femei ale secolului al XX-lea.

Leave A Reply

Your email address will not be published.