Exclusiv❗️ Wagner a început marșul pentru eliberarea Siversk

0 774

Înainte de a începe trebuie să-mi cer scuze și să fac o corecție necesară. Tot ce a însemnat ofensivă pe frontul Soledar-Bahmut, începînd de duminică, a fost misiunea exclusivă a PMC Wagner. Asaltul orașului Soledar, partea cea mai grea și care a însemnat și multe pierderi de vieți omenști a căzut în sarcina PMC Wagner. Și putem spune că Wagner s-a comportat exemplar.

Brigăzile 61 Asalt și 49 Desant aerian ucrainiene care au apărat orașul au constituit numeroase puncte de sprijin de pluton, companie și batalion, luptînd pentru fiecare bloc, stradă sau cartier. Punctele de sprijin au fost grupate în 5 zone ale orașului. Grupul numărul 5, situat în zona gării, a rezistat cel mai mult, asigurînd calea de retragere a ceea ce a mai rămas din cele 2 brigăzi ucrainiene ( vezi Harta 1 ).

Rezultatul ofensivei Wagner înseamnă ocuparea orașului Soledar, a nodului rutier și de cale ferată Krasna Gora, cu zonele adiacente. Totodată au fost neutralizate brigăzile 61,49,24, 128 ucrainiene care vor trebui retrase din dispozitivul de luptă și completate cu personal și tehnică ( vezi harta 2 ).

Dacă generalul Valeri Zalujnîi se aștepta la pierderea Soledar și Krasna Gora, într-un orizont de timp mai îndelungat, manevra făcută de Wagner, l-a surprins total. În loc să continuie înaintarea spre vest, dincolo de calea ferată Seversk-Bahmut, unde era așteptat de Brigăzile 17 și 4 Tancuri ucrainiene, Wagner a schimbat direcția, pornind spre nord, către Siversk, aflat la 15 km de Soledar. Riscul ca rușii să prindă garnizoana de la Siversk într-un cazan a devenit foarte mare. Artileria de mare calibru și MLRS ucrainiană dispusă la Siversk, apără trecerile de pontoane peste rîul Severodonețk. Pe aceste treceri temporare înaintează trupele ucrainiene care atacă Kremina. Distrugerea lor de către ruși ar însemna izolarea și încercuirea a 2-3 brigăzi ucrainiene pe malul de nord a rîului Severodonețk ( vezi Harta 3 ).

Ca să nu cadă în această ambuscadă, Zalujnîi a retras 15 km spre vest Brigăzile 17, 4 Tancuri, 63 Mecanizată, organizînd ultima poziție de apărare, înainte ca orașele Kramatorsk și Sloviansk să fie cucerite de ruși. Sperînd ca astfel să atragă trupele ruse aici și să le schimbe direcția de deplasare spre Siversk ( verzi Harta 4 ).

Ce concluziii putem trage după bătălia pentru Soledar ?

1.Orașul a fost cucerit de compania de mercenari ruși Wagner. Nu de armata regulată rusă. Prin urmare Wagner s-a dovedit superior trupelor ucrainiene, care tocmai s-au întors de la „hiper profesionalizare” în Anglia.

2.Dispozitivul de apărare al Soledar a fost alcătuit din 2 brigăzi ușoare de desant ucrainian, fără artilerie și blindate. În schimb, s-au plantat câmpuri de mine ca la balamuc. Ca și când n-ar fi știut că rușii au sisteme UR-77 de deminare foarte eficiente care le dezamorsează în 15 minute.

3.Contra-atacurile au lipsit sau au fost date după ce Wagner controla orașul. Generalii NATO care au condus apărarea ucrainienilor s-au dovedit niște nulități în fața Wagner. La fel ca și creațiile lor plantate în funcții de generali în România, despre care am mai vorbit.

Leave A Reply

Your email address will not be published.