EXPOZIȚIE “VESTIGII ISTORICE” DE LA POMPEI EXISTENTE ÎN COLECȚIA O.GOGA

0 782

La 24 august 79 după Hristos, în jurul orei 13.00, Muntele Vezuviu (situat în apropierea orașului Napoli) a eliberat un nor mortal de materiale piroclastice și gaze la o înălțime de 33 de kilometri, evacuând lavă, piatră ponce și cenușă vulcanică la o rată de 1,5 milioane de tone pe secundă și degajând o cantitate de energie termală de 100.000 de ori mai mare decât cea din bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki.

Constituind una din cele mai catastrofale din istoria europeană, tragedia de la Pompei a distrus și a îngropat sub cantități masive de materiale piroclastice și de tuf mai multe așezări romane (inclusiv Pompei și Herculaneum) și a provocat zeci de mii de victime, dând numele tipului vezuvian de erupție vulcanică.

Cadavrele locuitorilor acestor orașe decedați în urma asfixierii au fost acoperite de cenușă, aceasta întărind și păstrând conturul corpurilor care, după descsompunere, lăsaseră în urmă un soi de mulaj.

Descoperind aceste mulaje, arheologii au umplut spațiile goale cu ghips, relevând în detaliu pozițiile în care muriseră victimele vulcanului. Pentru arheologi, simplele mărturii ale vieții de zi cu zi în Pompey au o valoare identică celei a statuilor și a frescelor.

Abia în 1982 au fost descoperite la Herculaneum primele rămășițe umane, sutele de schelete descoperite purtând urmele moarții oribile de care avuseră parte.

Având aceceași origine, expoziția “Vestigii istorice”, însumând piesele de la Pompei existente în colecția Muzeului nostru , poate fi vizitată în perioada 15.02.2023 – 31.03.2023.

Leave A Reply

Your email address will not be published.