25 martie, (✝) Buna Vestire

0 1.567

Sărbătoarea Bunei Vestiri, relatată de Sf. Evanghelist Luca , așează înaintea creștinului un eveniment de o importanță majoră și anume , vestea mântuirii prin nașterea lui Hristos din Fecioara Maria.

Începând cu secolul IV , a fost sărbătorită la 25 Martie , căci de la 25 Martie și până la 25 Decembrie , când prăznuim Nașterea Domnului , se împlinesc cele 9 luni depline ale sarcinii . Sinodul VI ecumenic , prin Canonul 52 prescrie că această sărbătoare să fie cinstită prin Liturghie deplină , iar ca bucuria acestei sărbători să se resimtă la întreaga lume , să se facă dezlegare la vin și pește după cum afirmă Sf. Nichifor Marturisitorul ( + 818 ) care spune așa :

” De s-ar întâmpla Buna Vestire în Joia cea Mare sau în Vinerea cea Mare , nu păcătuim dacă gustam vin și pește „.

În această zi se unește divinul cu umanul , Domnul Iisus Hristos – Fiul lui Dumnezeu , este purtat în pântece de o creatură a Sa. El Cel neîncăput de Univers , va lua chip de rob , om făcându-se pentru noi si pentru a noastră mântuire.

Din dragoste pentru om , Dumnezeu se smerește pentru ca pe noi, oamenii, să ne ridice din robia păcatului și a morții. Cei ce îndrăznesc să spună tot felul de lucruri rele la adresa Maicii Domnului ar trebui să revadă și să recitească cu multă luare aminte acest dialog.

Cu multă delicatețe Fecioara Maria a rostit : ” Iată roaba Domnului ! Fie mie după cuvântul Tău „. Amin.

Leave A Reply

Your email address will not be published.