27 aprilie 1791, s-a născut Samuel Finley Breese Morse inventatorul alfabetului morse și a aparatului electromagnetic pentru telegrafie

0 776

2005 – Cel mai mare avion construit vreodată, Airbus A380, a efectuat primul său zbor decolând din Toulouse, Franța.

2002 – Echipa masculină de seniori a României a devenit campioană europeană la gimnastică, cu ocazia desfășurarii celui de-al 25-lea Campionat European.

1993 – A avut loc inaugurarea oficială a activităţii Consulatului onorific al României la Anvers (Belgia), prima instituţie de acest fel deschisă de România într-o ţară europeană după cel de-Al Doilea Război Mondial.

1990 – Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti a aprobat tricolorul ca drapel de stat. Lui Gheorghe Ghimpu i-a revenit meritul de a înălţa tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente clădirea Preşedenţiei Republicii Moldova.

Liderul Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu (fratele lui Gheorghe Ghimpu), şi-a amintit că Gheorghe Ghimpu, cel care a arborat primul tricolor pe clădirea Parlamentului, a umblat cu drapelul mai multe zile, înfăşurat de corp, aşteptând cu nerăbdare ziua când urma să-l arboreze.

Scriitorul şi deputatul Ion Hadîrcă a comunicat ulterior că atunci când a arborat tricolorul la 27 aprilie deasupra Parlamentului, nu pricepeam de ce îşi risca viaţa ridicându–se la nişte înălţimi ameţitoare. Mai târziu, am înţeles că numai Gheorghe Ghimpu putea face acest lucru. Sunt puţini în lumea celor drepţi care ar fi trăit o asemenea clipă în viaţa lor.

La 23 aprilie 2010, Parlamentul R. Moldova a decis ca ziua de 27 aprilie să fie declarată drept Ziua drapelului de stat.

1972 – A fost inaugurat Muzeul „Curtea Veche” de la Palatul Voievodal Bucureşti.

1972 – A murit Francis Nwia Nkrumah ( Kwame Nkrumah, n. 21 septembrie 1909), unul dintre cei mai influenți oameni politici ai mişcării Pan-Africane ai secolului al XX-lea, conducător al Ghanei și al statului precedent, fosta colonie britanică, Coasta de Aur, din 1952 până în 1966.

1948 – Liderul comunist român Lucrețiu Patrașcanu a fost arestat din ordinul lui Gheorghiu -Dej, sub acuzația falsă de complot, împreună cu Lena Constante, Elena Patrașcanu, Bellu Zilber, Harry Brauner.

1940A fost înfiinţat, la Auschwitz (numele german al localităţii poloneze Oswiecim, la vest de Cracovia), cel mai mare lagăr de exterminare nazist; primul transport de prizonieri politici polonezi a fost adus la 14.VI.1940; din 1942 a devenit centrul principal de exterminare a evreilor din întreaga lume; supravieţuitorii au fost eliberaţi de soldaţii sovietici la 27.I.1945.

1931 – George Enescu a terminat orchestrația operei „Oedip”, creație pe care a dedicat-o Mariei Rosetti-Tescanu.

1919 – În sala Palatului Sfatului Ţării a fost convocată Adunarea generală a Partidului Ţărănesc Basarabean din România. Pe lângă celelalte puncte supuse dezbaterii, adunarea a ales Comitetul Central din 17 membri: Pantelimon Halippa, D. Ciugureanu, Ion Inculeţ, V. Bîrcă, Ştefan Ciobanu, N. Bivol, Ion Pelivan, Ion Buzdugan, Anton Crihan, P. Erhan, Ştefan Holban, I. Ioncu, V. Mîndrescu, M. Minciună, Gherman Pîntea, N. Secară şi N. Suruceanu.

1876 – În România s-a format un guvern liberal prezidat de Emanoil (Manolache) Costache Epureanu.

1872 – A murit Ion Heliade-Rădulescu, scriitor, traducător, lingvist, publicist şi om politic; primul preşedinte al Academiei Române (1867-1870); animatorul mişcării culturale româneşti paşoptiste; unul dintre iniţiatorii (1827) Societăţii Literare şi ai Societăţii Filarmonice (1833); întemeietor al presei din Ţara Românească: Curierul românesc (1829), prima gazetă în limba română apărută în ţară, Muzeu naţional (1836), Curier de ambe sexe (1837), care promova debuturile şi traducerile, precum şi valorificarea creaţiei literare.

1865 – În SUA, nava cu aburi Sultana, purtând 2.300 de pasageri, a explodat și s-a scufundat în Mississippi, omorând 1.700 de oameni.

1818 – Împăratul rus Alexandru I a sosit la Chişinău, unde a semnat un nou regulament de administrare a Basarabiei ţariste, cunoscut sub denumirea Aşezământul obrazovaniei oblastiei Basarabiei (Aşezământul constituirii regiunii Basarabia).

1791 – S-a născut Samuel Finley Breese Morse, pictor și inventator american, a realizat, în anul 1837, un aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840 și a inventat, în 1838, alfabetul care-i poartă numele, folosit și în prezent.

Samuel Morse a creat alfabetul Morse, în care literele sunt reprezentate prin combinații de semnale scurte și lungi, în jurul anului 1838. El a identificat literele cel mai des folosite și le-a asociat semnale scurte (pentru e, un singur punct); celor mai puțin folosite (de exemplu q), le-a asociat semnalele cele mai lungi.

Alfabetul inventat de Morse a simplificat trimiterea de mesaje telegrafice, acestea putând fi scrise sub forma de puncte și linii sau semnalizat cu lumini intermitente sau cu semnale radio. Apelul internațional de pericol, SOS – 3 puncte, 3 linii, 3 puncte – a fost introdus în 1912, la 40 de ani după moartea lui Morse.

1759 – A venit pe lume Mary Wollstonecraft, scriitoare britanică, filosof și feministă.

Mary Wollstonecraft a scris nuvele, tratate, o istorie a Revoluției Franceze, o carte de conduită și o carte pentru copii. Wollstonecraft este cunoscută mai ales pentru cartea A Vindication of the Rights of Woman (1792), în care argumentează că femeile nu sunt inferioare bărbatului, doar par a fi din cauza educației slabe.

Ea a sugerat ca atât femeile, cât și bărbații să fie tratați ca ființe raționale și își imagina o ordine socială bazată pe rațiune.

Mary Wollstonecraft, feministă britanică, este socotită prima teoreticiană a feminismului iluminist, sub influența radicalismului democratic a lui Rousseau și a întregii mișcări teoretice pentru drepturile universale ale omului și cetățeanului.

Este socotită drept o veritabilă pionieră a feminismului modern, în plan intelectual. Lucrarea sa de mare notorietate și influență este A Vindication of the Rights of Woman (O revendicare a drepturilor femeii), 1792. Această lucrare a apărut cu 50 de ani înainte de mișcarea femeilor pentru sufragiu universal. Ideile cuprinse în A Vindication se înscriu în tradiția liberală inaugurată de J. Locke, accentuând pe egalitatea în drepturi a femeilor cu bărbații în: educație, în fața legii, în politică. Femeile trebuie tratate ca ființe pe deplin umane și educate ca viitoare cetățene.

Toată opera lui Wollstonecraft are accente amar-polemice împotriva modului în care, teoreticienii „luminați” ai iluminismului continuă să contribuie la încarcerarea femeilor în funcțiile lor sexual-reproductive, eliminându-le ca subiecți politici. Mintea femeilor este, în astfel de perspective sexiste, subordonată corpului. Spiritului femeiesc îi este refuzată libertatea.

Tratată ca o radicală periculoasă (subminarea tradiției sănătoase), Mary Wollstonecraft a fost atacată în repetate rânduri de conservatorii britanici. Din cauza proastei reputații creată de aceștia, lucrările ei au fost ignorate (ocolite) o lungă vreme chiar de mișcarea feministă britanică (până în jurul lui 1880).

1667 – Poetul John Milton (n. 9 decembrie 1608 – d. 8 noiembrie 1674), sărac și orb, a fost nevoit să vândă drepturile de autor pentru poemul Paradisul pierdut, pentru suma de 10£.

1521 – Exploratorul Ferdinand Magellan a fost ucis de baștinașii insulei Mactan, Filipine, conduși de şeful local Lapu-Lapu.

La 16 martie 1521, Magellan a văzut munții din Samarul de astăzi în timpul unei tentative de a găsi o rută spre vest către insulele Moluccas. Acest eveniment a marcat sosirea primilor europeni în arhipelag. A doua zi, Magellan a poruncit oamenilor săi să-și ancoreze corăbiile pe malurile Insulei Homonhon. Acolo, el s-a împrietenit cu Rajah Kulambu și cu Rajah Siagu, căpetenia de pe Insula Limasawa, care l-au condus către Cebu. El și regina sa au fost botezați în religia creștină catolică, luându-și numele creștine Carlos (în cinstea regelui Carol al Spaniei, și Juana (în cinstea mamei regelui). Pentru a comemora evenimentul, Magellan i-a dăruit Juanei Santo Niño, o imagine a copilului Iisus, ca simbol al noii lor alianțe. Ca rezultat al influenței lui Magellan pe lângă Rajah Humabon, s-a dat ordin căpeteniilor din apropiere să furnizeze fiecare provizii pentru vase și să se convertească la creștinism.

Majoritatea căpeteniilor s-au conformat. Datu Lapu-Lapu, una dintre cele două căpetenii de pe insula Mactan, a fost însă singurul care s-a opus. Lapu-Lapu se convertise recent la islamism și a refuzat să accepte autoritatea lui Rajah Humabon în problemele astea.

Magellan a desfășurat patruzeci și nouă de oameni în armuri cu săbii, topoare, scuturi, arbalete și puști, și a plecat spre Mactan în dimineața de 28 aprilie. Din cauza ieșiturilor stâncoase și din cauza coralilor de lângă țărm, soldații creștini nu au putut debarca pe Mactan. Obligat să ancoreze departe de țărm, Magellan nu a reușit să-și îndrepte puterea de foc a vaselor împotriva războinicilor lui Datu Lapu-Lapu, care erau în număr de peste 1.500.

Mulți dintre războinici l-au atacat pe Magellan; el a fost rănit în braț cu o suliță și în picior cu un kampilan. Cu acest avantaj, oamenii lui Lapu-Lapu l-au ajuns și l-au ucis. A fost înjunghiat și apoi hăcuit cu sulițele și săbiile.

Mai mulți dintre oamenii lui Magellan au murit în bătălie și mai mulți băștinași convertiți la creștinism care veniseră în ajutorul lor au fost uciși de războinici și soldați.

Unii dintre soldații care au supraviețuit bătăliei și s-au întors la Cebu au fost otrăviți în timp ce participau la un ospăț organizat de Humabon. Locul lui Magellan în funcția de comandant al expediției a fost luat de Juan Sebastián Elcano, care a ordonat plecarea imediată după trădarea lui Humabon. Elcano și flota lui s-au îndreptat spre vest și au revenit în Spania în 1522, terminând primul ocol al lumii.

Leave A Reply

Your email address will not be published.