13 mai 1950, s-a născut Stevie Wonder, cântăreț, compozitor, multi-instrumentist și producător american
2005 – A avut loc Masacrul de la Andijan.
Timp de câteva săptămâni, în 2005, bărbaţi, femei şi copii din Uzbekistan au participat la manifestaţii pasnice antiguvernamentale în oraşul Andijan. Forţe ale Ministerului de Interne şi ale Serviciului Naţional de Securitate din Uzbekistan au încercuit piaţa din centrul oraşului şi au deschis focul asupra mulţimii. Estimările privind numărul celor ucişi variază de la 187, cifra comunicată de oficiali ai guvernului, şi 5.000 de oameni, dar cele mai multe rapoarte estimează câteva sute de morţi.
Un dezertor din serviciul secret al Uzbekistanului a susţinut că au fost ucişi 1500 de oameni. Cadavrele celor mai mulţi dintre cei care au murit în urma masacrului ar fi fost aruncate în gropi comune.
În acea seară, la Andijan, au fost ucise aproximativ 500 de persoane.
Guvernul uzbek a declarat că ziariştii occidentali au denaturat adevărul, dar înregistrarile apelurilor telefonice nu pot fi negate.
1981 – A avut loc tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea, de către turcul Mehmet Ali Ağca.
În Piaţa Sfântul Petru de la Vatican, cu puţin timp înainte de începerea slujbei, Papa Ioan Paul al II-lea a fost împuşcat de Mehmet Ali Agca, un turc în vârstă de 23 de ani.
Atentantul, care s-a soldat cu rănirea gravă a Papei Ioan Paul al II-lea, s-a petrecut în timp ce acesta se deplasa cu papa-mobilul prin mulţimea de credincioşi care aştepta începerea slujbei.
Atacatorul a tras patru focuri de armă în suveranul pontif, însă doar două gloanţe l-au atins: unul a intrat în abdomen, iar un altul în braţul stâng. Celelalte gloanţe au rănit două femei.
Oamenii au reuşit să îl imobilizeze pe turc înainte să fie prea târziu. Papa Ioan Paul al II-lea a fost transportat de urgenţă la spital, unde a fost supus unei operaţii.
La proces, atacatorul şi-a recunoscut vinovăţia şi a declarat că a acţionat de unul singur. În iulie 1981 a fost condamnat la detenţie pe viaţă. Dovezi ulterioare au indicat că atentantul a fost pus la cale de serviciile secrete sovietice KGB-iste şi de cele bulgare.
Papa Ioan Paul al II-lea l-a iertat pe Mehmet Ali Agca, în 1983, vizitându-l în închisoarea în care îşi ispăşea pedeapsa.
1977 – Biserica romano-catolică a aprobat căsătoriile bărbaţilor care şi-au făcut operaţii de vasectomie.
1960 – A avut loc prima ascensiune a vârfului Dhaulagiri, Nepal, cel de-al şaptelea munte ca înălţime din lume.
1950 – S-a născut Stevie Wonder, cântăreț, compozitor, multi-instrumentist și producător american
În anul 1961, la vârsta de 11 ani, Wonder a fost descoperit cântând la colțul unei străzi de către o rudă a trupei The Miracles, Ronnie White, care a făcut mai târziu cunoștință cu Wonder. White l-a adus pe Wonder și pe mama sa la Motown Records. Impresionat de tânărul muzician, șeful executiv de la Motown, Berry Gordy i-a făcut un contract cu Motown Records cu numele de Little Stevie Wonder (Micuțul Stevie Minune). Înainte de a semna, producătorul Mickey Stevenson i-a dat numele de scenă lui Wonder, după ce a spus „This boy is a wonder” (băiatul ăsta este o minune). Apoi, acesta a înregistrat hitul „I Call It Pretty Music, But Old People Call It Blues” (Eu o numesc muzică drăguță, dar oamenii bătrâni o numesc blues), care a fost lansat în anul 1961. Wonder și-a lansat primele sale două albume, The Jazz Soul of Little Stevie Wonder și Tribute to Uncle Ray, în anul 1962, dar nu a avut mult succes.
La vârsta de 13 ani, Wonder a avut un hit mare, „Fingertips (Pt. 2)”, apărut în anul 1963, este un single luat de pe o înregistrare live de la Motown, introdusă apoi în albumul Recorded Live: The 12 Year Old Genius (Înregistrări Live: Geniul De 12 Ani). Acest cântec, în care Wonder cânta cu vocea și armonica, iar tânărul Marvin Gaye la tobe, a fost nr. 1 în topurile SUA de muzică pop și R&B și l-a lansat în ochii publicului.
În anul 1964, Stevie Wonder și-a făcut debutul în film, jucând în filmul Muscle Beach Party în rol propriu, ca „Little Stevie Wonder”. S-a întors în continuarea acestuia lansată mai târziu cu 5 luni, Bikini Beach. A cântat în ambele filme piesele „Happy Street” și „Happy Feelin'(Dance and Shout)”.
Renunțând la „Micuțul” din porecla sa, Wonder a mai avut câteva hituri la mijlocul anilor 1960, printre care și „Uptight (Everything’s Alright)”, „With a Child’s Heart” și „Blowin’ in the Wind”, un cântec al lui Bob Dylan, cântat de Wonder și mentorul său, Clarence Paul. Apoi, Wonder a început să lucreze ca și compozitor la Motown și a compus cântece atât pentru el, cât și pentru colegii săi, incluzând și „Tears of a Clown”, un hit care a ajuns pe locul 1, cântat de The Miracles.
În anul 1968 a înregistrat un album cu piese instrumentale de jazz/soul, majoritatea fiind de armonică, lansat sub pseudonimul (și titlul) Eivets Rednow, care este „Stevie Wonder” citit invers. Albumul nu a atras prea multă atenție, iar singurul său single, „Alfie” a ajuns doar pe locul 66 în topul SUA al muzicii pop. Wonder a avut câteva hituri între anii 1968 și 1970, cum ar fi „I Was Made To Love Her”, „For Once In My Life” și „Signed, Sealed, Delivered I’m Yours”. În septembrie 1970, Wonder s-a căsătorit cu Syreeta Wright, secretară formală și compozitoare la Motown. Pentru următorul său album, Where I’m Coming From, nevasta sa, Syreeta l-a ajutat cu câteva aspecte de producție, cu permisiunea lui Gordy. Albumul nu a avut succes. La aniversarea sa de 21 de ani, pe data de 21 mai 1971, contractul său cu Motown a expirat.
În anul 1970, Wonder a cântat la mai multe instrumente în hitul „It’s a Shame” pentru trupa The Spinners. Contribuția sa avea rolul de a arăta talentul său și de a ajuta la negocierile cu Gordy.
Cântecele lui Wonder sunt foarte cunoscute pentru că sunt greu de cântat. Are un simț al armoniei foarte dezvoltat și folosește note extinse în compozițiile sale. Multe din melodiile sale au schimbări bruște și imprevizibile. În cadrul festivității American Idol din Hollywood, Randy Jackson, care era membru al juriului, a menționat de mai multe ori gradul înalt de dificultate ale cântecelor sale. Unele din cele mai cunoscute cântece ale sale sunt cântate în chei, ceea ce este mai mult specific jazz-ului decât la muzica rock sau pop.
1946 – Yehudi Menuhin, violonist american (naturalizat britanic în 1985) a susţinut, la Bucureşti (în sala Aro), şase concerte alături de profesorul său, George Enescu.
Pe 13 şi 15 mai, Enescu l-a acompaniat pe Menuhin la pian, pe 18 mai au cântat amândoi la vioară, iar concertele din zilele de 14, 17 şi 20 mai au fost dirijate de George Enescu.
1930 – A murit Fridtjof Nansen, explorator polar, naturalist şi om politic norvegian; cunoscut pentru expediţiile sale spre Polul Nord: a condus expediţia pe schiuri care a traversat partea de sud a Groenlandei, în 1888; a organizat o expediţie în Arctica, între anii 1893 şi 1896, pe vasul Fram; după 1918 a lucrat în instituţiile Ligii Naţiunilor (s-a ocupat cu repatrierea prizonierilor şi cu problemele refugiaţilor); a primit Premiul Nobel pentru pace pe 1922.
În anii de școală a avut mari posibilități să studieze în nenumăratele domenii ce îl interesau. În casa spațioasă de la Store Frøen, a petrecut o copilărie fericită, împreună cu fratele său Alexander și cu câțiva frați și surori vitrege.
Nansen a fost învățat de mic cu valoarea muncii serioase și a disciplinei. O hrană modestă și un trai simplu este ceea ce obișnuiau locuitorii de la Store Frøen.
Capacitatea specială a tânărului Nansen în multe domenii de activitate a devenit repede evidentă. Copil fiind, erau remarcabile curiozitatea lui avidă și hotărârea de a cunoaște cât mai multe. Mai apoi, ca tânăr, a fost un foarte bun patinator și schior. A câștigat de douăsprezece ori consecutiv titlul de campion național la schi fond, iar la 18 ani a dobândit recordul mondial la patinaj viteză pe distanța de o milă. Aceste activități sportive i-au asigurat forma fizică, vitalitatea și puterea de rezistență de mare folos în încercările sale ulterioare.
Sfera de perocupări a lui Nansen era așa de largă, iar înzestrarea sa nativă atât de bogată, încât, odată student la Universitatea din Christiania, i-a fost greu să aleagă domeniul predilect. Cu toate că ar fi preferat fizica ori matematica, el a considerat că studiile în domeniul zoologiei îi vor permite să petreacă mai mult timp în aer liber, așa că a ales această disciplină.
Pasiunea lui Nansen de-o viață pentru nordul îndepărtat s-a aprins în anii studenției, când la sugestia unui profesor, în 1882, s-a îmbarcat pe vasul Viking ce naviga pe Oceanul Arctic. Nansen urma să facă notații asupra vânturilor, curenților oceanici, mișcării ghețurilor și vieții animalelor. Și-a îndeplinit bine misiunea, după cum i-a dictat firea lui ce nu admitea compromisul. A făcut observații științifice de valoare, consemnate într-un număr mare de note bogat ilustrate de schițe excelente.
1929 – În România s-a emis un Decret prin care au fost iertate toate infracțiunile politice încercate sau săvârșite de către cetățeni români până la 2 decembrie 1928.
Decretul a fost completat prin Legea pentru amnistie din 6 iunie și Decretul din 11 iunie, prin care erau grațiate toate infracțiunile politice săvârșite în intervalul 8 mai – 6 iunie 1929.
1926 – A avut loc primul zbor în balon peste Polul Nord.
Américanul Lincoln Ellsworth, norvegianul Roald Amundsen, italianul Umberto Nobile, alături de alţi 12 membri ai echipajului, au survolat cu dirijabilul Norge, Polul Nord.
1917 – Trei copii cu vârste între 7 şi 10 ani (Francisco, Lucia şi Jacinta) din Fatima, un mic oraş portughez situat la nord de Lisabona, au fost martorii unei apariţii luminoase în timp ce erau cu oile la păscut.
Apariţia luminoasă s-a repetat de 13 ori în intervalul mai – octombrie; copiii au realizat că este vorba de Fecioara Maria, care le-a împărtăşit trei secrete şi i-a însărcinat să le transmită Papei.
În 1930, aceste viziuni au fost recunoscute de Biserica Romano-Catolică, iar în locul respectiv s-a ridicat o biserică, Fatima devenind un important loc de pelerinaj pentru creştini.
1888 – În Brazilia s-a dat Legea abolirii sclaviei, cunoscută şi sub denumirea de „Legea de aur” (Lei Áurea).
1864 – A fost adoptată Legea pentru concesionarea drumurilor de fier ale României din partea de dincoace de Milcov către W.H.Ward, Thomas Barkley și asociații lor.
1860 – Bătălia de la Catalafim: trupele conduse de Giuseppe Garibaldi au înfrânt armata regatului Neapole.
În 1861, trupele lui Garibaldi au cucerit Sicilia și Neapole, care s-au unit astfel cu regatul Sardiniei și Piemontului.
În anul 1861, întreaga Italie, cu excepția Romei (aflată sub autoritatea Papei) și a Veneției (rămasă sub control austriac), a fost unificată.
1860 – A fost adoptată legea cu privire la principiile şi la modul de desfăşurare a instrucţiei în armata Principatelor Unite, care „vor fi de acum înainte uniforme”.
1806 – A murit Samuil Micu, cărturar iluminist, filolog şi traducător; unul dintre reprezentanţii de seamă ai Şcolii Ardelene; nepot al episcopului Inochentie Micu, prin grija căruia familia a fost înnobilată sub numele germanizat Klein; autor al primei gramatici tipărite a limbii române (Elementa linguae daco-romanae sive valachicae, în colaborare cu Gheorghe Şincai).
A redactat o serie de lucrări cu caracter istoric și lingvistic, prin care urmărea să informeze pe învățații străini despre originea romană a poporului și a limbii române, despre continuitatea românilor pe teritoriul fostei Dacii și, influențat de iluminism, a militat, în opera sa, pentru egalitatea în drepturi a românilor cu celelalte națiuni din Transilvania, pentru înlăturarea iobăgiei, numărându-se în mod firesc printre autorii cunoscutului memoriu oficial numit Supplex, din 1791.
Autor de lucrări teologice și cuvântări, a tradus din Sfinții Părinți răsăriteni, a dat o nouă traducere a Bibliei, în 1795, a doua tipărită în românește, după Biblia de la București (cea a Episcopului Petru Pavel Aron, din 1760-1761, a rămas în manuscris până în anul 2005), și a fost unul din apărătorii vechilor rânduieli și tradiții răsăritene în cadrul Bisericii Române Unite cu Roma, ridicându-se împotriva încercărilor de centralizare ale episcopului Ioan Bob.
1607 – Au fost puse bazele primei colonii englezeşti în Lumea Nouă, de către căpitanul John Smith şi un batalion de soldaţi debarcaţi în Virginia, la Jamestown.
1476 – După strălucita victorie de la Vaslui (10 ianuarie 1475) repurtată de Ștefan cel Mare al Moldovei, însuși sultanul Mehmed al II-lea Cuceritorul a pornit cu oastea din Adrianopol și a deschis marea campanie împotriva Moldovei.
În primăvara 1475, Veneția a încheiat pacea cu imperiul Otoman, acesta primind răgazul necesar pentru operațiuni militare la Marea Neagră. Mehmed II-a, Cuceritorul Constantinopolului, a atacat Crimeea genoveză, cucerind pe rând cetățile Caffa, Tana și Mangop, iar Hanul Crimeei a devenit dependent de Poartă.
Astfel, la 1476, tătarii au atacat Moldova din est, iar însuși sultanul a condus armata otomană din sud. Ștefan cel Mare a fost nevoit să permită grosului armatei formate din răzeși să-și apere casele de tătari rămânând cu armata de curte în fața inamicului principal. Urmă să aibă loc Bătălia de la Valea Albă (Bătălia de la Războieni), la 26 iulie 1476. Scopul atacului otoman, susținut și de tătari, era preluarea cetăților Chilia și Cetatea Albă și înlocuirea lui Ștefan cu alt domnitor loial Imperiului.
Ștefan cel Mare a solicitat ajutor militar țărilor creștine ale Europei, dar majoritatea lor au refuzat. Polonia a păstrat neutralitatea, fiind amenințată de otomani. Unicul ajutor a venit de la Matei Corvin, regele Ungariei.
Oastea sutanului număra 150 000 oameni, din care 90 000 luptători, la care se adăugau 12 000 de munteni ai lui Laioltă Basarab și forțele tătărești de 30 000 călăreți. Tuturor le se opune oastea moldavă a lui Ștefan cel Mare, numărând 40 000 de oșteni.
Oastea sultanului a urmat itinerarul Adrianopol-Varna-Dobrogea-Vadul Obluciței. Înaintarea pe teritoriul Moldovei a început la 10 iulie 1476, pe direcția Prut-Siret-Suceava. Din cauza inferiorității mari de forțe, Ștefan, rămas doar cu 10 000 boieri, s-a retras, satele din calea dușmanului fiind părăsite și ogoarele arse.
La 25 km nord-vest de Roman, pe un platou împădurit, Ștefan a organizat o tabără întărită cu un șanț, val de pământ și trunchiuri de copaci. Un obstacol de model husist a fost executat din carele oștirii legate între ele la adăpostul cărora se trăgea cu tunurile în otomani. Prin această amplasare a liniei de apărare, Ștefan își asigura o cale de retragere în Transilvania.
Bătălia a durat 2 zile, după care Ștefan cu oastea s-a retras în pădure, pierzând 200 morți și 800 prizonieri, în schimb otomanii au pierdut 30 000 oameni. Bătălia a fost câștigată de sultan, dar acesta nu a putut nimici oastea Moldovei.
Garnizoanele Cetăților Neamț, Suceava și Hotin au reușit să respingă atacurile otomane.
Ștefan a refăcut o armată de 16 000 oșteni și a hărțuit otomanii până la retragerea sultanului peste Dunăre, o parte din prăzi fiind recuperată.