Bătălia pentru resurse și bani naște monștri! Acționarii ENEL, BlackRock, JP Morgan, McKinsey, stăpânii financiari ai noii Ucraina!!!
Așa cum spuneam în episoadele anterioare acționarii ENEL au o forță financiară incredibilă. Aceste entități dețin acțiuni la multe companii care gestionează active la bănci cu nume pe piața financiară mondială, controlează acțiuni la companii din industria alimentară dar și la companii care activează în domeniul gestionării resurselor. O analiză a Forumului Mondial de la Davos arată că Ucraina are nevoie de 1 trilion de dolari pentru a se reconstrui. Șeful Black Rock, Larry Fink a lansat la rândul său această cifră anul trecut în timpul unei discuții cu președintele Zelenski.
CEO-ul, a cărei companie gestionează active de 10.000 de miliarde de dolari, a prezis că sancțiunile impuse Rusiei vor determina guvernele țărilor implicate să își schimbe radical modul de abordare a politicilor economice. Și bineînțeles, Black Rock, JP Morgan sau Goldman sunt gata să sprijine financiar aceste schimbări radicale care vor avea loc în plan economic.
(FOTO: Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, a avut o întâlnire cu conducerea celei mai mari companii de administrare a activelor din lume — BlackRock. Părțile au discutat detaliile creării unui fond de investiții pentru restabilirea economiei Ucrainei cu implicarea capitalului public și privat.)
Fink a spus într-o scrisoare trimisă acționarilor la finele anului trecut că în acest moment guvernele examinează dependența lor de alte națiuni. Atât Fink cât și aliații săi recunosc că fenomenul de globalizare ”pe care am experimentat-o în ultimii 30 de ani s-a terminat odată cu acțiunea Rusiei”. Grupul de la Davos este de acord cu șeful BlackRock iar noua tendință a occidentului este de a rezolva problema dependenței de China. Nu de puține ori am auzit nume cunoscute din spațiul economic mondial, CEO al multinaționalelor sau lideri de state occidentale că este necesar ca Rusia să piardă războiul. Care este miza?
CNN scria recent că Fink se bucură de faptul că noua rotiță a viziunii sale economice s-a pus în mișcare din momentul în care s-a anunțat că este pandemie la nivel global.
”La începutul pandemiei, țările s-au luptat pentru a-și asigura echipamentele de protecție și echipamente medicale toate fabricate în China. Când economiile s-au deschis și cererea a crescut au apărut blocaje în lanțul de aprovizionare. Lipsa de cipuri semiconductoare, în special, a afectat industriile în ultimul an, de la producători de automobile la companii de tehnologie. Pe termen mai lung, cred că evenimentele recente vor accelera de fapt trecerea către surse mai verzi de energie în multe părți ale lumii. Iar noi suntem aici ca sa ajutăm”, a scris Fink.
Revenind la Ucraina, Zelenski a spus ca reconstrucția țării va fi un semnal puternic pentru întărirea climatului investițional. ”Este important nu numai pentru oamenii noștri, societatea noastră, ci și pentru afaceri, antreprenorii din străinătate. Astăzi este un moment istoric pentru că, nu am avut niciodată în istorie cazuri de investiții atât de mari în Ucraina. Suntem mândri că putem iniția un astfel de proces”, a spus șeful statului după discuția cu CEO BlackRock.
Charles Hatami, care supraveghează BlackRock FMA în calitatea sa de șef global al Grupului de investitori financiari și strategici (FSIG), a declarat: „BlackRock este onorat să ajute, oferind consiliere guvernului ucrainian cu privire la lansarea Fondului de dezvoltare al Ucrainei. Reconstrucția țării va crea o oportunitate semnificativă pentru investitori de a participa la reconstruirea economiei. Provocarea investițională cu care se confruntă Ucraina în următorii ani va fi enormă și doar prin cooperarea strânsă a capitalului public și privat vom putea aborda dimensiunea de finanțare necesară.”
Charles Hatami este director general la BlackRock, Inc. și este șef al Grupului de consultanță pentru piețele financiare din 30 iunie 2017.
Hatami oferă consiliere imparțială deținătorilor de expuneri complexe la riscuri, inclusiv instituții financiare, entități guvernamentale , băncile centrale și alți participanți la piețele de capital publice și private. A fost co-șef al grupului de consultanță pentru piețele financiare din regiunea Europa, Orientul Mijlociu și Africa.
BlackRock, JP Morgan, McKinsey sunt numele care vor controla investițiile în Ucraina. Publicația Handelszeitung scrie că BlackRock are deja planurile făcute pentru Ucraina. Dezvoltarea și înființarea de noi companii în industriile energetice, cereale și lactate, atragerea de oameni cu pregătire înaltă în sectorul IT, privatizarea companiilor de stat, înființarea de fabrici de producție în toate sectoarele de activitate de care Europa are nevoie. Adică Ucraina să devină o țara europeană de producție în competiție cu China.
Asta a spus și echipa guvernamentală a lui Zelenski la unsprezece luni de la începutul războiului, de exemplu la Forumul Economic Mondial (WEF) din Davos. Investițiile celor trei mari coloși financiari (BlackRock, JP Morgan, McKinsey) vor face din Ucraina un Dorado la marginea Europei. De remarcat faptul că SUA au cheltuit până acum peste 40 de miliarde de dolari pentru armament sau alt fel de ajutoare pentru Ucraina, bani aprobați de Congres și Departamentul de Stat. Acţionari instituţionali BlackRock ( cel mai mare administrator de bani din lume) conform datelor oferite de WallStreet în data 6 martie 2023:
Grupul Vanguard – 9,04%
Vanguard Group supraveghează active de peste 8 miliarde de dolari atât pentru investitorii individuali, cât și pentru investitori instituționali. Această firmă de servicii financiare deține acțiuni BlackRock (BLK) prin intermediul diferitelor sale fonduri de investiții, inclusiv fonduri tranzacționate la bursă (ETF) dar și fonduri mutuale.
State Street Corp – 4,21% State Street (STT) este una dintre cele mai de succes companii de servicii financiare din SUA. Firma de administrare a activelor trece cu vederea activele în valoare de peste 4 miliarde de dolari. Este unul dintre cei mai mari acționari BlackRock.
Ronald O’Hanley este președinte și director executiv al State Street.
Ron a fost anterior președinte și director de operațiuni al State Street, iar înainte de aceasta, președinte și director executiv al State Street Global Advisors, filiala de gestionare a investițiilor a State Street. S-a alăturat State Street în 2015. Înainte de State Street, Ron a fost președintele Asset Management & Corporate Services pentru Fidelity Investments, responsabil pentru organizațiile de gestionare a activelor, funcțiile corporative și tehnologia companiei Fidelity. A lucrat la Fidelity din 2010 până în 2014. Înainte de a se alătura Fidelity, Ron a fost președinte și director executiv al BNY Mellon Asset Management din Boston. În acest timp, a ocupat și funcția de vicepreședinte al Bank of New York Mellon Corporation.
În plus, Ron a supravegheat toate activitățile Bank of New York Mellon din Asia. Înainte de fuziunea din 2007 a Bank of New York și Mellon, a fost vicepreședinte al Mellon Financial Corporation și președinte și director executiv al Mellon Asset Management. A lucrat la Mellon și Bank of New York Mellon din 1997 până în 2010. Înainte de Mellon, Ron a fost la McKinsey & Company din 1986 până în 1997 și a fost ales partener în 1992.
A fondat cabinetul de management al investițiilor și a fost co-fondator al cabinetului de servicii financiare personale din America de Nord. A fost membru al comisiei pentru asigurări de imobil și daune. În timpul mandatului său la McKinsey, Ron a lucrat în birourile companiei din Boston, New York și Stockholm.Ron face parte din consiliile de conducere ale Unum Corp., Beth Israel Lahey Health, ABL Space Systems, The Boston Foundation, The Ireland Funds, IYRS School of Technology and Trades, Syracuse University, WBUR și Federal Reserve Bank of Boston. El este președintele Camerei de Comerț din Greater Boston și al Forumului Serviciilor Financiare.
Bank of America – 3,45% Bank of America (BAC) sau BofA este a doua cea mai mare bancă din SUA după JP Morgan (JPM) și una dintre cele patru mari bănci ale țării, fondată în 1923.
(Brian Moynihan, Președinte al Consiliului și Director General Brian Moynihan conduce o echipă de aproximativ 215.000 de angajați. Compania a fost clasată de patru ori pe Top 50 de companii din lista LinkedIn din SUA și este, de asemenea, recunoscută anual ca un angajator de top de către Working Mother, LATINA Style, Black Enterprise, Military Times și U.S Veterans Magazine.)
Moynihan participă la mai multe organizații care se concentrează pe tendințele economice și ale pieței, inclusiv Inițiativa privind parametrii capitalismului părților interesate a Consiliului de Afaceri Internațional al Forumului Economic Mondial (președinte), Forumul Serviciilor Financiare, Institutul pentru Politici Bancare, Masa Rotudă de Afaceri, Asociația Casei de Compensare (președinte) , Masa rotundă a CEO-ului Asociației Americane a Inimii (copreședinte) și Consiliul de afaceri. De asemenea, este co-președinte al Comitetului de conducere al Consiliului pentru Capitalism Incluziv și președinte al Inițiativei pentru Piețe Durabile, care a fost fondată de Majestatea Sa Regele Carol al III-lea în fostul său rol de Alteța Sa Regală Prințul de Wales.
Moynihan este președinte al Consiliului Global pentru Diversitate și Incluziune al companiei și este membru al consiliului consultativ al Muzeului Național de Istorie și Cultură Afro-Americană al Smithsonian. El este, de asemenea, membru al consiliului de colegii al Brown University Corporation și al Consiliului guvernatorilor Institutului Watson (președinte), al Consiliului director al Catalyst, al Consiliului pentru Competitivitate (președinte) și al consiliului de administrație al Appeal of Conscience.
Moynihan lucrează cu oficiali publici, afaceri și lideri civici la nivel local prin participarea sa la Consiliul Executiv de Conducere din Charlotte, la Massachusetts Competitive Partnership (președinte) și la Parteneriatul pentru Rhode Island.
Temasek Holdings Private – 3,39% Temasek este brațul de investiții al guvernului din Singapore. Compania este condusă de ministrul de finanțe al țării. Temasek investește majoritatea activelor sale în Singapore, China și America. Fondul este un acționar major al Blackrock.
Dilhan Pillay a fost numit Director Executiv și CEO al Temasek Holdings în 2021 și este, în același timp, CEO al Temasek International, o funcție pe care o deține din 2019. Pillay a deținut diverse roluri de conducere în Temasek, inclusiv Șef al Investițiilor, Managementul Portofoliului și Grupurile de Dezvoltare a Întreprinderilor. De asemenea, a condus echipele de piață Temasek din Singapore și America. Înainte de Temasek, Pillay a fost Managing Partner al Wong Partnership LLP.
Dilhan face parte din consiliile Fundației Naționale de Cercetare din Singapore, Enterprise Singapore și Peterson Institute for International Economics. El este, de asemenea, angajat în dezvoltarea capitalului uman prin munca sa cu Consiliul pentru Economie Viitoare din Singapore, Consiliul Consultativ al Centrului Financiar al Autorității Monetare din Singapore, Consiliul Național pentru Locuri de Muncă, Comisia Serviciului Judiciar din Singapore și Cercetarea, Inovarea și Întreprinderile din Singapore.
Managementul investițiilor Charles Schwab – 2,22% Charles Schwab (SCHW) oferă servicii de gestionare a investițiilor și consultanță, în principal în SUA și Marea Britanie. A fost înființată în 1971 și poartă numele fondatorului său, un investitor american Charles Robert Schwab (Am vorbit despre magnat în episoadele anterioare)
Walter W. Bettinger II, în vârstă de 62 de ani, este director executiv și membru al Consiliului de administrație al corporației Charles Schwab de la sfârșitul anului 2008. El este co-președinte al consiliului de administrație cu Charles R. Schwab din iulie 2022. În plus , Bettinger face parte din Consiliul de Administrație al Charles Schwab & Co., Inc. și al Băncii Charles Schwab, precum și președinte al Consiliului de Administrație al fondurilor mutuale administrate de Schwab și al fondurilor tranzacționate la bursă. Înainte de a-și asuma actualul rol, cel mai recent a fost președinte și director de operațiuni al corporației Charles Schwab. După cum este măsurat prin activele clienților, Schwab este cea mai mare firmă de servicii de investiții tranzacționată la bursă din Statele Unite și una dintre cele mai mari firme de servicii financiare din lume, care deservește aproximativ:
7,58 trilioane USD în active ale clienților
34,1 milioane de conturi de brokeraj pentru clienți,
1,7 milioane de conturi bancare și 2,4 milioane de participanți la planul de pensionare
Au fost deservite aproape 15.000 de firme de consultanță independente