Bătălia pentru resurse și bani naște monștri!!! MILIARDARII DIN SPATELE CORTINEI (Partea a ll-a)

0 972

Debutul conflictului din Ucraina a adus cu sine, imediat o creștere semnificativă a tarifelor la utilități, corporațiile care dețin rețelele de distrubuție în administrare justificând mișcarea prin faptul că au fost obligate să ia aceste măsuri pentru a preîntâmpina un dezechilibru pe piață. Au urmat apoi sancțiuni impuse Rusiei de SUA în mod principal, sancțiuni care au fost adoptate la unison și de țările membre ale Uniunii Europene fără a se face însă o analiză pertinentă a consecințelor asupra economiei generate de aceste decizii politice.

România nu a fost nici ea ocolită de acest tăvălug al majorărilor de tarife. Cea mai afectată este populația care face față cu greu prețurilor impuse de corporațiile de pe piața serviciilor. Enel, Electrica, Hidroelectrica, Engie, Apa Nova, principalele companii de furnizări de servicii au majorat tarifele cu procente mari în raport cu ceea ce se întâmpla in anul precedent conflictului ucrainian.

Datele oficiale arată că Veolia a obșinut în primul semestru al anului 2022 VENITURI DE 20.196 MIL. EURO, ÎN CREȘTERE CU +46,2 % FAȚĂ DE CELE RAPORTATE ÎN SEM. I DIN 2021.

În Europa Centrală și de Est, veniturile au crescut cu +31,4%, ajungând la 4.301 mil. euro. În continuarea tendinței din primul trimestru, activitatea a rămas robustă în această regiune, datorită următoarelor elemente:

-indexările favorabile ale tarifelor în sectorul energiei (Polonia, Ungaria, Republica Cehă și România) și în sectorul apei (Republica Cehă și România), volume distribuite în creștere (Polonia și Republica Cehă), în pofida impactului condițiilor meteorologice mai puțin favorabile în activitatea de energie comparativ cu sem. I 2022 (-96 mil. euro).

Veolia Environnement este lider mondial în servicii de management de mediu. Vânzările nete se defalcă pe activitate după cum urmează:

– servicii legate de apă (42,2%; Nr. 1 la nivel mondial): managementul resurselor de apă, distribuția și livrarea apei potabile, colectarea, tratarea și recuperarea apelor uzate, inginerie, proiectare, construcție de instalații de tratare a apei și managementul relațiilor cu clienții etc.;

– servicii de gestionare a deșeurilor (36,5%; nr. 1 la nivel mondial): colectarea, tratarea și reciclarea deșeurilor lichide, solide, nepericuloase și periculoase, tratarea și valorificarea deșeurilor prin compostare, valorificare energetică din deșeuri etc. Veolia Environnement oferă și servicii urbane. servicii de gestionare a deșeurilor (întreținerea și curățarea spațiilor publice, furnizarea de servicii de curățare mecanizată a străzilor și de tratare a fațadelor), întreținerea siturilor industriale și dezmembrarea instalațiilor și echipamentelor industriale la sfârșitul duratei de viață;

– servicii energetice (21,3%; nr. 1 în Europa): management delegat al rețelelor urbane de încălzire și climatizare, management al serviciilor termice și multitehnice (exploatarea sistemelor de încălzire, proiectarea, construcția și întreținerea instalațiilor etc.) și servicii industriale (analiza proceselor industriale, operarea, service-ul și întreținerea echipamentelor de producție), managementul general al clădirilor și al iluminatului public.

Vânzările nete sunt distribuite geografic după cum urmează: Franța (22,5%), Europa (41,6%), America de Nord (7,9%), Asia (6%), Pacific (4,6%), America Latină (4%), Africa și Orientul Mijlociu (3,5%) și altele (9,9%). Număr de angajați: 213 684 persoane.

Acționariat Veolia:

În România, Veolia a fost implicată într-un uriaș scandal de corupție, mai mulți oficiali ai multinaționalei fiind acuzați că au mituit politicieni pentru ca tarifele pentru consumul de apă potabilă să crească substantial. Bruno Roche, fosta directoare adjunctă a companiei, Giovana Soare, fostul trezorier PNL și șef al Cancelariei Guvernului (în cabinetul Tăriceanu) Vlad Moisescu, oamenii de afaceri Octavian Semenescu și Teodor Sterian (finul lui Semenescu), precum și Costin Berevoianu, fost consilier al ex-primarului Capitalei Sorin Oprescu, au fost scoși complet de sub urmărirea penală de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) în dosarul Apa Nova, dosar care a ajuns și în atenția procurorilor americani și francezi și este menționat constant în rapoartele oficiale ale grupul francez Veolia, compania-mamă a operatorului concesionar al serviciului public de apă potabilă și canalizare din București.

Mita, așa cum scrie și publicația internațională Politico s-ar fi ridicat la 12.000.000 de euro rezultatul fiind o creștere rapidă a tarifului la apă potabilă cu 125% în numai câteva luni.

Anul trecut gigantul francez de gestionare a deșeurilor Veolia a confirmat că își va transfera afacerea de gestionare a deșeurilor Suez din Marea Britanie către Macquarie Group, care a plătit   2,4 miliarde de euro (3,5 miliarde de dolari) pentru acest activ. Macquarie Asset Management construiește un nou fond european de infrastructură de 9 miliarde de euro, care va prelua controlul deplin asupra grupului Suez Recycling and Recovery UK, cu excepția cazului în care un consorțiu rival își exercită dreptul de a achita acordul cu o ofertă egală.

Cine conduce Veolia?

Antoine Frérot este un om de afaceri francez care a fost șeful a 16 companii diferite și ocupă funcția de președinte la Veolia Environnement SA, președinte și director executiv la Veolia India Pvt Ltd., director executiv al Institut Veolia Environnement și manager la Veolia Eau – Compagnie Générale des Eaux SCA (care sunt toate subsidiare ale Veolia Environnement SA), președinte Anvie și președinte și director executiv la Veolia ES Singapore Pte Ltd. Antoine Frérot este, de asemenea, președinte al Fondation d’Entreprise Veolia Environnement și în consiliul de administrație al alte 6 companii.

În trecut, a fost Președinte la Veolia Water AMI SA, Chief Executive Officer-CGEA Transport la Vivendi SE, Președinte Veolia Water SASU, Președinte-Consiliu de Supraveghere EOLFI SAS, Președinte Campus Veolia Environnement, Președinte Veolia Propreté SAS, Președinte la VE France Régions SASU, președinte și director executiv al Veolia UK Ltd., director executiv al grupului Connex, director executiv al Transdev North America, Inc., șef al tranzacțiilor financiare la Crédit National SA și manager de proiect la Ecole Nationale des Ponts et Chaussées. Dr. Frérot a primit o diplomă de licență de la Ecole Polytechnique și un doctorat de la Ecole Nationale des Ponts et Chaussées.

Interesant un lucru. La teleconferința privind veniturile din trimestrul I 2022 care a avut loc în data de 12 mai 2022 au particpat din partea companiei Antoine Frérot – Președinte și Director General Estelle Brachlianoff – Chief Operating Officer, Claude Laruelle – Director Financiar

Participanții la conferință Ajay Patel – Goldman Sachs, Juan Camilo Rodriguez – Kepler Cheuvreux, Arthur Sitbon – Morgan Stanley, Philippe Ourpatian – ODDO BHF, Olly Jeffery – Deutsche Bank, Verity Mitchell – HSBC.

Ca și în cazul ENEL, companiile financiare care controlează piața financiară mondială urmăresc îndeaproape sau sunt implicate activ în activitatea acestei companii care gestionează resurse. De fapt, o sa întâlnim aceste entități în cadrul acționariatelor tuturor firmelor care se ocupă cu gestionarea resurselor.

Așa cum v-am arătat cine controlează ENEL și cum se fac jocurile în cadrul multinaționalei vom diseca în episoadele care urmează subiectul VEOLIA. Jocuri financiare, schimburi de acțiuni, tranzacții de miliarde pe piața de bussines.

Leave A Reply

Your email address will not be published.