Bătălia pentru resurse și bani naște monștri!!! MILIARDARII DIN SPATELE CORTINEI (ll)

0 1.249

Debutul conflictului din Ucraina a adus cu sine, imediat o creștere semnificativă a tarifelor la utilități. Corporațiile care dețin rețelele de distrubuție în administrare au justificat mișcarea prin faptul că au fost obligate să ia aceste măsuri pentru a preîntâmpina un dezechilibru pe piață.

România nu a fost nici ea ocolită de acest tăvălug al majorărilor de tarife. Cea mai afectată este populația care face față cu greu prețurilor impuse de corporațiile de pe piața serviciilor. Enel, Electrica, Hidroelectrica, Engie, Apa Nova, Veolia sunt principalele companii de furnizări de servicii care au majorat tarifele cu procente mari în raport cu ceea ce se întâmpla în anul precedent. Multinaționalele au folosit ca argument solid pentru majorarea tarifelor conflictul din Ucraina. Profitul lor a crescut cu zeci de miliarde de euro.

În spatele companiilor care gestionează resurse stau așa cum am relatat în episoadele trecute grupuri de firme din lumea financiar bancară. Nume din acest mediu de afaceri le întâlnim peste tot unde este vorba de resurse. Au bani foarte mulți și joacă la burse afaceri uimitoare pentru oamenii de rând.

(FOTO: O parte din companiile pe care le regăsim în acționariatul multinaționalelor care gestionează resurse.)

Pentru a ne fi mai ușor în a înțelege cum lucrează aceste companii și care este structura după care se ghidează aceste entități în lumea afacerilor continuăm să vă prezentăm detalii edificatoare pe care ni le oferă lucrarea MASTER OF CHESS – THE COMPLETE GUIDE TO FINANCIAL MARKET LEADERSHIP FOR ANYONE.

Toate aceste companii care au împânzit acționariatele multinaționalelor sunt întâlnite și în activitățile principalelor burse la nivel global.

Bursa Nasdaq care are un O.T.C. complet electronic. sistemul de tranzacționare poate fi conectat la piața reglementată de instrumente financiare derivate și are capacitatea de a primi informații și de a tranzacționa în secret cu mai multe bănci de compensare.

O.T.C. este prescurtarea de la „Over-the-Counter” și se referă la tranzacțiile care se desfășoară în afara unei burse reglementate. În cadrul piețelor OTC, activele financiare, cum ar fi acțiunile, obligațiunile sau derivatele, sunt tranzacționate direct între două părți, fără a fi listate pe o bursă centralizată.

Diferența principală între tranzacțiile OTC și cele de pe o bursă reglementată, cum ar fi New York Stock Exchange (NYSE) sau Nasdaq, constă în faptul că în cazul OTC nu există un loc fizic sau o platformă electronică centralizată pentru tranzacționare. În schimb, tranzacțiile OTC se realizează prin intermediul brokerilor și dealerilor care lucrează direct cu clienții lor. Aceste tranzacții pot avea loc prin intermediul telefonului, e-mailului sau al altor canale de comunicare.

De asemenea, în tranzacțiile OTC, prețurile și termenii tranzacțiilor pot fi negociațe direct între cele două părți implicate. Acest lucru oferă o mai mare flexibilitate și discreție în comparatie cu tranzacțiile efectuate pe o bursă centralizată, unde prețurile sunt determinate de cerere și ofertă și sunt vizibile pentru toți participanții la piață.

Exemple de instrumente financiare tranzacționate pe piața OTC includ acțiuni ale unor companii mici și mai puțin cunoscute, obligațiuni corporative, derivate personalizate și alte instrumente financiare complexe.

Este important să rețineți că tranzacțiile OTC sunt asociate cu un grad mai mare de risc și sunt mai puțin reglementate decât tranzacțiile desfășurate pe burse reglementate. În consecință, investitorii trebuie să fie atenți și să facă cercetări adecvate înainte de a participa la astfel de tranzacții.

Veolia Environnement S.A. – ADR (US:VEOEY) are 26 de proprietari și acționari instituționali care au depus formulare 13D/G sau 13F la Securities Exchange Commission (SEC). Aceste instituții dețin în total 3.082.026 de acțiuni. Cei mai mari acționari includ Cullen Capital Management, LLC, Todd Asset Management Llc, NALFX – New Alternatives Fund Class A Shares, Thomas White International Ltd, Teachers Retirement System Of The State of Kentucky, Beach Investment Counsel Inc/pa, Boston Common Asset Management, LLC , PMDEX – PMC Diversified Equity Fund Advisor Class Shares, DFALX – Large Cap International Portfolio – Institutional Class și DFAX – Dimensional World ex U.S. Core Equity 2 ETF .
Structura de proprietate instituțională a Veolia Environnement S.A. – ADR (OTC:VEOEY) arată pozițiile actuale în companie pe instituții și fonduri, precum și ultimele modificări ale mărimii poziției. Acţionarii sunt investitori individuali, fonduri mutuale, fonduri speculative sau instituţii. 

(Vanguard și subsidiarele sale sunt prezențe constante în tranzacționările de la bursă)

Oficial, Bursa Nasdaq (Nasdaq Stock Market) este una dintre cele mai mari burse de valori din lume și este situată în New York, Statele Unite ale Americii. Aceasta este cunoscută în special pentru listarea și tranzacționarea acțiunilor tehnologice și de alte industrii. Nasdaq este, de asemenea, o platformă de tranzacționare electronică care facilitează cumpărarea și vânzarea de acțiuni, opțiuni, fonduri mutuale și alte instrumente financiare.

Nasdaq este renumită pentru includerea multor companii tehnologice mari, precum Amazon, Apple, Facebook, Google, Microsoft și multe altele. De asemenea, găzduiește numeroase companii din alte sectoare, inclusiv financiar, farmaceutic, biotehnologic și energetic. Pe lângă tranzacționarea acțiunilor, Nasdaq oferă și alte servicii și produse financiare, cum ar fi indicii de piață, fonduri tranzacționate la bursă (ETF-uri), obligațiuni și derivate.

Nasdaq are o importanță semnificativă în cadrul piețelor financiare globale și este urmărită îndeaproape de investitori, analiști și participanți din întreaga lume pentru a obține informații despre evoluția acțiunilor și a piețelor financiare în general.

Prin sistemul lor complex și prin – „Instinet” – Electronic Communication Network (ECN), Nasdaq preia contractele futures și opțiunile reglementate de pe piețele reglementate, le structurează și le transferă către O.T.C. piețe (compensate bilaterale|) prin utilizarea Intercontinental Exchange sau Global Trade Repository (G.T.R.); DTCC deriv/ serv LLC; DTCC Institutional Traded Processing (ITP). Intercontinental Exchange (ICE) și GTR (DTCC) sunt, în realitate, realizate de unele instituții bancare (sau complementare), dar au denumiri diferite.

(Cei mai importanți administratori de fonduri mutuale care sunt acționari la VEOLIA. Ei dictează principalele politici financiare ale grupului care gestionează resurse.)

Fondurile mutuale sunt vehicule de investiții colective care adună banii de la un grup de investitori și îi gestionează în mod colectiv. Acești bani sunt investiți în diverse active financiare, cum ar fi acțiuni, obligațiuni, instrumente de piață monetară sau alte instrumente financiare.

Fondurile mutuale sunt administrate de societăți de administrare a investițiilor (SAI-uri), care iau decizii de investiții în numele investitorilor și supraveghează fondurile conform obiectivelor și restricțiilor specifice ale fiecărui fond.

Investitorii pot achiziționa unități de participare în cadrul fondurilor mutuale, iar valoarea acestor unități variază în funcție de performanța investițiilor făcute de fond. Aceasta înseamnă că investitorii împart riscul și randamentul investițiilor în cadrul fondului.

Există diferite tipuri de fonduri mutuale, cum ar fi fondurile de acțiuni, fondurile obligațiuni, fondurile de piață monetară și fondurile echilibrate. Acestea diferă în funcție de tipul de active financiare în care investesc și de nivelul de risc asumat.

Leave A Reply

Your email address will not be published.